Dansk Folkeparti gør god regeringsførelse til et parameter for, om de vil støtte Pape eller Ellemann

Embedsmænd må ikke for nylig have været politisk ansatte, offentlighedsloven skal lempes, og så skal der indføres et lovråd. Sådan lyder tre prioriteter fra Dansk Folkeparti, der kommer til at spille ind på, hvem partiet vil pege på som borgerlig statsministerkandidat.

Morten Messerschmidt har som formand for Dansk Folkeparti tre forslag til, hvordan en borgerlig regering kan bedrive bedre regeringsførelse.
Morten Messerschmidt har som formand for Dansk Folkeparti tre forslag til, hvordan en borgerlig regering kan bedrive bedre regeringsførelse.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Der skal gøres op med statsminister Mette Frederiksens (S) måde at forvalte magten på.

Sådan lyder et af fem punkter fra Dansk Folkeparti, der vil være med til at afgøre, om Morten Messerschmidt peger på Søren Pape Poulsen (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsminister i tilfælde af et blåt flertal.

Altinget har spurgt Morten Messerschmidt, hvad der mere præcist ligger i opgøret med magtforvaltningen, og her peger DF-formanden på særligt tre temaer.

For det første, at embedsmænd ved deres ansættelse ikke “for nyligt” må have været politiske ansatte.

“Der er nødt til at være en klarere adskillelse mellem de embedsmænd, der bliver ansat, og så folk, der ellers indtil for nylig har været ansat i politiske partier,” siger han.

Kan der ikke være noget problematisk i at sige, at bare fordi du har arbejdet i et politisk parti, så kan du ikke være embedsmand?

“Alting har en konsekvens her i livet. Hvis du har arbejdet som lobbyist for tobaksindustrien, så kan det også være svært at få ansættelse i Sundhedsstyrelsen bagefter. I private virksomheder har man konkurrenceklausuler, og det kan man også på Slotsholmen, hvor vi siger, at vi ikke vil have embedsmænd med tætte bånd til partier og politikere i regering.” 

Der er nødt til at være en klarere adskillelse mellem de embedsmænd, der bliver ansat, og så folk, der ellers indtil for nylig har været ansat i politiske partier.

Morten Messerschmidt
Formand for Dansk Folkeparti

Morten Messerschmidt mener, at der er “for mange antydninger” af, at embedsværkets loyalitet er gået fra at rette sig mod ministeriet og statsforvaltningen til “alene at være fixer for statsministeren”.

“Og det handler ikke kun om Barbara Bertelsen (departementschef i Statsministeriet, red.), som jo udfordrer alle principper. Det er hele den kultur, der opstår, når man fra begyndelsen fuldstændigt ublu ansætter folk ud fra, hvad deres politiske overbevisning måtte være.”

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00