Dansk Folkepartis EU-gruppe lukker Sverigedemokraterna ind i varmen

EU: De blev kontant afvist efter sidste valg. Men nu åbner Dansk Folkepartis konservative gruppe i EU-Parlamentet døren for Sverigedemokraterna.

BRUXELLES: Det har været et hedt ønske for Sverigedemokraterna (SD) at komme med i EU-Parlamentets tredjestørste politiske gruppe, det konservative ECR, siden de for første gang blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2014.

Tirsdag gik det ønske i opfyldelse, da et flertal blandt de siddende medlemmer fra  Dansk Folkeparti, det polske regeringsparti, PiS, De Sande Finner med flere stemte for medlemskab til de to SD-medlemmer Kristina Winberg og Peter Lundgren.

Dermed overvandt Sverigedemokraterna den skepsis, som særligt de britiske Konservative, der var en drivende kraft bag etableringen af de såkaldte Europæiske Konservative og Reformister, har lagt for dagen.

Premierminister Theresa May og David Cameron før hende har haft store problemer med partiets og enkelte medlemmers bånd til højreradikale bevægelser – nogle afdækket så sent som i sidste måned.

Brexit-briter ignorerer May
Ifølge Altingets oplysninger var direktivet fra Downing Street, at de britiske medlemmer, som jo forlader Parlamentet med briternes exit, skulle stemme imod indlemmelsen af Sverigedemokraterna. De endelige stemmetal, der er fortrolige, afspejler dog, at nogle af de britiske medlemmer med stor sandsynlighed har forbrudt sig mod partilinjen.

Også det flamske regeringsparti N-VA’s medlemmer var imod, lød det fra belgiske medier.

 Til gengæld glæder Dansk Folkepartis Anders Vistisen sig.

Hos den polske del af partiledelsen i ECR lød der også positive toner. Medformand for gruppen Ryszard Legutko erklærer sig overbevist om, at Sverigedemokraterna kommer til at spille en vigtig regeringsrolle i svensk politik efter valget til september, på trods af at ingen af de svenske partier har givet udtryk for, at de er åbne for et regeringssamarbejde med SD.

”Som Sverigedemokraterna bevæger sig mod at blive en betydelig del af regeringen i Sverige, byder vi deres og deres EU-parlamentarikeres beslutning velkommen om at støtte ECR-gruppens dagsordenen for at sikre meningsfulde og langvarige reformer i EU,” udtaler Legutko i en pressemeddelelse.

Det er dog ikke første gang, at ECR-gruppen kommer med den slags vidtgående analyser. Da Dansk Folkeparti skulle indlemmes i gruppen i 2014, blev partiformand Kristian Thulesen Dahl præsenteret som det mest sandsynlige bud på den næste danske statsminister. En rolle, der jo som bekendt gik til Lars Løkke Rasmussen (V) ved valget i 2015, og som Thulesen Dahl selv havde afvist at være interesseret i.

DF og SD rykker sammen
Partiformand for SD, Jimmie Åkesson, var vældig tilfreds med afstemningsresultatet.

”Denne besked er selvfølgelig vældigt glædende. Fremfor alt indebærer dette en udbredning og en fordybelse af samarbejdet med vores nordiske søsterpartier og en styrket indflydelse for os i Europa-Parlamentet, men det indebærer også, at vi får nye, værdifulde kontakter med flere europæiske regeringspartier, samt at vi udbredder vores kontaktflader med den konservative sfære i USA, som ECR længe har haft et nært samarbejde med,” lyder det fra Åkesson i en pressemeddelse.

Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna har styrket samarbejdet på det seneste, både på nordisk plan og de to partier imellem.

Sidste år blev Sverigedemokraterna indlemmet i den socialkonservative bevægelse Nordisk Frihed i Nordisk Råds-regi, hvor DF sidder sammen med De Sande Finner. I maj måned deltog DF’s partiformand, Kristian Thulesen Dahl, i et besøg i Malmøs berygtede Rosengård-kvarter sammen med Jimmie Åkesson. Og nu sidder de to partier altså også sammen på EU-plan.

Forrige artikel Lykke Friis bliver ny korrespondent for Berlingske Lykke Friis bliver ny korrespondent for Berlingske Næste artikel Radikales pressechef skal fremover kæmpe for komponister og sangskrivere Radikales pressechef skal fremover kæmpe for komponister og sangskrivere
Jakob Ellemann-Jensen bliver ny formand for Venstre

Jakob Ellemann-Jensen bliver ny formand for Venstre

FORMANDSSKIFTE: Venstres nye formand er Jakob Ellemann-Jensen, der lørdag formiddag blev valgt uden modkandidat på Venstres ekstraordinære landsmøde i Herning. Ellemann bliver Venstres 11. formand siden 1929.