Debat

Dansk Metal advarer: Dagpengeaftalen svigter de ledige, der gerne vil arbejde

DEBAT: Stik imod dagpengeaftalens intentioner kommer vi til at straffe de ledige, som tager småjob og vikariater i stedet for blot at hæve dagpenge, skriver Torben Poulsen fra Dansk Metal.

Dagpengeaftalen bør justeres, så ledige lønmodtagere ikke straffes økonomisk for at tage arbejde i kortere perioder, skriver Torben Poulsen fra Dansk Metal.
Dagpengeaftalen bør justeres, så ledige lønmodtagere ikke straffes økonomisk for at tage arbejde i kortere perioder, skriver Torben Poulsen fra Dansk Metal.
Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Hovedkasserer i Dansk Metal

Det skal altid kunne betale sig at arbejde. Også i småjobs og vikariater. Sådan slog Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet det nye dagpengesystem op i 2015. Hullerne i den gamle dagpengereform fra 2010 skulle lukkes og dagpengesystemet forbedres. Det handlede om at tage ansvar. Ansvar for de mange borgere, der stod til at falde ud af systemet. Ansvar for den unikke danske model, vi hyldes for verden over.

Det gjorde arbejdsmarkedets parter. Det gjorde politikerne. Vi lyttede til hinanden. Fandt fælles fodslag og endte med en aftale, der både er mere robust og skaber et mere trygt dagpengesystem for lønmodtagerne. Ligesom vi tog ansvar dengang, er det nødvendigt, at vi også tager ansvar nu.

Uheldig regelændring
Den nye aftale indeholder nemlig en regelændring, der – stik imod dagpengeaftalens egentlige intentioner – straffer de hårdtarbejdende lønmodtagere, der har opbrugt deres ret til supplerende dagpenge, og som tager alle de småjob og kortere tidsbegrænsede ansættelser, de kan få.

Det siger sig selv, at incitamentet for Jørgen til at påtage sig et arbejde er stærkt amputeret, når han selv skal betale dyrt for de få arbejdstimer, det drejer sig om. 

Torben Poulsen
Hovedkasserer, Dansk Metal

Nærmere bestemt drejer det sig om den regelændring, der træder i kraft 1. oktober 2018, og som betyder, at man ved få timers arbejde kan miste hele måneders dagpengeydelser. Det har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen på et samråd 10. januar bekræftet.

Incitamentet forsvinder
Lad mig illustrere konsekvenserne med et tænkt eksempel:

Jørgen er svejser. Han er på dagpenge og har opbrugt sin ret til supplerende dagpenge, og efter længere tids søgen bliver han endelig hyret til en 7-dages opgave, da en række vindmøller skal færdiggøres. Arbejdet begynder den 29/10 og slutter den 5/11. Efter opgaven er afsluttet, bliver Jørgen igen arbejdsløs.

De få arbejdsdage i hver måned betyder, at Jørgen med de nye regler vil miste udbetalingen af dagpenge for begge de måneder, som ansættelsen berører. Til sammenligning ville han i dag blot miste dagpenge i de uger, arbejdsdagene ligger.

Det siger sig selv, at incitamentet for Jørgen til at påtage sig et arbejde er stærkt amputeret, når han selv skal betale dyrt for de få arbejdstimer, det drejer sig om. Det er der selvfølgelig ingen, der er tjent med. Hverken den enkelte, der bare gør sin pligt og tager det arbejde, han kan få; virksomhederne, der bare gerne vil have den arbejdskraft, de efterspørger; eller samfundet, der vil miste vigtige skatteindtægter.

Gør overgangsordning permanent
Selv om Jørgen er fiktiv, er han bestemt ikke unik. Faktisk er der ifølge Beskæftigelsesministeriets egne beregninger 1.400 dagpengemodtagere, der ligesom Jørgen risikerer at blive berørt af de nye regler. Der er derfor al mulig grund til at ændre på reglerne.

For os handler det ikke om at pege fingre og ansvarliggøre bestemte politikere. Vi stod selv bag de anbefalinger, som dagpengeaftalen bygger på. Vi har derfor et medansvar. Det ændrer bare ikke på, at vi skal løse udfordringerne, mens tid er.

Konkret vil vi derfor foreslå, at den nuværende overgangsordning, hvor dagpengemodtagerne blot fratrækkes i dagpenge i de uger, de er beskæftiget, fastholdes og gøres permanent.

Vi vil derfor opfordre regeringen og forligspartierne til at sætte sig sammen og justere aftalen, der ellers vil blive til ugunst for den enkelte, virksomhederne og samfundet. Det handler om at tage ansvar. Ansvar for den unikke danske model, vi hyldes for verden over.

Lad mig derfor slå fast: Det skal kunne betale sig at tage alle typer job, uden at man straffes for at gøre sin pligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00