Debat

Dansk Metal på Europadagen: Stormagter står på spring for at svinge taktstokken i verdenshandlen

Den europæiske union skal fortsat være en global stormagt. Men der er særligt tre store opgaver, der er afgørende for Europas og den europæiske industris fremtid, skriver Dansk Metal.

For at sikre EU's fremtid som global stormagt skal der især fokuseres på global tænkning og digital omstilling, skriver Dansk Metal. 
For at sikre EU's fremtid som global stormagt skal der især fokuseres på global tænkning og digital omstilling, skriver Dansk Metal. Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Claus Jensen
Johan Moesgaard Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 9. maj 1950 lagde Frankrigs daværende udenrigsminister, Robert Schuman, med sin såkaldte europatale grundstenen til det europæiske kul- og stålfællesskab. Limen i dette samarbejde var ønsket om fred i Europa.  

I dag sætter vi naturligvis stadig pris på et fredeligt Europa, men det europæiske samarbejde har udviklet sig markant siden da. I 1950'erne var produktion af kul og stål helt centralt. Det er det for så vidt stadigvæk, men i dag samarbejder vi – heldigvis – om langt mere.

Ja, i dag har vi et kæmpestort indre marked, der gør Europa velstående og gør os til en global magtfaktor. Det skal vi bevare. Derfor er EU's opgave nu at sikre, at fremtiden bliver made in Europe. Den gamle kul- og stålunion skal for alvor blive til en "robot- og vindmølleunion". 

Maskiner skal køre for fuldt blus  

Den 9. maj kaldes Den Europæiske Unions fødselsdag. Sådanne mærkedage er en god anledning til at stoppe op og minde sig selv om de vigtige ting. For os er der ingen tvivl om, hvad de vigtige opgaver for EU er.  

Det europæiske samarbejde skal sikre, at Europa også i fremtiden er et godt sted i verden at blive født, vokse op og være lønmodtager i

Claus Jensen og Johan Moesgaard
Forbundsformand og EU-chef, Dansk Metal

Det europæiske samarbejde skal sikre, at Europa også i fremtiden er et godt sted i verden at blive født, vokse op og være lønmodtager i. EU skal også i fremtiden være en af de største økonomier i verden med stor global indflydelse og med arbejdspladser til de mange millioner europæere. 

Der er særligt tre store opgaver for EU, der er afgørende for Europas og den europæiske industris fremtid. Først må vi runde coronapandemien. Den er ikke til at komme udenom, for den har sat dagsordenen i Europa som i resten af verden i over et år og skabt stor økonomisk usikkerhed.  

De europæiske økonomier er dybt forbundet. Derfor er det ikke kun en opgave for hvert enkelte europæiske land at komme op i gear igen efter corona. På dette punkt skal vi stå sammen og sikre, at maskinerne hele vejen fra Malaga i Spanien til Helsinki i Finland kommer til at køre på fuldt blus igen. 

Turbo på den digitale omstilling 

For det andet skal EU sætte alle sejl ind på at blive verdens digitale stormagt.  

Det digitale vil uden tvivl kun få en endnu større rolle i fremtiden. Der er uendelig mange muligheder i al den nye teknologi, og i Europa har vi stort potentiale for at blive førende på området. Men lande som Kina, Japan og Sydkorea har fart på i forhold til at blive mere digitale og installere robotter i deres industrier.  

Derfor bliver vi europæere nødt til at se i øjnene, at vi skal investere massivt i forskning, udvikling og innovation af ny teknologi, der kan gøre os mere dygtigere til at producere, mere konkurrencedygtige og rigere. Ellers jager vi gode europæiske arbejdspladser om på den anden side af Uralbjergene.  

Margrethe Vestagers strategier for industri og kunstig intelligens er en rigtig god begyndelse. Men vi skal have mere turbo på den digitale omstilling. Kun sådan kan vi sikre, at både grækerne, tjekkerne og danskerne også i fremtiden har et arbejde at stå op til. 

Vi må ikke lukke os inde i en osteklokke  

For det tredje skal vi hæve blikket og tænke Europa globalt. Verden er blevet mere forbundet, og der er en global kamp om værdier.

I Dansk Metal tøver vi ikke med at sige, at Europa fortsat skal være en global stormagt, når det gælder om at sikre god og ordentlig handel i verden

Claus Jensen og Johan Moesgaard
Forbundsformand og EU-chef, Dansk Metal

I Dansk Metal er vi klare i spyttet. Europæiske værdier skal forme verden gennem handelsaftaler. Med handelsaftaler kan vi både forpligte resten af verden på menneskerettigheder, på grøn omstilling og på at sikre vækst og arbejdspladser i Europa og i tredjelande. 

EU har for eksempel forhandlet en handelsaftale med Sydamerika, der leverer positivt på alle disse områder. Den må vi ikke lade protektionisterne på vores kontinent bremse.  

I 2021 er det ikke bare kul og stål – her har vi i Europa også et ansvar for at sende vindmøller, energiteknologi og robotter over landegrænser. I Dansk Metal tøver vi ikke med at sige, at Europa fortsat skal være en global stormagt, når det gælder om at sikre god og ordentlig handel i verden.

Alternativet er nemlig skræmmende. Lukker vi europæere os selv inde i en osteklokke, så står kinesere og andre stormagter på spring for at svinge taktstokken i verdenshandlen. Den 9. maj 1950 var der nok ikke nogen, der havde fantasi til at forestille sig, præcis hvordan kul- og stålfællesskabet ville se ud i 2021. 

I dag er vi meget mere. Billedligt talt er vi mere en "robot- og vindmølleunion". Og hurra for det. Hvis EU leverer på de tre ovenstående opgaver, tror vi på, at fremtiden også bliver made in Europe. Heldigvis må man sige, at vi er godt på vej. 

Tillykke med fødselsdagen, kære EU.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00