Danske advokater betalte en million kroner for en time med Theresa May

"Hvis man vil have en taler af den kaliber, er det jo det, det koster," siger Andrew Hjuler Crichton fra Advokatsamfundet, der sidste år betalte næsten en million kroner for at få Theresa May på besøg.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Storbritanniens tidligere premierminister Theresa May fik 109.000 pund – eller næsten en million danske kroner - for at tale ved Advokatsamfundets fagfest i maj 2022.

Det bekræfter Advokatsamfundet, som alle advokater skal være medlem af, over for Altinget.

Mere konkret bestod besøget i en times samtale mellem den forhenværende britiske regeringsleder og journalist Adam Holm og en "meet-and-greet"-session, hvor unge advokater og andre kunne hilse på og få taget foto med Theresa May.

"Vi forsøgte at sætte fokus på magtens tredeling, og hvad det er for nogle bekymringer, man kan have for vores retssikkerhed, når det knager i vores institutioner. Den dagsorden var Theresa May en vigtig eksponent for, fordi hun har erfaringer fra Brexit og den vanskelige situation, Storbritannien har stået i," siger Andrew Hjuler Crichton, der er generalsekretær i Advokatsamfundet.

"Når man hiver et verdensnavn af den karakter på scenen, så får man en helt anden opmærksomhed på den dagsorden."

Var det så en million kroner værd?

"Jeg synes, det var rigtig, rigtig godt. En million kroner er jo mange penge. Men hvis man vil sætte den dagsorden, og hvis man vil have en taler af den kaliber, så er det jo det, det koster. Så ja, det var bragende godt og alle pengene værd," siger Andrew Hjuler Crichton.

Øget medlemsbidrag

Alle aktive advokater har pligt til at være medlem af Advokatsamfundet og betaler årligt 8.000 kroner eksklusive moms i bidrag.

I løbet af de seneste år har Advokatsamfundet løbende hævet bidraget for de betalende medlemmer. Og sidste år blev det igen besluttet ekstraordinært at opkræve yderligere 500 kroner eksklusive moms i 2022 og 2023 fra alle advokater.

Advokatsamfundets generalsekretær afviser dog, at det har noget som helst at gøre med betalingen på knap en million kroner til Theresa May.

"Det er en vigtig pointe. Aktiviteter som vores fagfest bliver finansieret af eksterne midler såsom fondsbidrag eller crowdfunding, mens vores bidragskroner fra advokaterne går til tilsyn med advokater og til at drive Advokatnævnet og sekretariatet."

Så når I hæver jeres medlemsbidrag, samtidig med at I betaler næsten en million for at få besøg af Theresa May …

"Så er der absolut ingen sammenhæng."

"Når vi hæver bidraget, handler det om at understøtte og styrke vores tilsyn især med en hvidvaskindsats. Fordi advokater jo skal være helt upartiske, kan det ikke være Justitsministeriet, som fører tilsyn. Derfor har vi selv det ansvar. Det betyder også, at vi slet ikke får nogen offentlige penge, men derimod kun er drevet af, at advokaterne selv betaler for tilsynet og driften af nævnet," siger Andrew Hjuler Crichton. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

Andrew Hjuler Crichton

Generalsekretær, Advokatsamfundet (2019-)
cand.jur. (Københavns Uni. 2002), advokat (2006)

0:000:00