Danske ulandsorganisationer henter rekordmange penge

ØKONOMI: Indtægterne i danske ulandsorganisationer nåede nye højder i 2017. Det er sker i en tid, hvor dansk ulandsbistand er rekord lav.

Dansk Flygtningehjælp er vokset med næsten 200 procent siden 2010. Men de kommende år skruer man ned for vækstambitionerne, siger generalsekretær Christian Friis Bach.
Dansk Flygtningehjælp er vokset med næsten 200 procent siden 2010. Men de kommende år skruer man ned for vækstambitionerne, siger generalsekretær Christian Friis Bach.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

De danske ulandsorganisationer satte ny rekord i 2017 med en samlet omsætning på otte milliarder kroner

Det er 300 millioner kroner mere end i 2016, hvilket svarer til en stigning på fire procent. Fremgangen kommer efter en årrække med voldsom vækst i de danske udviklingsorganisationer. I alt er sektorens omsætning steget med næsten 70 procent siden 2010.

"Særligt nogle større danske organisationer har opnået en stor grad af professionalisering. Og de er nu absolut konkurrencedygtige med de allerbedste organisationer i hele verden. Derfor har de formået at gøre sig relevante for finansiering, som strækker sig langt ud over Danmarks grænser," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er formand for ulandsorganisationernes brancheforening, Globalt Fokus.

Det bemærkelsesværdige ved tallene er, at de kommer efter historiske besparelser på den danske udviklingsbistand, som er på det laveste niveau siden 1980'erne. 

Vi er lidt mere udfordrede, og vores muligheder for at vækste er knap så store de kommende år.

Christian Friis Bach
Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp

De mange omsætningsrekorder i de her år skyldes altså ikke ekstra penge fra Danida, men i højere grad penge fra EU's og FN's humanitære pengekasser.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Én organisation trækker væksten
Det er særligt Dansk Flygtningehjælp som er motor for fremgangen. Organisationen havde nemlig i 2017 en vækst på 300 millioner kroner - i alt omsætter organisationen for godt tre milliarder kroner, hvilket gør den til den absolut største i Danmark.

Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, har det ambivalent med tallene, fordi de i høj grad afspejler, at vi lever i en tid med et rekordstort antal mennesker på flugt.

"Man ønsker jo, der ikke er behov for Dansk Flygtningehjælp," siger han.

Dansk Flygtningehjælp mener, at organisationen ikke må vokse mere i fremtiden. Læs hele artiklen her og forstå hvorfor. Desuden får du 2017-omsætningen for alle danske ngo'er i artiklen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00