Danske politikere afviser Bannons EU-kritiske bevægelse

AFVIST: Flere danske partier inklusive Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU afviser at samarbejde med den tidligere Trump-rådgiver Steve Bannons nye EU-kritiske bevægelse The Movement. EP-kandidater fra V og S foreslår, at danske politikere skal stå sammen om et boykot, men forslaget skydes ned.

Foto: Brynn Anderson/AP/RItzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenSimon Lessel

Den nye EU-kritiske bevægelse The Movement får ikke tilslutning fra danske politikere.

Sådan lyder det fra en række danske medlemmer af Europa-Parlamentet og Folketinget, der alle afviser at indgå i det EU-kritiske, politiske samarbejde, der er initieret af Donald Trumps forhenværende chefstrateg Steve Bannon.

"Det er ikke noget, der virker særlig attraktivt for os," siger Anders Vistisen (DF).

Steve Bannon annoncerede fredag over for det amerikanske medie The Daily Beast, at han frem mod Europa-Parlamentetsvalget i 2019 vil etablere bevægelsen, der skal samle den yderste højrefløj i Europa.

Men han må lede efter sine samarbejdspartnere uden for Danmarks grænser, lyder det samstemmigt fra de danske politikere, Altinget har talt med. 

Selv i Dansk Folkeparti, der ellers kunne ligne den mest oplagte danske samarbejdspartner for The Movement, bliver Bannon pure afvist. 

"Vi skal overbevise danskerne om, at Dansk Folkeparti er det bedste parti for dem til Europa-Parlamentsvalget, og det tror vi, hverken amerikanere, andre europæere eller for den sags skyld vores politiske modstandere i Danmark kommer til at være en del af," lyder det fra Vistisen.

Også på den modsatte politiske fløj er EU-modstand ikke lige med Bannon-begejstring:  

"Det har ikke noget med os at gøre. Hans projekt handler om at samle højrenationale kræfter, og i Folkebevægelsen er vi EU-modstandere, men vi ligger meget langt væk fra de organisationer, han vil samle," siger Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU.

Vil genskabe succesen fra '16
Som chef for Donald Trumps kampagne op mod præsidentvalget var Steve Bannon en af hovedkræfterne bag valgsejren i 2016. Den succes vil han nu genskabe i Europa ved at samle og rådgive kontinentets højreorienterede kræfter.

Det har fået de to danske kandidater til Europa-Parlamentet fra Venstre og Socialdemokratiet, Linea Søgaard-Lidell (V) og Mads Hersbøll (S)  til at opfordre samtlige opstillede partier til at indgå en pagt om at boykotte Steve Bannons EU-kritiske bevægelse.

"Vi skal stå sammen om ikke at lade ham få indflydelse. De metoder, han repræsenterer, skal ikke importeres til europæisk politik," siger Linea Søgaard-Lidell om årsagen til, at de to EP-kandidater ønsker et boykot.

Boykottet skal sende et signal om, at de danske EU-parlamentarikere ikke er interesseret i Steve Bannons indblanding i et europæisk valg, lyder forklaringen.

Pagten får opbakning af Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, der dog ikke ser nogen grund til, at partiet skulle have kontakt til Steve Bannon alligevel.

Ingen pagt i sigte
Både Dansk Folkeparti, SF og Folkebevægelsen mod EU skyder idéen om en pagt ned.

Anders Vistisen kalder tanken om en pagt for "bizar" og mener ikke, at Dansk Folkeparti har behov for Bannons assistance.

"Med al respekt så tror jeg, at Dansk Folkeparti har større opbakning i Danmark end Donald Trump og hans stabsmedlemmer, og så tror jeg egentlig, vi kan klare os selv, når det kommer til at føre en dansk valgkamp," siger Anders Vistisen.

Også fra Venstres nuværende politiske ordfører, Louise Schack Elholm, er der modstand et officielt løfte om ikke at samarbejde med Bannon.

"Det er ikke nødvendigt med en pagt. Det bør være sådan, at de partier, der traditionelt har været for EU, fortsat vil kæmpe for det," siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00