Danske Regioner vil mindske ulighed i sundhed med øget civilsamfundssamarbejde. "Det forslår som en skrædder i helvede," indvender professor

Regionerne har givet et løfte, som ‘betyder alting og ingenting’ set fra de udsattes synspunkt. Vi dykker ned i tre svagheder ved udspillet, set fra tre forskellige perspektiver.

Mennesker ramt af hjemløshed eller andre socialt udsatte lever kortere og har dårligere helbred end gennemsnitsdanskeren, og uligheden i sundhed bliver større og større. Den udfordring skal civilsamfundet hjælpe med at løse, mener Danske Regioner. <i>Arkivfoto fra Hjemløsedagen 2023, Københavns Rådhusplads.</i>
Mennesker ramt af hjemløshed eller andre socialt udsatte lever kortere og har dårligere helbred end gennemsnitsdanskeren, og uligheden i sundhed bliver større og større. Den udfordring skal civilsamfundet hjælpe med at løse, mener Danske Regioner. Arkivfoto fra Hjemløsedagen 2023, Københavns Rådhusplads.Foto: da Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

De fattigste danskere dør i gennemsnit 10 år før de rigeste.

De ti års forskel i levealder er kun toppen af et isbjerg bygget op af store uligheder i livskvalitet og sygdomshistorik – altsammen socialt betinget.

Det har Danske Regioner lovet

 

Regionerne giver et løfte om at styrke samarbejdet med frivillige, patientforeninger og civilsamfund for at øge social lighed I sundhed.

Løftet indeholder tre målsætninger

  1. Regionerne har en tydelig indgang til samarbejdet med frivillige og civilsamfundsorganisationer
  2. Regionerne har klare rammer og aftaler for samarbejdet
  3. Regionerne arbejder for udbredelse af sociale henvisninger til tilbud i civilsamfundet

Tendensen er blandt andet dokumenteret af professor emeritus Henrik Brønnum-Hansen fra Københavns Universitet og beskrevet af DR

Den ulighed skal civilsamfundet bidrage til at mindske.

Det mener Danske Regioner, som for nylig lancerede et politisk løfte om øget civilsamfundsinddragelse. Løftet blev udbasuneret i et helt magasin fuldt af eksempler på civilsamfundsindsatser på sundhedsområdet.

Løftet er uden måltal og succeskriterier fra regionernes side og stiller heller ingen tvungne krav til sundhedsinstitutionerne.

“Vi vil ikke sætte år eller tal på – det handler om at få sat gang i det i regionerne og få gjort samarbejdet mere systematisk. Det er en anden og mere løs måde at gå til det end at måle og veje og stille tydelige krav, som vi gør mellem offentlig myndigheder. Her må vi gøre det med samarbejdsaftaler og partnerskaber, men vi skal prøve at komme så tæt på det andet som muligt,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S)

Han mener, der er mange lavthængende frugter at høste, hvis regionerne og de øvrige aktører bliver bedre til at skabe koblinger til hinanden og skabe tydelige indgange for civilsamfundsaktører, der ønsker at samarbejde.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00