Debat

Danske Seniorer: Følg nu begrænsende coronatiltag op med konkrete råd

DEBAT: Regeringen fraråder, at ældre bruger kollektiv transport. Når myndigheder begrænser ældres hverdagsliv, skal de komme med gode råd til at få hjælp, skriver Danske Seniorers direktør.

Opfordring fra transportministeren gør hverdagen svær for mange ældre, skriver Danske Seniorers direktør, Katrine Lester.
Opfordring fra transportministeren gør hverdagen svær for mange ældre, skriver Danske Seniorers direktør, Katrine Lester.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Katrine Lester
Direktør, Danske Seniorer

Coronaepidemien har ramt os, og alle er nødt til at tage deres forholdsregler for at bryde smittekæderne.

Vores hverdag er forandret. Det gælder for alle, men ældre er en særlig udsat gruppe, og det er derfor ekstra vigtigt, at de kan regne med hjælp til at komme igennem hverdagen i den kommende tid.

Som udsat gruppe skal ældre tage deres forholdsregler: Vask hænder. Hold afstand. Bliv hjemme. Sådan lyder de officielle råd til os alle sammen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men for de ældre er der kommet et ekstra råd til: Brug ikke den kollektive trafik, lyder det nu i en anbefaling fra transportminister Benny Engelbrecht (S). Det er en opfordring, der bakkes op af ældreorganisationerne, heriblandt Danske Seniorer.

Gør hverdagen svær for ældre
Vi skal passe på vores ældre, og de skal hjælpe os med at passe på sig selv.

Hvis man ikke tilbyder et alternativ, risikerer man, at de ældre alligevel bruger kollektiv transport.

Katrine Lester
Direktør, Danske Seniorer

I Danske Seniorer støtter vi naturligvis de tiltag, som myndighederne kommer med. Vi har dog også en bøn, som, vi håber, bliver hørt.

Når man anbefaler begrænsninger for ældres hverdagsliv, er det vigtigt, at man altid samtidig kommer med gode råd til, hvor og hvordan de kan få hjælp – uanset om hjælpen skal hentes hos det offentlige eller i civilsamfundet.

Opfordringen fra transportministeren gør hverdagen svær for mange ældre. Kollektiv transport er nemlig for mange ældre ikke kun til fornøjelse – tværtimod.

Det er livsnerven i hverdagslivet, og selvom fritidsaktiviteterne, familiebesøgene, vennerne og det frivillige arbejde er sat på pause under epidemien, er mange stadig afhængige af deres lokale bus for at komme ud og købe ind, komme til lægen eller på apoteket.

Især ikke-digitale ældre kommer i klemme, for de ved ikke, hvordan de skal handle på nettet og kan ikke lave en videokonsultation med deres læge.

Bruger uden rådgivning kollektiv transport
Hvis man er dårligt gående, kan turen ned til supermarkedet føles lang, og hvis man hidtil har klaret sine indkøb selv, kan man ikke forvente hjælp fra kommunen nu, hvor alle ressourcer prioriteres til de syge.

Det efterlader mange ældre i tvivl om, hvordan de håndterer situationen. Det er derfor vigtigt, at myndighederne altid følger nye tiltag op med anbefalinger til de ældre om, hvordan de konkret kan følge dem.

Det kan eksempelvis være at anbefale de ældre at kontakte Røde Kors' hjælpenetværk for hjælp til at handle eller at informere om apotekernes udbringning af medicin.

Hvis man ikke tilbyder et alternativ, risikerer man, at de ældre alligevel bruger kollektiv transport. Ikke fordi de ikke vil beskytte sig selv, men fordi de ikke ved, hvad de ellers skal stille op i en svær og utryg tid. 

Vi kommer formentlig til at se flere anbefalinger, der rammer ældre, ligesom svage ældre risikerer, at hjemmehjælpen og hjemmesygeplejen bliver omlagt.

Hvis vi sørger for god dialog og information, så vil også de svage ældre kunne komme igennem dette, og at flere vil følge myndighedernes anbefaling.

I Danske Seniorer bidrager vi gerne til dialogen – og det er jeg overbevist om, at alle andre ældreorganisationer også gør.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Lester

Direktør, Danske Seniorer
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni.)









0:000:00