Danskerne: Invester i kollektiv trafik frem for privat

MÅLING: Der skal investeres mere i kollektiv trafik end i privatbilisme, mener danskerne, der dermed er klart mest på linje med partierne i rød blok. De blå fastholder, at der er mest brug for asfalt.

Politikerne bør prioritere den kollektive trafik, mener danskerne.
Politikerne bør prioritere den kollektive trafik, mener danskerne.Foto: Colourbox.dk
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

Den kollektive trafik skal prioriteres højere end privatbilisme.

Det mener hovedparten af danskerne, viser ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her erklærer 55 procent af danskerne sig enten helt enig eller delvist enig i, at politikerne skal prioritere investeringer i kollektiv transport højere end privatbilisme. 19 procent svarer hverken/eller, mens blot 20 procent er enten helt uenig eller delvist uenig.

Transportminister Magnus Heunicke (S) er glad for målingen.

Det ligger i tidsånden, at det er mest politisk korrekt at satse på den kollektive trafik. Man vil jo redde verden.

Villum Christensen (LA)
Transportordfører

"Jeg er naturligvis glad for, at målingen giver en klar opbakning til regeringens politik,” siger han i et skriftligt svar.

I SF glæder man sig over, at man er på linje med danskerne.

"Jeg er enig i, at vi skal investere mest i den kollektive trafik, men der er også behov for veje i yderområderne," siger SF's transportordfører Anne Baastrup.

Blå blok vil stadig satse på veje
Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen er overrasket over målingen. Han fortæller nemlig, at han ofte oplever, at danskerne efterspørger mere asfalt. Samtidig peger han på, at det brede grønne trafikforlig fra 2009, hvor man oprettede Infrastrukturfonden, afsatte 2/3 af de knap 100 milliarder til den kollektive trafik.

"Hvis du kommer uden for Valby Bakke er der en virkelighed, hvor man i den grad efterspørger veje. Det gælder private borgere, men i høj grad også erhvervslivet. Og vi har allerede investeret rigtigt meget i den kollektive trafik. Så nu er det vejenes tur," siger Kristian Pihl Lorentzen.  

Han fortæller, at Venstre har veje højest på dagsordenen, og at han vil finansiere veje med penge, der løber tilbage til Infrastrukturfonden.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance holder også fast i, at vejene er vigtigst de kommende år. Liberal Alliances transportordfører Villum Christensen ser målingen som et udtryk for den status, som kollektiv trafik har i danskernes bevidsthed.

"Det ligger i tidsånden, at det er mest politisk korrekt at satse på den kollektive trafik. Man vil jo redde verden. Det kan også godt være, at det er, fordi der findes en del sure DSB-kunder, der står op i togene hver anden dag," siger Villum Christensen.

Læs hele artiklen på Altinget: transport (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Baastrup

Fhv. MF (SF)
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00