Kommentar af 
David Trads

David Trads: Nu taber selv USA's bedste venner den sidste tro på Trump

KOMMENTAR: Vestens førende ledere har i en blanding af forargelse og mismod simpelthen givet op over for Trump. Og de håber inderligt, at han er fortid om et halvt år, skriver David Trads.

Resten af verden kigger på det, som foregår i Trumps Amerika – og kun få bryder sig om, hvad de ser, skriver David Trads.
Resten af verden kigger på det, som foregår i Trumps Amerika – og kun få bryder sig om, hvad de ser, skriver David Trads.Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er mange, der er skuffede over udenrigsminister Jeppe Kofods udtalelser om, hvad der sker i USA i disse døgn. Jeg er uenig – for det, han siger, er det skarpeste, jeg kan huske, at en siddende dansk udenrigsminister har sagt om USA:

”Jeg er, som mange andre, chokeret over tv-billederne fra USA de seneste dage…Retten til fredelig forsamling og demonstration er selvsagt afgørende … Tåregas mod journalister, nedbrænding af forretninger, skud mod politibetjente, hårdhændede metoder mod fredelige demonstranter, ja, listen er desværre lang … Derfor er det også dybt smertefuldt at se de billeder vi får sendt direkte hjem i stuen … Alle, der kender USA indgående ved, at USA både menneskeligt og indenrigspolitisk står et exceptionelt følsomt sted lige nu.”

I en diplomatisk verden er det altså voldsomt, at en udenrigsminister fra et lille land så skarpt kritiserer det, der foregår i det land, som er vores altafgørende allierede. Kofod nævner ikke Donald Trump ved navn, men kritikken af præsidenten er åbenlys. Han afslutter sin bemærkelsesværdige update på Facebook med at citere det amerikanske nationalmotto:

”E pluribus unum, venner.” De latinske ord – ud af mange, en – er en central del af nationens identitet. Sammen er vi stærke. Samling vinder over splittelse. Forsoning over vrede. Hensyn til hinanden. Kofod minder med sin update og ikke mindst sin afslutning om, at USA's idealer fortsat er skønne.

Fakta
David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Lige nu kan enhver, der holder af Amerika, imidlertid se, at den præsident, der sidder i Det Hvide Hus, langtfra er præget af de idealer, som har gjort USA til den nation, det meste af verden har set op til i årtier. Trumps macho-stil i disse dage, hvor han kommanderer militæret på gaden til at sikre "ro og orden" ved at knægte lovlige demonstrationer, er selvsagt et billede på alt det modsatte af, hvad Amerika er, når det er bedst.

I USA's selvfortælling indtager John Winthrop, en af de første britiske pionerer, som kom til Massachussets i 1630, en absolut hovedrolle. Ethvert skolebarn får indprentet det budskab, som han afleverede med sin berømte ’A City Upon The Hill’-tale om Den Nye Verdens idealer:

Det naturlige og accepterede lederskab af verden, som skiftende amerikanske præsidenter har haft i årtier, er åbenlyst ved at fordufte.

David Trads

”Vi må huske, at vi vil blive set som en by på toppen af bakken. Alle folks øjne vil hvile på os. Så hvis vi kommer til at handle forkert i forhold til Gud i dette arbejde, vi har påtaget os (…) vil vi blive berygtede og bespottede over hele kloden.”

I dag kigger resten af verden på det, som foregår i Trumps Amerika – og kun få bryder sig om, hvad de ser. Det naturlige og accepterede lederskab af verden, som skiftende amerikanske præsidenter har haft i årtier, er åbenlyst ved at fordufte. Vestens førende ledere er rystede over at se, hvad de opfatter som et moralsk kollaps – og de ignorerer i stigende grad Trumps udfald:

Da præsidenten i den forløbne uge foreslog, at det G7-møde, som oprindeligt skulle have været holdt i USA, men som på grund af corona var ændret til et videomøde, alligevel skulle afvikles på Camp David uden for Washington, blev det ikke til noget. Angela Merkel, den tyske kansler, meddelte lakonisk, at hun ikke agtede at møde op. Det samme gjorde Justin Trudeau, den canadiske premierminister. Trumps yderligere krav – nemlig at G7 burde udvides med Rusland, Kina og Indien – blev blank afvist hele vejen rundt.

Det er der, vi er nået til:

At resten af Vesten i en blanding af forargelse og mismod simpelthen har givet op over for Trump. De håber – håber inderligt – alle sammen, at han er fortid om et halvt år. Hvis han ikke er det, ja, så har vi balladen, for den kritik, som alle fra Kofod til Merkel kommer med i disse uger, bliver ikke glemt af præsidenten.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00