Kommentar af 
David Trads

David Trads: Tre enorme fordele, som Biden giver Danmark

KOMMENTAR: Der er ingen tvivl om, at det transatlantiske samarbejde er på vej tilbage efter fire års lidelser under Trump. Her er tre helt konkrete områder, hvor vi allerede kan se, at Biden vil give også Danmark enorme fordele.

Lysten til at vende tilbage til normalen er stor på begge sider af Atlanten, skriver David Trads.
Lysten til at vende tilbage til normalen er stor på begge sider af Atlanten, skriver David Trads. Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det tog under et minut at sige dem, men de fire sætninger, som Joe Biden udtalte om udenrigspolitik i sin tiltrædelsestale, blev modtaget i Vestens hovedstæder som manna fra himlen:

”Og her er min besked til jer, der bor uden for vores grænser: Amerika er blevet testet, og vi er kommet styrket ud det. Vi vil reparere vores alliancer og involvere os i verden igen. Vi vil ikke bare lede ud fra den model, som vores magt giver os, men ud fra den magt, som vores model giver os”.

59 ord, der er så normale, at de kunne have været sagt af alle præsidenter før ham – af Obama, Bush, Clinton, Reagan, Carter, Truman, Roosevelt og så videre. Men – og det er et afgørende men – så umådeligt langt fra de ord, som Donald Trump ytrede ved sin tiltræden:

”Vi er forsamlet her i dag for at udstede et nyt dekret, som skal høres i enhver by, i enhver udenlandsk hovedstad og i enhver af magtens haller: Fra nu af vil en ny vision regere i vores land. Fra dette øjeblik vil det være Amerika først. Altid. Ingen undskyldninger.”

Fakta
David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Trumps ord gav frostbid hos alle, der holder af den ide, vi kalder Vesten, fordi den var et frontalangreb på især det transatlantiske samarbejde, som er hjørnestenen i den fred og den velstand, vi, der er så heldige at bo i Amerika eller Europa, har oplevet siden verdenskrigen.

Vi fandt hurtigt ud af, at Trump mente det hele – for han angreb Natos legimitet, kaldte EU for en taberklub, meldte USA ud af Paris-klimaaftalen, og, ja, blæste på alle normer for internationalt samarbejde og alliancer. Vestens ledere bad til højere magter om, at han kun ville få en enkelt periode, så han – trods alt – kun ville blive en rædsom parentes.

Med Biden i Det Hvide Hus får vi igen et Amerika, der deltager aktivt i alt det internationale samarbejde, som USA selv har været instrumental i at opbygge.

David Trads

Og det er præcist derfor, at de ord, som Biden fremsagde ved sin tiltræden, var så vigtige. Ikke fordi de var epokegørende, eller fordi de lagde en ny og inspirerende kurs. Nej, netop fordi de var så normale i og med, at de gjorde verden normal igen. Tilbage til fortiden:

Med Biden i Det Hvide Hus får vi igen et Amerika, der deltager aktivt i alt det internationale samarbejde, som USA selv har været instrumental i at opbygge. Fra nu af vil amerikanske udsendinge – fra præsidenten selv til den lavest rangerede diplomat – igen indgå i dialog med os andre, og faktisk lytte til vores argumenter.

Det må naturligvis ikke misforstås til at tro, at USA nu bare vil rette sig efter os. Selvsagt ikke. De er stadig den stærkeste nation.

Lad mig pege tre helt konkrete områder, hvor vi allerede kan se, at Biden vil give også Danmark enorme fordele:

For det første – klima:
Danmark er formentlig det land i verden, som har den mest ambitiøse klimamålsætning. 70 procent-reduktionsmålet er unikt. Endnu mere enestående er det, at intet er sat i stå trods corona.

Vi vil gerne udnytte den position globalt – og med USA som medspiller i stedet for modspiller, når vi langt. Biden har øjeblikkeligt udstedt et dekret, der bringer USA, klodens største CO2-udleder, tilbage i Paris-aftalen. Det første møde, som John Kerry, den nye særlige klima-udsending for Biden, havde, var med udenrigsminister Jeppe Kofod.

For det andet – sikkerhed:
Lige siden vi var blandt de stiftende medlemmer af Nato i 1949, har forsvarsalliancen været vores garant for sikkerhed og fred. Altid med det USA, der sammen med Storbritannien vandt Anden Verdenskrig, som dets klare leder.

Uden USA intet Nato. Derfor var det dybt bekymrende at se, hvor tæt Trump var på at smadre alliancen. Da Lloyd Austin, Bidens nye forsvarsminister, netop var tiltrådt forleden, var hans første opkald til Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, for at bekræfte, at USA betragter alliancen som den vigtigste. Danske politikere kunne igen ånde lettet op – for nu behøver vi ikke længere tænke på at skulle opbygge alternative alliancer.

For det tredje – handel:
Under Trump var USA i konstante handelskrige – mest dramatisk med Kina, men ofte også med EU. De fremskridt, der var opnået under Obama, om et transatlantisk marked, der på mange måder mindede om EU’s Indre marked, blev skrinlagt.

Biden har tydeligt signaleret, at han ønsker et stærkt handelssamarbejde mellem EU og USA. Det er ikke sikkert, at det ligefrem vil lykkes at reetablere tanken om et frit marked, men vi kan allerede nu fornemme, at straftold og overdreven protektionisme er på vej ud.

Konklusion:
Der er slet ingen tvivl om, at det transatlantiske samarbejde er på vej tilbage efter fire års lidelser under Trump. Lysten til at vende tilbage til normalen er stor på begge sider af Atlanten.

Men…vi må ikke være naive, for USA er stadig klodens mægtigste magt, og Biden ved præcist, hvordan man spiller med musklerne, hvis han vurderer, der er behov for det. EU’s ledere, heriblandt vores egen statsminister, skal selvsagt også være parat til at give Biden sejre.

-----

David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)