De røde er mest vilde med krypteret kommunikation

KORTLÆGNING: Det er hovedsageligt folketingsmedlemmer til venstre for midten, der har installeret den app, der bedst beskytter mod overvågning af kommunikation mellem smartphones.

Appen Signal er særligt populært i Enhedslisten, SF og hos de løsgængere, som tidligere var en del af Alternativet.
Appen Signal er særligt populært i Enhedslisten, SF og hos de løsgængere, som tidligere var en del af Alternativet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Appen Signal, der betegnes som den mest sikre metode til krypteret kommunikation mellem smartphones, er især populær blandt politikere på venstrefløjen. Det viser en kortlægning, Altinget har foretaget.

Personer i ens normale kontaktdatabase på telefonen dukker også op som kontakter i Signal, hvis de bruger Signal. På den måde har det været muligt at danne sig et vejledende billede af, hvor i folketingssalen installationen af Signal på telefonen er mest udbredt.

Og billedet er helt tydeligt. Signal er særligt populært i Enhedslisten, SF og hos de løsgængere, som tidligere var en del af Alternativet. Enkelte socialdemokrater og radikale er også med på vognen. Til gengæld har kun meget få af de borgerlige folketingspolitikere, som har deres mobilnumre stående på Folketingets hjemmeside, installeret Signal.

Dybt bekymret
En af de politikere, der har Signal installeret, er SF's Carl Valentin.

Fakta
Hvad er Signal?
Signal er en app til tale, video og tekstbeskeder, der er baseret på end-to-end-kryptering. Det vil sige, at al data mellem to smartphones vil være krypteret, så kun disse to enheder vil kunne dekryptere kommunikationen.

Hertil kommer, at Signal er baseret på open source-software, hvilket vil sige, at alle kan se med i programmeringskoden og konstatere, at der ikke er skjulte bagdøre og lignende. Apps som iMessage, WhatsApp og Telegram er også krypteret, men her er programmeringskoden skjult.

Netop disse to argumenter ligger til grund for at både EU-Kommissionen og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste anbefaler at bruge Signal.

"Jeg synes, det er problematisk, den måde data bliver håndteret på. Jeg er dybt bekymret over overvågning og synes, at det er vigtigt, at vi kan kommunikere privat. Det er uagtet, om det er fortroligheder, eller om jeg snakker med min mor," siger Carl Valentin.

Han bruger ikke Signal-appen særligt ofte i sit daglige arbejde som folketingsmedlem. Men det gjorde han, da han for år tilbage sad i ulandsorganisationen Oxfam Ibis' bestyrelse og var formand for politikudvalget.

"Vi blev nogle gange orienteret om nogle meget fortrolige ting på skatteområdet. Et kommende skattelæk eller noget i den stil. Der var det rart at kunne kommunikere krypteret," forklarer Carl Valentin, der som folketingsmedlem enkelte gange har brugt Signal til at kommunikere med journalister om sager på skatteområdet.

Den hemmelige kanal
At man som politiker bruger Signal, sender et signal om, at man har noget at skjule eller skjuler sensitive informationer. Det mener en borgerlig politiker, der derfor ikke er meget for, at omverdenen skal vide, at vedkommende bruger Signal.

"Det er lidt den hemmelige kanal. Hvis jeg fortæller dig og alle mulige andre, at det er det, jeg bruger, så bliver jeg hacket øjeblikkeligt. Det kan være uheldigt at blive udpeget som bruger af noget, som netop burde være diskret, for at det fungerer som en succes," siger den borgerlige politiker, der derfor ikke vil have sit navn frem.

Vedkommende har ikke tidligere været særlig opmærksom på brugen af krypteret kommunikation. Men risikoen for overvågning lå i baghovedet.

"Jeg har indimellem haft den fornemmelse, at der var nogen, der sad og kiggede med. Også fordi det er ret nemt," pointerer den borgerlige politiker.

Al data krypteret
Der findes efterhånden adskillige måder at kommunikere mellem især smartphones. Gammeldags tekstbeskeder, e-mails og telefonopkald på traditionel vis samt Messenger, WhatsApp, Telegram, Snapchat, Teams og Instagram er bare nogle af mulighederne.

Det, der gør, at Signal skiller sig ud som mere sikker end andre kommunikationsformer, er, at den er baseret på end-to-end-kryptering. Det vil sige, at al data mellem to smartphones vil være krypteret, så kun disse to enheder vil kunne dekryptere kommunikationen.

"Ingen kryptering er perfekt. Men det kryptering, som Signal og WhatsApp bruger, er ret sofistikeret, og markedet har ret stor tiltro til den," forklarer DR's teknologiredaktør, Henrik Moltke.

WhatsApp opbevarer større mængder af metadata om brugernes adfærd. Og derfor trækker Signal det længste strå som den mest sikre kommunikations-app, pointerer Henrik Moltke.

Han peger dog også på, at alt ikke nødvendigvis er fryd og gammen, hvis blot man bruger Signal. Appen krypterer nemlig kun kommunikationen mellem to telefoner. Ikke hvad der sker på selve telefonen.

"Du kan ikke med Signal sikre dig mod, at nogen hacker din telefon og installerer en lokal lyttefunktion," påpeger Henrik Moltke.

EU-Kommissionen anbefalede i februar i år sine medarbejdere at bruge Signal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00