Charlotte Dyremose
Tidligere konservativ MF Charlotte Dyremose er en af flere suppleanter, der er i spil til en plads på Christiansborg efter kommunalvalget. (Foto: Thit Andersen/Altinget.dk)

De står klar i kulissen efter kommunalvalget

18. november 2013 kl. 9:00
SUPPLEANTER: Bliver Konservatives Benedikte Kiær borgmester i Helsingør, står Charlotte Dyremose klar til at overtage posten som MF. Læs her, hvilke andre suppleanter der er i spil til en plads på Christiansborg.
| Flere
Selvom valget den 19. november er til kommuner og regioner, kan det også betyde nye ansigter på Christianborg.

Altinget.dk giver her et overblik over, hvilke MF'er der kan være på vej væk fra Folketinget, og hvem der står til at tage over.

Muligt comeback til Charlotte Dyremose
Konservatives tidligere socialminister Benedikte Kiær har kastet sig ind i kampen om borgmesterkæden i Helsingør.

Hvis det lykkes, bliver det et farvel til Christianborg.

Førstesuppleant i Benedikte Kiærs kreds er tidligere folketingsmedlem Charlotte Dyremose, og hun melder sig klar til opgaven.

"Hvis der overhovedet er muligt, mener jeg, at man skal leve op til sit ansvar over for vælgerne. Jeg er klar til at være suppleant," siger hun til Altinget.dk.

Hun understreger dog, at hun ikke vil søge at forlænge et eventuelt ophold på Christiansborg.

"Uanset om jeg kommer i Folketinget en kortere periode nu eller ej, skal jeg ikke sidde på Christiansborg efter næste valg," siger hun. 

Charlotte Dyremose var medlem af Folketinget for Konservative fra 2001 til 2011.

Liberal afhopper kan koste V-mandat
Hos Venstre kandiderer to folketingsmedlemmer fra Sjællands Storkreds til borgmesterposter.

Det drejer sig om tidligere fødevareminister Henrik Høegh og nuværende formand for forsvarsudvalget Karsten Nonbo.

Førstesuppleant for begge venstrefolk er Troels Christensen, der sidder i Slagelse byråd. Siden valget i 2011 er han dog skiftet til Liberal Alliance. Dermed vil hans indtræden i Folketinget betyde et tabt mandat for Venstre.

For at undgå det har Henrik Høegh annonceret, at han, hvis han vinder borgmesterposten på Lolland, vil blive i Folketinget, dog med minimalt parlamentarisk arbejde.

På den måde kan Venstre fastholde sit mandat. Henrik Høegh vil i samme ombæring give det meste af sin folketingsløn til udsatte børn og unge på Lolland, oplyser han til Dagbladet Politiken.

Karsten Nonbo, der stiller op som spidskandidat i Næstved, understreger over for Altinget.dk, at en borgmesterpost vil betyde et farvel til hans poster på Christiansborg.

"Jeg kan ikke sidde begge steder," siger han. 

Han vil dog ikke forholde sig til, om det konkret betyder, at han er klar til at afgive sit folketingsmandat til Liberal Alliance. Det vil han først kigge på efter kommunalvalget, lyder svaret.

Selv siger Liberal Alliances Troels Christensen, at han ikke vil lægge sig fast på noget, før han kender sin egen, og ikke mindst sine tidligere partikammeraters situation efter valget.

Gårdejer kan erstatte Tørnæs
I Holstebro stræber tidligere undervisningsminister Ulla Tørnæs efter borgmesterposten.

Fra hendes kreds i Sydjylland er Jens Ejner Christensen nummer et på listen over suppleanter. Han er gårdejer og desuden byrådsmedlem i Vejle.

Lykkes det Venstre at vinde regionsvalget i Region Hovedstaden med Martin Geertsen som spidskandidat, kan hans plads i Folketinget være på vej i hænderne på Marion Pedersen.

Hun er selvstændig erhvervsdrivende og sad i Folketinget for Venstre fra 2008 til 2011. Her kom hun for alvor i vælten, da hun i 2010 truede med at stemme nej til sin egen regerings finanslov.

Martin Geertsen er endnu ikke afklaret om, hvorvidt han vil fortsætte i Folketinget, hvis han vinder regionsrådsvalget. Tidligere har Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen bestridt posterne som både amtsborgmester i Frederiksborg Amt og folketingspolitiker samtidig. 

LO-pressechef i dilemma
Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen kæmper for at vinde regionrådsvalget i Region Hovedstaden.

Gør hun det med succes, er det Jeppe Bruus, nuværende pressechef i LO, der er førstesuppleant i Københavns Omegns Storkreds.

Han sidder allerede nu som suppleant for Sophie Hæstorp Andersen, mens hun kører kampagne. Men udsigten til, at pladsen kan blive permanent, er et dilemma for suppleanten.

"Jeg er rigtig glad for mit job i LO, men det er klart, at det at være folketingsmedlem også er noget, jeg ville syntes var rigtig spændende. Indtil videre er situationen ufafklaret, og derfor vil jeg vente med at tage stilling," siger han.

Bliver Sophie Hæstorp Andersen valgt som almindeligt regionsrådsmedlem, kan hun søge om at få dispensation til dobbeltmandat.

Det har hendes partikammerater John Dyrby Paulsen og Torben Hansen allerede fået. De stiller begge op til sekundære byrådsposter i henholdsvis Slagelse og Randers.

Bjerregaard bliver, hvis kæden glipper 
Et andet sted, hvor Socialdemokraterne meget vel kan sejre ved det kommende valg, er i Fredericia. Her er det Jacob Bjerregaard, der er spidskandidat. Bliver han valgt, er det farvel til Folketinget.

Førstesuppleant fra Jacob Bjerregaards kreds er Anne Sina. Hun er uddannet cand.scient.pol. og arbejder i PensionDanmark.

Anne Sina har tidligere været stedfortræder på Christiansborg af to korte omgange siden sidste folketingsvalg.

Bliver det til en almindelig byrådspost for Jacob Bjerregaard, har han ligeledes fået dispensation til at besidde dobbeltmandat indtil næste folketingsvalg.

DF: Kommende borgmester skal ud af Folketinget
Dansk Folkeparti stiller med hele otte spidskandidater fra folketingsgruppen.

Interessante kommuner set med DF-briller tæller Guldborgsund og Hvidovre.

Her kandiderer henholdsvis finansordfører René Christensen og Mikkel Dencker, der aktuelt er partiets klima- og energiordfører, til borgmesterposterne.

Lykkes det Dansk Folkeparti at vinde en borgmesterkæde i Hvidovre, står Kenneth Kristensen Berth på spring som suppleant. Til daglig arbejder han i partiets pressetjeneste på Christiansborg og er byrådsmedlem i Vallensbæk Kommune.

Løber René Christensen med borgmesterkæden i Guldborgsund, er det Merete Dea Larsen, der tager pladsen. Hun er uddannet farmakonom og medlem af byrådet i Roskilde siden 2005. Desuden er hun medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

SF-post åbner for gensyn med Bornhøft
I Vesthimmerland går tidligere gruppeformand for SF Pernille Vigsø Bagge efter borgmesterposten. Skulle bestræbelserne lykkes, vil hun forlade Folketinget.

Førstesuppleant i Nordjyllands Storkreds er Karl H. Bornhøft. Han var medlem af Folketinget for SF fra 2007 til 2011 og siger til Altinget.dk, at han ville glæde sig over at vende tilbage til Christiansborg.

Han er ikke afvisende over for, at en suppleantpost kunne blive startskuddet til et nyt kandidatur ved et kommende folketingsvalg. 

Karl H. Bornhøft er uddannet kok, og før han kom i Folketinget i 2007, arbejdede han i 20 år som postbud.

 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | Kommunal

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK