Debut: Ahlers bryder regeringspraksis og inviterer alle til forhandlinger

Enhedslistens Eva Flyvholm lod klogt være med at fortælle den nye minister i Folketinget, at både hendes eget parti og Alternativet blev holdt ude af sidste års forhandlinger om forskningsreserven, fordi de ikke har været med til at finde finansieringen.

KURSSKIFTE: Nyudnævnt minister Tommy Ahlers (V) var fredag i folketingssalen for første gang. Enhedslisten greb muligheden og fik ham til at indbyde partiet til forhandlinger om forskningsreserven, som de blev udelukket fra sidste år. 

Efter kun lidt over et døgn som minister skulle Tommy Ahlers fredag i Folketinget til behandling af to forslag på sit nye område: uddannelse og forskning. 

Og her blev iværksætteren og investoren straks bedt om at tage stilling til traditioner på området af Enhedslistens Eva Flyvholm:

”Vil ministeren bekræfte, at vi bliver inviteret med til forhandlingerne om forskningsreserven, ligesom traditionen er?” spurgte hun med henvisning til forskningsreserven. En pulje, som sidst var på omkring en milliard kroner til forskellige offentligt finansierede forskningområder.  

Tommy Ahlers så ud, som om han var i vildrede og ikke helt var nået at blive briefet om traditionerne om forskningsreserven. 

Efter flere sekunders tavshed sagde den nye minister: 

”Jeg synes, at I alle sammen virker meget meget flinke, og jeg elsker diskussion, så det vil jeg gerne bekræfte, at I alle sammen bliver inviteret til,” og brød dermed den praksis, som regeringen sidste år indførte. 

EL og Alternativet blev smidt ud 
Sagen er nemlig den, at traditionen for, at alle Folketingets partier sammen uddeler midlerne fra forskningsreserven, blev brudt ved sidste års forhandlinger.

Sidste år blev både Alternativet og Enhedslisten holdt uden for hele forhandlingsprocessen og den efterfølgende aftale. De to partier har nemlig ikke været med til at finde finansiering til midlerne via reformen om førtidspension og fleksjob, lød regeringens begrundelse.

Efter debatten i salen fredag var Eva Flyvholm (EL) godt tilfreds med det kursskifte, den nye minister nu står for.

"Jeg er glad for, at vi kan starte på en frisk med den nye minister – og jeg kvitterer for, at vi kan være med i forhandlingerne om forskningsreserven til efteråret," sagde hun. 

Men selvom "alle" altså kan deltage i forhandlingerne, så er der jo ikke nogen granti for, at I kan være med i aftalen? 

"Så længe vi bare bliver inviteret med, så er det svært at se, hvorfor vi ikke også kan lave en samlet aftale," sagde Eva Flyvholm.

Hun forklarede, at Enhedslisten var enig i indholdet sidste år, selvom partiet altså ikke deltog i hverken sættemøde eller forhandlinger.

Debatten handlede om et beslutningsforslag fra SF om at oprette en forskningsenhed under Sundheds- og Ældreministeriet, som skal sikre forskning i psykofarmaka anvendt i børne- og ungdomspsykiatrien, et forslag, som SF har foreslået at finde finansiering til netop via forskningsreserven.

Forslaget fandt ikke meget opbakning i Folketinget, og heller ikke Enhedslisten ville støtte det, fordi det ville betyde, at forskningsreserven i sin helhed ikke kunne udmøntes i de kommende forhandlinger til efteråret, som netop traditionen foreskriver. 

Forskningsreserven ventes at være større til efterårets forhandlinger end de foregående år. 

Forrige artikel Her er Løkkes mindeord om eksminister Niels Anker Kofoed Her er Løkkes mindeord om eksminister Niels Anker Kofoed Næste artikel Nyt snit af målinger: DF går markant tilbage og mister tre mandater Nyt snit af målinger: DF går markant tilbage og mister tre mandater