Demonstration ved den russiske ambassade: "I dag er vi alle ukrainere"

Onsdag aften demonstrerede hundredvis af utilfredse borgere over den russiske aggression i Ukraine. Forskellige flag farvede pladsen foran den russiske ambassade, mens politikere og meningsdannere holdt taler. 

Svitlana (tv.) til demonstration med sin veninde. 
Svitlana (tv.) til demonstration med sin veninde. Foto: Frederik Gjersen Hansen/Altinget
Frederik Gjersen Hansen

På en solbeskinnet tidlig onsdag aften demonstrerer 400 mennesker på tværs af ideologier og nationaliteter foran den russiske ambassade på Kristianiagade på Østerbro i København.  

“Det sender et klart signal om at Danmark, danskerne og i særdeleshed den danske ungdom føler med ukrainerne i denne svære tid," siger medarrangør Laurits Rasmussen fra Radikal Ungdom og tilføjer:

“I dag er vi alle ukrainere.”

Trods den blandede folkemængde er budskabet klart: Putin må stoppe sin militæroffensiv.

Et 20 meter langt ukrainsk flag bliver foldet ud og skaber en blå-gul linje mellem demonstranter og scenen, hvor dagens talere skiftevis tager plads.

Scenen, fire brune ølkasser og to soundbokse med tilhørende mikrofon, er sat op af en række ungdomspartier, der stod for dagens program.

Bag scenen ligger den hvidmalede russiske ambassade. Lyset er slukket og gardinerne er rullet ned.

Bøllen og klasselæreren

En af talerne er formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen. Formanden stiger op på de lidt vakkelvorne ølkasser, som han kækt sammenligner med det socialdemokratiske regeringsgrundlag.

Men så stivner hans blik.

“I dag er friheden ikke bare truet, den er under angreb. Den adfærd, som Rusland viser, minder mig om bøllen i folkeskolen, der tævede den ene skolekammerat efter den anden.

Kan I huske ham? Kan I huske, han blev stille, når læreren kom ind?” siger Ellemann-Jensen og sammenligner bøllen med de 130.000 russiske soldater, der står klar ved grænsen til Ukraine.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Hårdt mod hårdt

Folkemængden vokser. Mens cyklister stopper op og forbipasserende biler dytter, appellerer partiformanden til yderligere sanktioner og oprustning.

“Autokrater som Putin forstår kun, når man sætter hårdt mod hårdt. Det skal være vores svar sammen med dem, vi deler værdier og holdninger med.”

Venstres partiformand fokuserer også på Danmarks militære partnere.

“Den lærer, jeg spurgte om, det er os. Det er ikke Danmark alene, men det er stærke alliancer med andre demokratiske, frihedselskende lande. Vi skal stå op imod dem, som krænker vores fundamentale værdier,” siger han.

Glem os ikke som sidst

Scenen bliver udvidet, så politiet må spærre den ene vejbane. Andrii Kuzmyn, formand for foreningen af ukrainere i Danmark, indtager den nu større arena.

“Hvad der sker i dag, handler ikke om Ukraine. Det handler om demokrati. Krigen er en kamp om værdier og ikke bare territorier,” siger han.

Han er glad for at stå på den fredelige danske jord. Men han understreger, hvor vigtig hjælpen fra Danmark er.

“Ukraine har ikke de militære muskler, der skal til for at forsvare sig mod Rusland. Vi har brug for jeres hjælp,” siger han og får samtidig øje på en plakat.

“Crimea is Ukraine,” står der.

“I 2014 tog Rusland Krim. Flere tusinder blev dræbt, heriblandt mange af mine venner. Putin er ansvarlig. Der kom næsten ingen reaktion, ingen retfærdighed fandt sted,” siger han.

Foto: Frederik Gjersen Hansen/Altinget

Altinget taler med manden bag Krim-plakaten. Han hedder Martin og er softwareingeniør her i Danmark.

“Jeg har både forældre, søskende og fætre, der bor i Ukraine. Jeg er bange for, hvad der sker med dem. Putin har før vist i Syrien, at han ikke er bange for at angribe civilbefolkningen,” siger han.

Martin fortæller, at hans familie er okay. Men han er ikke tryg ved, at de stadig holder til i Kiev og andre byer i landet.

“Jeg har ringet til mine forældre og spurgt, om de ikke nok vil komme til Danmark. De er gamle, så de har minimale chancer for at overleve, hvis der kommer krig,” siger han.

Vi er alle ukrainere

Pladsen foran den russiske ambassade er prydet med blå-gule flag. Men andre farver toner også frem i form flag fra Georgien, Hviderusland, Moldova og Azerbaijan.

En af flagfolkene er Jesper, der er fotograf. Han har et anderledes flag med til dagens demonstration.

"Jeg rejser meget i Moldova. Jeg har taget det moldoviske flag med for at vise, at der også er andre lande, der støtter Ukraine. Hvis Ukraine ryger, så gør Moldova også," siger han.

For Jesper kommer konflikten helt tæt på.

"Nogle af mine allertætteste venner bor i Moldova og Ukraine. Det berører mig meget, at mine venner er så nervøse. Mange af dem har en pakket taske klar, for de ved ikke om de lige om lidt skal flygte fra hus og hjem."

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Putins trone af løgne

Foran Jesper og hans moldoviske flag har Rasmus Jarlov fra Konservative nu stillet sig op på de brune ølkasser. Folketingsmedlemmet har en lang liste med.

“Rusland vil nu atter invadere andre lande. Det sker på en række nærmest komiske løgne,” siger Jarlov og begiver sig ud i at remse op fra sin liste af russiske usandheder:

“Ukraine er blevet overtaget af nazister. Det er løgn. Ukrainske styrker bombarderer civilbefolkningen. Det er løgn. Krim har bestemt sig for at være en del af Rusland. Det er løgn.”

“Det er løgn, på løgn, på løgn. Putin sidder på en trone af løgne,” siger han.

Ingen søvn i to måneder

Mens Rasmus Jarlov fortsætter sin liste om Putins løgne, fortæller Svitlana om de sandheder, hendes familie i Ukraine møder. De bor ikke langt fra urolighederne.

“Alle i min hjemby er påvirkede. De aner ikke, hvad de skal gøre. De vil gerne flygte, men de ved ikke hvornår og hvorhen. Min mor har tanket sin bil og gjort sin kuffert med alle hendes ting klar,” siger hun.

Svitlanas våde øjne glimter i aftensolen. Hun har svært ved at få ordene ud.

“Jeg har ikke sovet i to måneder nu på grund af situationen. Det giver mig meget uro.”

"Jeg har arbejdet hjemmefra i dag. For to dage sad jeg bare og tudede. Jeg kunne ikke klare det mere."

Tårene i Svitlanas øjne er dog ikke kun triste. Hun glæder sig også over at se den støtte, der er mødt op til dagens demonstration.

"Det er rart at se støtte fra de mange forskellige flag, der er med i dag. Jeg håber, hele verden kan høre os."

Pikhovedet Putin

Da de sidste ord fra talerstolen er faldet, synger folkemængden solen ned med den ukrainske nationalsang.

I takt med mørkets frembrud tændes lyset pludselig bag de nedrullede gardiner på den russiske ambassade. Det får nogle af demonstranterne til at råbe de mundrette ord ‘Putin khujlo’ - eller oversat til dansk:

“Putin er et pikhoved.”

Russiske kampvogne har torsdag, dagen efter demonstrationen, krydset grænsen flere steder i Ukraine. Motorvejen ud af Kiev er fyldt med biler, der er på vej ud af den ukrainske hovedstad.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00