Derfor trækker Folketinget mere end EU for disse tre parlamentarikere

To blev ringet op af deres formand. Én var aldrig i tvivl om, at det var i landspolitik, han ville være. Tre danske EU-parlamentarikere vil gerne skifte Strasbourg og Bruxelles ud med Christiansborg ved valget. Altinget spurgte dem hvorfor.

Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) og Peter Kofod (DF) har alle kurs mod Christiansborg, hvis vælgerne tillader det.
Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) og Peter Kofod (DF) har alle kurs mod Christiansborg, hvis vælgerne tillader det.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Søren Gade gjorde det, han altid gør, når han skal træffe store beslutninger. Han skrev en liste med plusser og minusser.

”Det ville være at lyve at sige, at det har været let,” siger Venstres europaparlamentariker og stemmesluger om sin beslutning om at gå efter endnu en tørn på Christiansborg tre et halvt år inde i sit femårige EU-mandat.

”Jeg ville også være rigtig ked af, hvis det står, som om jeg ikke synes, at arbejdet her er spændende eller vigtigt. For det er det.”

”Det er bare helt banalt sådan, at mit parti og min formand gerne ville have, at jeg kom hjem for at hjælpe til ved det her folketingsvalg,” siger Venstre-veteranen, der er opstillet i Vestjylland Storkreds, hvor Søren Pape Poulsen (K) også er på stemmesedlen.

Han afviser på det bestemteste, at det skulle være en flugt fra EU-politik, der får ham til at søge hjem.

Det samme gør Linea Søgaard-Lidell, der fik Venstres fjerde mandat i Parlamentet. Også hun har fået et opkald fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, som nu får hende til at ville udskifte Strasbourg og Bruxelles med Christiansborg.

Jeg gik jo fra en fuldstændig central rolle på mit område til en rolle, hvor jeg fik at vide, at her får du aldrig lov til at bestemme noget igen.

Peter Kofod
EU-parlamentariker (DF)

Ikke fordi, det – med hendes ord – ”er federe at sidde i Folketinget”.

”Men hvis mit parti synes, at jeg kan bidrage mere herhjemme, som det er lige nu i Venstre, så gør jeg selvfølgelig det,” siger Linea Søgaard-Lidell, der peger på, at hun også synes, at der er en stor opgave at løse hjemme, både for hendes eget parti og på Christiansborg.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00