Dagens overblik: Enige økonomer opfordrer til højere CO2-afgift

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens udligningsreform vil flytte penge fra rige kommuner til fattige kommuner. Længe ventede forhandlinger om Blackstone er brudt sammen. Regeringens støttepartier forlanger frihedskommission. Få det politiske overblik her.

”Hvis politikerne virkelig mener klimamålene, så bliver de nødt til at erkende, at vi ikke kommer i mål uden en højere afgift, der både påvirker vores produktion og forbrugsadfærd,” siger professor på Aarhus Universitet og tidligere vismand Nina Smith.
”Hvis politikerne virkelig mener klimamålene, så bliver de nødt til at erkende, at vi ikke kommer i mål uden en højere afgift, der både påvirker vores produktion og forbrugsadfærd,” siger professor på Aarhus Universitet og tidligere vismand Nina Smith.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

God eftermiddag og velkommen til dagens overblik over onsdagens politiske nyheder.

Vi lægger ud med en opfordring til, at Danmark indfører en markant højere CO2-afgift, hvis vi skal have en jordisk chance for at leve op til klimamålene i 2030 og 2050. 

Sådan lyder den kontante og enstemmige udmelding fra en lang række førende økonomer i dagens Information.

”Hvis politikerne virkelig mener klimamålene, så bliver de nødt til at erkende, at vi ikke kommer i mål uden en højere afgift, der både påvirker vores produktion og forbrugsadfærd,” siger professor på Aarhus Universitet og tidligere vismand Nina Smith.

Økonomerne foreslår helt konkret, at man indfører en flad afgift på al CO2-udledning, der gør varer og aktiviteter, som indeholder fossile brændsler i enten materialet eller produktionen, dyrere.

De anklager samtidig politikerne for at have en mangeårig berøringsangst på dette område og understreger, at en en grøn skatteomlægning ikke behøver øge uligheden i landet.

Regeringen klar med udligningsreform
Regeringens meget omtalte udligningsform bliver efter længe at have ligget i støbeskeen præsenteret torsdag.

Helt konkret vil regeringen med den kommende reform på Robin Hood-manér flytte penge fra velhavende til socialt udfordrede og fattige kommuner.

Og ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kan man forvente et udspil, der groft set vil have fokus på at flytte penge fra Østdanmark mod vest.

Det er endnu uvist, hvordan kommunerne vil blive rangeret i udspillet, men til DR løfter statsministeren lidt af sløret og peger på, at Gentofte kommer til at bidrage mest i udligningsreformen, mens Kalundborg Kommune vil modtage flest penge.

EL og SF giver gerne penge fra rige til fattige kommuner
Og selv om detaljerne i regeringens udspil om en udligningsreform endnu ikke er endelig lagt på bordet, bliver tonerne i forslaget positivt modtaget af de røde støttepartier.

”Der skal ikke være så stor forskel på de enkelte kommuner, og på hvilken velfærd der er råd til. Derfor mener vi også, at der skal laves en omfordeling fra rige til fattige kommuner,” siger Charlotte Broman Mølbæk, kommunalordfører i SF, til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Enhedslistens kommunalordfører, Jette Gottlieb, bakker ligeledes op om regeringens målsætninger, men understreger samtidig til avisen, at ”der ikke er nogen kommuner, der har et for højt serviceniveau”.

I Kalundborg fortæller borgmester Martin Damm (V) i en sms til Altinget, at han med den kommende reform umiddelbart glæder sig over den mulige udsigt til at få løftet kommunens økonomi.

Forhandlinger om Blackstone-indgreb bryder sammen
Det er ikke lykkes regeringen at blive enige med Folketingets partier om et indgreb over for udenlandske kapitalfondes ageren på det danske boligmarked.

Det fortalte en tydeligt slukøret boligminister Kaare Dybvad (S) onsdag formiddag på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet.

"I dag er desværre en god dag for udenlandske kapitalfonde, og det er en dårlig dag for alle os, der gerne vil bevare billige lejeboliger. Det er en god dag for de spekulanter, som chikanerer deres lejere og presser huslejen i vejret, og det er en dårlig dag for dem, der bor i de billige boliger," sagde ministeren.

Både SF og Enhedslisten fortæller i hver sin pressemeddelelse, at de er dybt skuffede over, at forhandlingerne er brudt sammen. De mener, at Radikale har svigtet det fælles forståelsespapir ved at trække sig ud af en mulig aftale.

Knap hver tredje kommune leder efter besparelser i handicapsager
Siden december har Altinget gennem en lang række aktindsigter afdækket, hvordan en række kommuner hyrer eksterne konsulenter til at gennemtrawle handicappede og psykiske syges sager for at finde besparelser.

I første omgang viste undersøgelsen, at 19 danske kommuner har samarbejdet med konsulentvirksomhederne Trancit og Brorson Consult om at finde besparelser på handicappede borgeres sager.

Siden da har flere kommuner dog meldt tilbage på Altingets henvendelser, og nu viser det sig, at 31 ud af 97 kommuner har hyret konsulenter til at gennemgå over 1.300 handicappede borgeres sager og finde besparelser.

Og de tal vækker ikke ligefrem glæde hos social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), som i sidste uge også måtte stå til ansvar for sagen under et samråd.

"Det virker som en meget aggressiv metode over for nogle meget sårbare og udsatte borgere. Det springende punkt er selvfølgelig lovligheden af metoden, som jeg har bedt Ankestyrelsen om at se på. Men historien bliver ikke mindre bekymrende af den utryghed, det skaber derude, når I nu kan vise, at omfanget er blevet større," siger ministeren til Altinget.

Du kan læse hele historien her:

Læs også

Støttepartier langer ud efter regeringen og forlanger særlig frihedskommission
Der er tale om et alvorligt angreb på afgørende danske frihedsværdier, når regeringen blandt andet vil øge overvågning markant i sin såkaldte tryghedspakke.

Sådan lyder det fra både Enhedslisten og SF i Berlingske.

Partierne ønsker derfor nu at få nedsat en frihedskommission, der skal gennemgå de seneste 20 års antiterrorlovgivning med henblik på at tilbagerulle visse initiativer.

”Der har været en bekymrende udvikling i løbet af de seneste to årtier, hvor der har været en tendens til salamimetoder, når det gælder vores frihedsrettigheder. Der bliver taget et lille stykke ad gangen. Håbet er at generobre noget af et tabt terræn i vores grundlæggende frihed og demokrati,” siger Pernille Skipper til avisen.

I Venstrelejren afviser retsordfører Inger Støjberg blankt idéen om at nedsætte en sådan kommission. Til avisen understreger justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen overholder konventionerne, og at det er afgørende at ”forsvare sig mod antidemokratiske tendenser”. 

Analyse: Mette Frederiksen er historiens mest EU-skeptiske statsminister
Mens danskerne bliver stadig mere glade for EU, bevæger regeringen sig den modsatte vej.

Sådan lyder det i en analyse fra Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, der mener, at Mette Frederiksen står i spidsen for den mest EU-skeptiske regering, Danmark har haft, siden vi trådte ind i EF i 1973.

Han peger samtidig på, at ”man tager fejl”, hvis man betragter Socialdemokratiets nye EU-skepsis som et taktisk valg, der er opfundet af en spindoktor med det formål at hente vælgere fra Dansk Folkeparti.

”Mette Frederiksen mener sin skepsis alvorligt – og hun giver ikke en døjt for dem, der ser Bruxelles som den vestlige verdens omdrejningspunkt,” skriver Jakob Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00