Det sker i dansk politik: Europol, 2.381 nye danskere og et meget travlt Folketing

OVERBLIK: Folketinget går en travl uge i møde, for det er ikke så lidt, der skal behandles og vedtages, inden Christiansborg kan holde juleferie. Derudover kan Danmark komme tættere på en Europol-afklaring, og så er der to tidligere ministre fra SR-regeringen, der fylder rundt. Få dit politiske uge-overblik her.

Lars Løkke Rasmussen får nok at se til i denne uge med både hjemlige Europol-diskussioner og med EU-topmødet, hvor en dansk Europol-aftale formentlig også kommer til at fylde. 
Lars Løkke Rasmussen får nok at se til i denne uge med både hjemlige Europol-diskussioner og med EU-topmødet, hvor en dansk Europol-aftale formentlig også kommer til at fylde. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Martin Lyngbæk OlsenCecilie Gormsen

Den kommende uge byder blandt andet på vedtagelse af Europol-diskussioner blandt partierne, efter EU-Kommissionen har givet sit tilbud til en dansk Europol-aftale. Partiformændene gik i sidste uge i tænkeboks for at finde ud af, om de vil give Løkke mandat til at sige ja tak til den aftale. Og hvor det ender, kommer til at præge denne uge i dansk politik. 

Derudover forventes regeringen i starten af ugen at præsentere sin nye demens-handlingsplan. 

Ugen starter med, at Kulturministeriet præsenterer den nye Danmarkskanon, der har været til afstemning i november. Resultatet offentliggøres mandag, og man kan se de 20 nominerede her.

Mandag kommer regeringen med sin prognose for dansk økonomi, Økonomisk Redegørelse. Den præsenteres af den nye økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Mandag er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kaldt i samråd om tilbud om psykiatrisk behandling til psykisk syge asylansøgere og flygtninge. 

Der er også en rund fødselsdag, der skal fejres mandag. Radikales Martin Lidegaard fylder 50 år. Tillykke!

Tirsdag afholder Institut for Menneskerettigheder og Nyt Europa konference om europæiske konventioner. Konferencen finder sted i Fællessalen og vil blandt andet byde på paneldebat med deltagelse af Mette Gjerskov (S), Michael Aastrup Jensen (V), Carolina Magdalene Maier (Å), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Marie Krarup (DF), Henrik Dahl (LA) og Martin Lidegaard (R). 

Danske Handicaporganisationer fejrer tirsdag 10-årsdagen for FN's handicapkonventioner. Festlighederne finder sted i Taastrup, hvor blandt andre Mogens Lykketoft (S) deltager. 

Tirsdag afholdes der statsråd på Christiansborg, hvor statsministeren, de andre ministre og dronningen deltager. 

I salen er der tirsdag årets sidste spørgetime med statsministeren, hvor Folketingets partiledere kan stille spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen (V).

Derudover skal Folketinget tirsdag stemme om en udvidelse af ministres adgang til at søge orlov fra Folketinget, hvilket der er flertal for. Det vil særligt komme Konservative til gode, da de ellers kun har tre mand i folketingsgruppen, efter de resterende tre folketingsvalgte er blevet ministre. Den forudgående aftale har mødt kritik – det kan man læse om her.

Derudover skal der blandt andet også behandles et par forslag fra Dansk Folkeparti om at fjerne flygtninges retskrav på boliger og om at indføre brugerbetaling på tolkeydelser.

Tirsdag er der en række samråd på programmet:

  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om forsvundne afviste asylansøgere.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Kasten Lauritzen (V) er kaldt i samråd om indsmugling af cigaretter til Danmark. Ministrene skal blandt andet redegøre for politiets og toldmyndigheders indsats på området.
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om ansættelsen af udenlandske læger på danske hospitaler. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvordan det sikres, at læger fra andre EU-lande har tilstrækkeligt højt fagligt niveau før ansættelse på et dansk hospital. 
  • Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd om pædagoguddannelsen, og om hvordan nedskæringerne på 2 procent påvirker kvaliteten på uddannelsesområdet. 

EU-Kommissionen præsenterer tirsdag et forslag til sociale ydelser – som for eksempel børnepenge – for den vandrende arbejdskraft. Forslaget skulle være kommet i foråret, og det rammer ned i diskussionen om, hvornår man for eksempel skal kunne få børnepenge i Danmark.

Der er to samråd onsdag. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er kaldt i samråd om ophugning af Mærsk-skabe på stranden i Indien. Derudover er kulturminister Mette Bock (LA) kaldt i samråd om bibliotekers ret til at udlåne e-bøger på lige fod med trykte bøger.

Folketingets Europaudvalg mødes onsdag, hvor EU-topmødet, der starter torsdag, er på dagsordenen. Her deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Udenrigspolitisk Nævn mødes også onsdag, hvor statsministeren også deltager.

Statsrevisorerne holder onsdag deres månedlige møde. 

Innovationsfonden afholder onsdag "Innotalk", hvor temaet er fremtidens tendenser inden for industri. Arrangementet byder blandt andet på politisk debat med Jakob Engel Schmidt (V), Christine Antorini (S), Henrik Dahl (LA), Sofie Carsten Nielsen (R) og Eva Flyvholm (EL). 

Der er også en rund fødselsdag, der skal fejres onsdag, hvor tidligere statsminister og S-partiformand Helle Thorning-Schmidt fylder 50 år. Tillykke! 

Onsdag og torsdag skal næste års finanslov tredjebehandles i Folketinget og til sidst til afstemning. Dermed skulle Danmarks husholdningsbudget for 2017 være på plads. 

I Salen torsdag skal der ud over finanslov også tredjebehandles indfødsretsmeddelelse, som vil give statsborgerskab til 2.381 nye danskere.

Torsdag starter EU-topmødet, hvor EU's stats- og regeringschefer mødes, og det løber frem til fredag. De 27 EU-lande, der fortsætter samarbejdet efter det britiske EU-exit, holder desuden deres eget topmøde sidst på dagen. 

I forbindelse med topmødet ventes Lars Løkke Rasmussen at mødes med formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, for at overbringe Danmarks svar på EU-Kommissionens tilbud til en dansk Europol-aftale. Et tilbud, som Løkke selv har sagt, ikke er optimalt.

Derudover offentliggør Eurostat torsdag tal for asylansøgninger i EU-landene i årets tredje kvartal. 

Der er også to samråd på programmet torsdag. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er kaldt i samråd om konsekvenserne af afskaffelse af særtilskud til Københavns Kommune. Derudover er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) også kaldt i samråd om en ny politiskole i Vestdanmark. 

Folketingets sundheds- og ældreudvalg afholder torsdag åben høring om situationen på landets fødeafdelinger. Formålet med høringen er at få belyst og drøftet den nuværende situation på landets fødeafdelinger efter den seneste tids store medieomtale. 

Torsdag indleder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) et 24-timers vandtopmøde. Her har ministeren inviteret landbruget og grønne organisationer til drøftelser om, hvordan man kan modernisere lovgivningen på vandløbsområdet. Topmødet løber frem til fredag. 

Tibetkommissionen fortsætter sine afhøringer torsdag, hvor de tidligere chefer i PET Jakob Scharf og Jens Madsen, skal afhøres. Fredag fortsætter afhøringerne, hvor embedsmænd fra Udenrigsministeriet skal udspørges.

Der et enkelt samråd fredag. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om ambulanceselskabet Bios' konkurs, hvor de skal redegøre for konsekvenserne af konkursen, som bl.a. påfører Region Syddanmark en ekstraregning på 53 mio. kr. 

Fredag – som jo ellers plejer at være mødefri – er der møde i salen, hvor politikerne skal igennem en hulens masse lovbehandling. Lovbehandlingen fortsætter mandag, men så kan julefreden også begynde at sænke sig over Christiansborg. Blandt andet skal det omdiskuterede uddannelsesloft andenbehandles fredag og tredjebehandles og til afstemning mandag i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00