Her er kandidaterne til den nye Danmarkskanon

OVERBLIK: Frisind, hygge og medmenneskelighed er nogle af de 20 samfundsværdier, der er med i kampen om at komme på kulturminister Bertel Haarders Danmarkskanon. Se alle forslagene her.

2.425 forslag er kogt ned til 20, og danskerne kan nu den næste uge stemme om, hvilke samfundsværdier der skal med i Danmarkskanonen, der offentliggøres til december.

Det er befolkningen, som har kunnet indstille samfundsværdier, og det kom der 2.425 forslag ud af. Seks kuratorer har motiveret forslagene og udvalgt 20 overordnede værdier (se dem i boksen til højre).

Kulturminister Bertel Haarder (V) fortæller, at det har været interessant at læse de mange, varierede forslag fra danskerne.

”Jeg glæder mig til at se, hvilke værdier danskerne vurderer som mest betydningsfulde for vores kultur, samfund og fremtid,” siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Han fortæller, at han også selv vil gå ind og stemme på de værdier, han synes skal med i kanonen.

”Jeg vil stemme på mange af værdierne, da de hver på deres måde udtrykker, hvad vi er formet af og fælles om og gerne vil have med ind i fremtiden,” fortæller kulturministeren.

Befolkningen bestemmer
I Danmarkskanonen er der kun plads til ti samfundsværdier, og det er befolkningen, der bestemmer, hvad der skal med.

De 20 samfundsværdier, som nu er sat til afstemning, er sorteret og bearbejdet ud fra tre kriterier:

1) Forslaget skal være immateriel kultur

2) Forslaget skal kunne begrundes historisk og have betydning for mange mennesker

3) Forslaget skal have relevans både nu og i fremtiden.

Man kan give sin stemme på danmarkskanon.dk, og afstemningen løber frem til 22. november. Den endelige Danmarkskanon med de ti samfundsværdier, der har fået flest stemmer, offentliggøres 12. december.

Forrige artikel Etisk Råd siger god for GMO Etisk Råd siger god for GMO Næste artikel Politikere skulker fra besøg i folketingsudvalg Politikere skulker fra besøg i folketingsudvalg
Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

INSTRUKSKOMMISSION: Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg parerede søndag en stor del af de kritiske spørgsmål om en ulovlig instruks fra 2016 med et godkendt ministernotat, der åbnede for individuel sagsbehandling af unge asylsøgende par.