Det sker i dansk politik: Løkke besøger paven, nye asylstramninger og årets første landsmøde

OVERBLIK: For første gang i otte år inviterer dronning Margrethe regeringen til såkaldt statsrådsmiddag. Og så lander der måske en bandepakke. Få overblik over denne uge i dansk politik.

Vi er klar med endnu et politisk overblik over ugen, der kommer.

Vi starter med et efterslæb fra sidste uge, hvor en ny bandepakke torsdag skulle have været forhandlet på plads. Forhandlingerne endte dog i hårdknude, fordi der ikke kunne opnås enighed om finansieringen mellem regeringen og S og DF. Det forventes i stedet, at partierne lander bandepakken i løbet af denne uge.

Derudover fortsætter regeringen også med at diskutere boligskat med DF, S og R.

Mandag sætter miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til søs sammen med Lise Bech (DF) for at indvie stenrevet nordvest for Livø. Her skal han ifølge pressemeddelelsen både deltage i opbygningen af stenrevet og dumpe sten i vandet.

Ministeren har dog ikke tid til en sejltur i det blå, for senere mandag skal han nemlig indvie Danmarks første affaldssorteringsanlæg bemandet af robotter, Nomi4s, i Holstebro. Og som om det ikke skulle være nok, så overværer Esben Lunde også, når Naturstyrelsen mandag brænder en hede af i Vestjylland.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) bliver på landjorden, når han mandag besøger virksomheden Topvirk i Frederikshavn for at høre om deres succes med at få kontanthjælpsmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet.

Sidst, men ikke mindst, samles Socialstyrelsen mandag i Odense som et led i regeringens store udflytning af arbejdspladser. Her deltager børne- og socialminister Mai Mercado (K) blandt andre.

Tirsdag er der royalt besøg på Christiansborg Slot. Dronning Margrethe holder audiens på slottet, hvor modtagere af medaljer og ordener kan møde op og takke for dem.

Og Dronning Margrethe er ikke den eneste i den royale familie, der har travlt tirsdag. Kronprinsesse Mary skal samme dag pakke rygsække til udsatte børn på krisecentre. Hvert barn på krisecentrene får en rygsæk fra initiativet, som Mary Fonden og Ole Kirks Fond står bag.

Tirsdag behandler politikerne flere lovforslag i Folketingssalen, blandt andet en jobpræmie til langtidsledige og bedre vilkår for børn i underholdningsbranchen. Allerede i februar meddelte SF, at partiet ville forbedre arbejdsvilkår for børn med X Factor.

Og så er der tre samråd på Christiansborg tirsdag

  • Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om regeringens plan om at fjerne progressionen i ejendomsværdiskatten.
  • Undervisningsudvalget har i dag undervisningsministeren Merete Riisager (LA) i samråd om, hvilke muligheder unge med nedsat funktionsevne har for videre uddannelse.

  • Og undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal også i undervisningsudvalget i samråd om konsekvenserne på folkeskoleområdet ved regeringens forslag om en fremtidig offentlig vækst på 0,3 %.

Bisættelsen af Hans Højhed Prins Richard finder sted tirsdag fra Evangelische Stadtkirche Bad Berleburg, Tyskland.

Onsdag præsenterer ni ungdomspartiers landsformænd et politikerløfte, der skal gøre afstanden mellem politikere og befolkningen mindre. Præsentationen af politikerløftet vil foregå på Christiansborg.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) ventes onsdag at præsentere regeringens eksportstrategi for energiteknologi. Eksport af energiteknologi er big business for DK, og målet med den nye strategi er at stille den danske energibranche endnu stærkere i den globale konkurrence.

Og så er der også høring på Christiansborg onsdag om justitsområdet i Grønland, hvor blandt andet justitsminister Søren Pape Poulsen (K) deltager. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Mere end 1.400 repræsentanter fra stat, kommuner, regioner og erhvervslivet samles onsdag  for at diskutere digitaliseringen af den offentlige sektor. Blandt konferencens 100 oplægsholdere er innovationsminister Sophie Løhde (V) og den tidligere engelske handelsminister Lord Francis Maude.

På Christiansborg er der onsdag Velfærdstopmøde 2017, hvor der blandt andet er debat mellem Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S).

Og så har der sneget sig to samråd ind i kalenderen onsdag. Det drejer sig om beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der er kaldt i åbent samråd om kontanthjælpsmodtagere i løntilskud, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde (V), der skal i samråd om maritime virkemidler.

Onsdag er der ligeledes møde i Folketingssalen, hvor ministrene skal svare på spørgsmål i spørgetiden.

Onsdag aften inviterer dronning Margrethe for første gang i otte år regeringen til såkaldt statsrådsmiddag på Amalienborg, hvor også kronprinsparret deltager.

Torsdag holder Fællesinitiativet STOP CETA en demonstration imod den canadisk-europæiske handelsaftale CETA kl. 17.00 på Christiansborg Slotsplads. 

Der er også tre samråd på torsdagsmenuen. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om et svar fra EU-Kommissionen om indholdet af nitrat i det danske grundvand og om indberetning af forkerte tal til EU, mens finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om regeringens forslag om at øge realkreditbelåningen.

Og så er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) torsdag kaldt i samråd for at forklare, hvorfor palæstinensere siden 2012 har kunnet vælge mellem Israel eller Mellemøsten som fødselsregistreringssted i pas, når Danmark anerkender Gaza, Vestbredden og Østjerusalem som palæstinensisk territorium samt støtter etablering af en palæstinensisk stat.

Torsdag i Folketingssalen skal politikerne førstebehandle nye udlændingestramninger. Det gælder skærpelse af reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse og mulighed for i en krisesituation at afvise asylansøgere ved grænsen. Derudover har Dansk Folkeparti stillet et forslag om, at man skal kunne afvise asylansøgere allerede ved grænsen.

Dagen i Folketingssalen slutter med en forhandling og diskussion om, hvad præsident Trump og den nye amerikanske administration betyder for det transatlantiske forhold.

Fredag er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Rom, hvor han blandt andet skal i audiens hos ingen ringere end pave Frans. Der er dog også en anden grund til, at han er på de kanter. Lørdag skal han nemlig deltage i EU-27 topmøde i den italienske hovedstad. 

Hjemme på Christiansborg er der fredag møde i Salen, hvor Folketinget blandt andet skal diskutere udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) redegørelse om udviklingen i EU-samarbejdet i 2016.

Lørdag står den på den årlige Earth Hour, som er verdens største klimakampagne. Her henstiller WWF overalt på kloden til, at man slukker lyset mellem klokken 20.30 og 21.30.

Lørdag og søndag holder SF landsmøde. Det sker i Odense, og hovedtemaet er et Danmark, der hænger sammen. Her vil formand Pia Olsen Dyhr blandt andet holde tale, ligesom der vil være kickoff til efterårets kommunal- og regionsrådsvalg. Altinget er til stede og dækker landsmødet.

,

Forrige artikel Esben Lunde: Ammoniak-mål kan koste Danmark dyrt Esben Lunde: Ammoniak-mål kan koste Danmark dyrt Næste artikel Bredt politisk flertal vil styrke forsvaret Bredt politisk flertal vil styrke forsvaret