Det sker i EU: Budget-battle og stål-krig

OVERBLIK: Striden om, hvor mange penge der skal postes i EU’s næste langtidsbudget, starter for alvor i denne uge. Samtidig kan en lurende handelskrig bryde ud mellem EU og USA over told på stål og aluminium.

Tovtrækkeriet om handelspolitikken mellem EU og USA kommer i særligt fokus, når den undtagelse for straftold på stål og aluminium, som amerikanerne har givet EU, udløber på tirsdag. Den tyske kansler, Angela Merkel, besøgte præsident Donald Trump i sidste uge uden dog at have held til at overbevise ham om at droppe tolden.
Tovtrækkeriet om handelspolitikken mellem EU og USA kommer i særligt fokus, når den undtagelse for straftold på stål og aluminium, som amerikanerne har givet EU, udløber på tirsdag. Den tyske kansler, Angela Merkel, besøgte præsident Donald Trump i sidste uge uden dog at have held til at overbevise ham om at droppe tolden.Foto: Evan Vucci/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 30. april
EU’s Brexit-forhandler, Michel Barnier, påbegynder en todages tur i det irske og nordirske som led i forsøget på at finde en løsning for EU’s nye ydre grænse, der er den helt store knast i forhandlingerne om briternes exit fra Unionen.

 

Tirsdag 1. maj
Arbejdernes internationale kampdag bliver helligholdt i EU-systemet. Men handelskommissær Cecilia Malmström og hendes team må stå standby for at kunne reagere, når den undtagelse fra importtold på stål og aluminium udløber, som den amerikanske præsident, Donald Trump, indførte i marts. Der arbejdes på højtryk for at få EU-landene permanent undtaget. Men lykkes det ikke, har EU-siden sin egen sanktionsliste liggende i skuffen, hvilket kan betyde starten på en handelskrig mellem de to parter.

 

Onsdag 2. maj
Alle øjne kommer til at hvile på EU-Kommissionen, som fremlægger sit oplæg til Unionens næste syvårsbudget, der skal løbe fra 2021 til 2027. Blandt nyskabelserne vil være et forslag om at gøre udbetalingen af EU-midler til Unionens fattigste egne afhængige af, om et land lever op til samarbejdets fælles værdier.

Samme dag starter endnu en runde i forhandlingerne om briternes exit fra Unionen, mens EU-Domstolen skal tage stilling til håndteringen af asyl- og familiesammenføringssager, når de involverede har kriminel baggrund eller udgør en sikkerhedsrisiko.

 

Torsdag 3. maj
Den belgiske premierminister, Charles Michel, bliver den femte EU-leder i år til at tale om Unionens fremtid i Europa-Parlamentet, efter franske Emmanuel Macron for nyligt deltog i en maratonsession med de folkevalgte.

Samme EU-Parlament vil samme dag stemme om et forslag om et totalforbud mod test af kosmetik på dyr inden 2023.

 

Fredag 4. maj
Et todages uformelt møde for de europæiske forsvarsministre starter i Sofia fredag.

EU’s kommissær for sikkerhed, Julian King, kommer til Danmark for at mødes med blandt andre integrationsminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pape Poulsen, Folketingets Europaudvalg og PET’s Henrik Bjelke Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00