Det sker i EU: FN-boss i Bruxelles, kreativ skattetænkning og frihandel

EU-ministre mødes med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, mens Kommissionen tager sigte mod virksomhedsbeskatning i denne uge, hvor EU-parlamentarikere også giver et praj om, hvor langt de er villige til at gå for en frihandelsaftale med USA.

FN's generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Bruxelles i denne uge for at mødes med EU's udviklingsministre og en perlerække af EU-topchefer. Han skal dog også tale med unge mennesker ved et stort arrangement om unges rolle i en fremtidig global udviklingsstrategi.
FN's generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Bruxelles i denne uge for at mødes med EU's udviklingsministre og en perlerække af EU-topchefer. Han skal dog også tale med unge mennesker ved et stort arrangement om unges rolle i en fremtidig global udviklingsstrategi.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 26. maj

Udviklingsbistand, migranter og Ban Ki-moon
EU’s udviklingsministre mødes i Bruxelles for at tage et principielt slagsmål om EU’s målsætning om at give mindst 0,7 procent af BNI i udviklingsstøtte, når de tirsdag skal lægge EU-linjen for en ny global udviklingsaftale, der skal afløse de såkaldte 2015-mål. Desuden vil ministrene vedtage konklusioner om køn og ligestilling i udviklingspolitikken, som ikke mindst det konservative Malta har set sig gal på på grund af det fokus, der gives til sikring af adgang til seksuel og reproduktiv sundhed. Derudover vil de skulle diskutere, hvordan udviklingsbistand aktivt kan bruges til håndtering af flygtningestrømme i EU’s nærområder. Ministrene skal også spise middag med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon. Udviklingsminister Mogens Jensen (S) deltager.

 

Onsdag 27. maj

Kontroversielt kvotesystem præsenteres
Kommissionen fremlægger en række konkrete forslag til håndteringen af flygtningekrisen i Middelhavet, som annonceret i en stor asylpakke tidligere på måneden. Herunder et omdiskuteret forslag om fordeling af asylansøgere, der kommer til EU. Forslaget vil skabe en midlertidig mekanisme, der skal lette noget af presset på særligt Italien ved at sende nogle af de nyankomne videre til andre lande. Kommissionen vil også foreslå, at EU-landene fordeler 20.000 FN-kvoteflygtninge fra lejre uden for EU mellem sig. Danmark står uden for disse forslag på grund af retsforbeholdet.

2016-budget præsenteres
Kristalina Georgieva, der er EU’s budgetkommissær, præsenterer den nye EU-Kommissions første budget. Kommissionen lover flere penge til vækst og beskæftigelse.

Virksomheders skattepraksis til debat i Kommissionen
Kampen for at få virksomheder til at betale skat, der står mål med indtjeningen i de lande, de opererer i, tager form, når EU-Kommissionen onsdag debatterer, hvad præcis der skal med, når den til juni præsenterer nye tiltag.

Parlamentet stemmer om skoleordning for frugt og mælk
EU-Kommissionen har truet med at skrotte en sammenlægning af eksisterende ordninger for skolemælk og -frugt, hvis EU-lovgiverne ikke kan blive enige om nye regler snarest. Nu tager Parlamentet konsekvensen og stemmer om det.

G7-møde om finansernes tilstand
Centralbankdirektører og finansministre fra globens tunge drenge i G7 påbegynder onsdag et tredages møde i Dresden sammen med chefer fra IMF, Verdensbanken, OECD, ECB og eurolandene for at se på reguleringen af finansmarkederne, bekæmpelse af kreativ skattetænkning, og hvordan der kan skabes bæredygtig vækst i en forgældet verden.

 

Torsdag 28. maj

Handelsudvalg stemmer om frihandelsaftale med USA
EU-Parlamentets udvalg for international handel vil stemme om sin holdning til en frihandelsaftale med USA, som kommer til at blotlægge de store interne konflikter både i Parlamentet og udenfor. Det gælder områder som investorbeskyttelse, miljø og sundhed, offentlige indkøb og databeskyttelse.

Månedens overtrædelsessager præsenteres
Kommissionen præsenterer sin månedlige liste over traktatbrudssager, som i sidste ende kan sende EU-landene i kløerne på EU-Domstolen.

Produktsikkerhed og pakkerejser på dagsordenen
En ny produktsikkerhedspakke, der har været over to år undervejs i EU-systemet, vil måske få Ministerrådets blå stempel, når EU’s ministre med ansvar for konkurrenceevne mødes i Bruxelles. Det er ikke mindst spørgsmålet, om hvorvidt der skal stå på produkter, hvor de kommer fra, som har splittet vandene. For nogle er det et spørgsmål om gennemsigtighed. For andre giver det alt for store administrative byrder og kan lede til falsk sikkerhed hos forbrugerne, hvis et produkt er samlet ét sted, men produceret et eller måske flere andre steder. Ministrene skal også blive enige om nye regler for pakkerejser, ligesom de skal diskutere EU’s nye digitale strategi med Kommissionen.

 

Fredag 29. maj

Forskningsministre til Bruxelles
Det er særligt det såkaldt Europæiske Forskningsrum, der vil optage EU-ministrene, når de mødes i Bruxelles. Forskningsrummet er forsøget på at skabe et reelt indre marked for viden i Europa med fri udveksling af både forskere og videnskab, og ministrene vil via et sæt rådskonklusioner opfordre landene til at gennemføre en række af de mål, som de sammen har sat på området. De vil også diskutere det såkaldte ”Science 2.0”-program om videnskabsudvikling.

EU-Japan-topmøde
Det årlige topmøde mellem EU og Japan finder sted i Tokyo. Det er formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, samt EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der repræsenterer Unionen i diskussionerne om de igangværende frihandelsaftaleforhandlinger samt større regionale og globale udviklinger. De to parter vil også markere 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ban Ki-moon

Fhv. FN-generalsekretær
ba (Seoul 1970), MPA (Harvard 1985)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00