Det sker i EU: Interrail på EU's regning, flere grænsebetjente og penge til Grønland

OVERBLIK: De sidste kort i spillet om EU's næste syvårsbudget bliver lagt på bordet i denne uge med udspil om blandt andet grænsekontrol, sikkerhed, forsvar og udviklingsbistand. Og så vil EU-Kommissionen sende 15.000 18-årige på interrail.

Paris er et af de steder, 18-årige kan vælge at tage til, hvis de får del i de interrailbilletter, som EU-Kommissionen vil udlodde til dem.
Paris er et af de steder, 18-årige kan vælge at tage til, hvis de får del i de interrailbilletter, som EU-Kommissionen vil udlodde til dem.Foto: Christophe Ena /AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 11. juni
I Luxembourg samles EU's energiministre for blandt andet at tage temperaturen på igangværende forhandlinger med EU-Parlamentet om energieffektivitet og vedvarende energi, der nærmer sig et kritisk stadie. De skal også klappe en fælles holdning af til nye regler for agenturet, der styrer samarbejdet mellem EU's energimyndigheder, og så vil Polen gerne lige vende situationen omkring gaslinjer til udlandet – det kunne for eksempel være Nord Stream 2.

Samme dag åbner EU-Kommissionen for ansøgninger fra europæiske 18-årige, der vil på tur ud i Europa til sommer. Det såkaldte DiscoverEU-program vil sende mindst 15.000 unge på interrail for at "opdage deres kontinent", som Kommissionen beskriver det. For at deltage skal de sende en beskrivelse af deres rejseplaner og svare på fem spørgsmål.

Kommissionen fremlægger også et andet forslag rettet mod unge. Det er nye rammer for det såkaldte europæiske solidaritetskorps, som støtter unge, der vil arbejde frivilligt.

På Brexit-fronten mødes EU's chefforhandler, Michel Barnier, med sit britiske modstykke, David Davis, for blandt andet at diskutere det britiske udspil til en løsning på spørgsmålet om EU's nye ydre grænse mellem Irland og Nordirland, som Barnier i fredags hældte ret kontant ned ad brættet.

Tirsdag 12. juni
Der bliver sat kød på EU-Kommissionens planer om at sætte ekstra penge af i Unionens næste syvårsbudget til flygtningehåndtering og grænsekontrol – herunder til 10.000 grænsebetjente. Kommissærerne vil også komme med en ny rapport om såkaldte hybride trusler, og så får de besøg af danske Niels Thygesen, der er formand for Det Europæiske Finanspolitiske Råd, som skal give sin dom over, hvordan det går for den økonomiske politik for euroområdet.

Europaparlamentarikerne diskuterer atomaftalen med Iran efter amerikanernes exit med EU's udenrigsrepræsentant, Federica Mogherini, og udsigten til nye reformer af EU's økonomiske samarbejde.

Onsdag 13. juni
I Europa-Parlamentet bliver den hollandske premierminister, Mark Rutte, den syvende i rækken af EU-ledere, der vil udlægge deres syn på EU's fremtid for de europæiske folkevalgte. Til november bliver det statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) tur.

Samme dag stemmer de folkevalgte om, hvad der skal ske med de 73 britiske pladser i forsamlingen efter briternes exit. De foreslår at skære 46 pladser og dermed reducere Parlamentets størrelse fra 751 til 705. De resterende 27 vil de fordele mellem landene, hvilket betyder, at Danmark står til at gå fra 13 til 14 medlemmer. Det er dog i sidste ende op til EU-landene at godkende parlamentarikernes ønske.

I EU-Kommissionen fremlægges planerne for, hvad pengene i EU-budgettet fra 2021-2027 skal gå til inden for forsvars- og sikkerhedssamarbejdet.

Torsdag 14. Juni
EU's udenrigspolitik kommer i højsædet, når EU-Kommissionen præsenterer sine allersidste forslag for det næste langtidsbudget. Denne gang gælder det udviklingsbistanden, naboskabspolitikken, udvidelsesmidlerne samt penge til EU's oversøiske territorier. Herunder Grønland, som godt nok ikke er med i EU, men stadig har nydt godt af en ordentlig pose penge fra Unionen, som de nu er bange for at miste. 

Fredag 15. juni
Vera Jourova, EU's retskommissær, tager til Malta for at diskutere retstilstanden på middelhavsøen i kølvandet på det grufulde mord på journalist Daphne Caruana Galizia sidste år, der efterforskede korruption blandt Maltas politiske elite.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00