Det sker i EU: Topledere vil bryde Orbáns blokade af milliardplan for Ukraine

Et ekstraordinært EU-topmøde om en fireårig støttepakke med hundredvis af milliarder kroner til Ukraine bliver højdepunktet i en begivenhedsrig uge, hvor der også er vigtige møder for EU’s udenrigs- og forsvarsministre og besøg af et stort antal ministre fra Sydøstasien og Stillehavsområdet.

Torsdag satser de andre EU-ledere på at få Ungarns regeringschef, Viktor Orbán, om bord i en aftale om penge til Ukraine.
Torsdag satser de andre EU-ledere på at få Ungarns regeringschef, Viktor Orbán, om bord i en aftale om penge til Ukraine.Foto: Denes Erdos/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 29. januar

Udenrigsministre og europaministre fra de 27 EU-lande samles i Bruxelles til et møde, hvor hovedpunktet er en orienterende debat om, hvordan EU bliver bedre til at forsvare vores demokratier mod indblanding og manipulation udefra. I december foreslog Kommissionen en lovpakke med nye regler til forsvar af det europæiske demokrati, blandt andet i form af et fælles register over udenlandske kontakter, mere gennemsigtighed og bedre samarbejde om overvågning af den slags aktiviteter. En del af det nye regelsæt er, at alle borgere i den brede offentlighed skal have adgang til at se indholdet i disse registre.

Udenrigsministeren fra Belgien, som overtog EU’s roterende landeformandskab 1. januar, vil desuden præsentere det belgiske formandskabs prioriteter. Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), kommer ikke til Bruxelles mandag.

Belgierne har efterhånden præsenteret deres prioriteter mange gange i forskellige fora – og i løbet af dagen er en række belgiske ministre også på besøg i Europa-Parlamentets forskellige udvalg for migration, indre anliggender, sundhed og fødevaresikkerhed for at drøfte deres målsætninger med parlamentarikerne.

Tirsdag morgen kommer Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, til København. Besøget har som formål at skabe opmærksomhed om det kommende europaparlamentsvalg, der i Danmark foregår søndag 9. juni. Metsola begynder dagen med et besøg på Christiansborg, hvor hun holder møde med Folketingets formand, Søren Gade (V), og også træffer andre folketingsmedlemmer og danske EU-politikere. Senere er omkring 200 elever fra Det Internationale Gymnasium inviteret til at diskutere Europas udfordringer med EU-parlamentsformanden. Det foregår på handelsgymnasiet Niels Brock i det indre København.

Nede i Bruxelles er Europa-Parlamentet vært for en offentlig høring i samarbejde med EU’s ministerråd, som handler om, hvilken by der skal være hjemsted for Europas kommende hvidvask-agentur. Eller som det formelt hedder: Myndigheden for Bekæmpelse af Hvidvask af Penge og Finansiering af Terrorisme (AMLA). Ni byer vil præsentere deres kandidatur: Rom, Wien, Vilnius, Riga, Frankfurt, Dublin, Madrid, Paris og Bruxelles. Beslutningen skal tages senere på foråret.

Tirsdag aften samles mange af de europæiske forsvarsministre til en middag, der indleder et døgns uformelt ministermøde organiseret af det belgiske formandskab. Her skal de blandt andet tale om nye sikkerhedstrusler og hybride trusler, der både er militære og civile som for eksempel cyberangreb og sabotage.

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

EU-landenes uformelle forsvarsministermøde fortsætter, blandt andet med en drøftelse om fælles projekter for udvikling og indkøb af militært materiel og kapaciteter. Her vil forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) møde op for at deltage.

Samtidig er der ugentligt møde for EU-Kommissionen, hvor kommissærerne ventes at vedtage en ny pakke med tiltag til bekæmpelse og forebyggelse af kræftsygdomme. Pakken indeholder blandt andet reviderede anbefalinger til medlemslandene om røgfrie områder, samt anbefalinger om bekæmpelse af de typer kræft, som kan forebygges med vaccination.









0:000:00