Det sker i EU: Topmøde om EU’s fremtid og Junckers store tale

OVERBLIK: EU-lederne samles i Bratislava for at diskutere Unionens fremtid – uden Storbritannien. EU-Kommissionens formand holder sin årlige tale om Unionens tilstand. Og så skal en ny britisk EU-kommissær høres i Europa-Parlamentet.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker&nbsp;skal i denne uge give sin årlige&nbsp;<i>State of the Union-</i>tale. Det er anden gang, at Juncker skal give tale i sin tid som formand for EU-Kommissionen.
EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker skal i denne uge give sin årlige State of the Union-tale. Det er anden gang, at Juncker skal give tale i sin tid som formand for EU-Kommissionen.Foto: EU-Kommissionen
Michael Hjøllund

Mandag 12. september

Fokus flytter fra Bruxelles til Strasbourg
De folkevalgte europaparlamentarikere tager mandag morgen turen fra Bruxelles i Belgien over grænsen til Strasbourg i Frankrig. Her holder EU-politikerne efterårets første plenarsamling. På dagsordenen mandag er en række debatter om blandt andet regional udvikling og energipolitik

Høring af ny britisk EU-kommissær
I Strasbourg vil fokus mandag dog først og fremmest være rettet mod høringen af en ny EU-Kommissær. Briten Julian King skal gennem tre timer svare på spørgsmål fra Europa-Parlamentets Udvalg om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender.

Julian King er mangeårig diplomat, og han blev udpeget som Storbritanniens nye EU-kommissær, da hans forgænger Jonathan Hill forlod posten kort efter juni måneds EU-afstemning, hvor briterne stemte for at forlade EU.

51-årige Julian Kings arbejdsområder som EU-kommissær bliver blandt andet implementeringen af en såkaldt "sikkerhedsunion", antiradikalisering og udvikling af EU's anti-terror indsats.

Ifølge EU’s regler er det EU-landendes regeringer, der i samråd med EU-Kommissionen udpeger en ny EU-kommissær. Men EU-Kommissionen skal ”seriøst overveje” Europa-Parlamentets holdning til udnævnelsen.


Tirsdag 13. september

Parlamentarikere diskuterer situationen i Polen med Rådet og EU-Kommissionen...
EU-Kommissionen har tidligere på året rejst tvivl om, hvorvidt det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) bryder med EU’s demokratiske spilleregler ved gennem en række love at indskrænke mediernes og domstolenes uafhængighed i landet. Tirsdag skal Europa-Parlamentet gøre status i en debat med EU-Kommissionen og repræsentanter fra Ministerrådet.

... Og bagefter EU's budget
Senere på dagen skal EU’s ministerråd på vegne af EU-landene fremlægge sit bud på Unionens budget for 2017. Europaparlamentarikerne er kritiske over for, at budgettet står over for at blive skåret med lidt under en procent sammenholdt med sidste år.


Onsdag 14. september

Junckers State of the Union-tale
Onsdag formiddag går EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker på talerstolen foran Europa-Parlamentet i Strasbourg for at holde sin årlige tale om EU’s tilstand – den såkaldte State of the Union. Siden sidste års tale har EU gennemlevet en flygtningekrise, et britisk nej til fortsat EU-medlemskab og en række terrorangreb. De tre emner ventes at sætte sit præg på talen.

Efter Junckers tale – der bliver hans anden som formand for EU-Kommissionen – vil Europa-Parlamentet debattere dens indhold.

Vestager debatterer Apple-sagen
Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager besøger også Strasbourg i denne uge. Onsdag skal hun debattere EU-Kommissionens højtprofilerede sag mod Apple. Ifølge Margrethe Vestager har Apple undgået at betale den skat, virksomheden skal i EU gennem en lukrativ – og ulovlig – skatteaftale med Irland. Ifølge EU-Kommissionen har Apple kun betalt 0,005 procent skat i Irland i 2014. Irland har valgt at appellere EU-Kommissionens afgørelse.

Løkke taler med Tusk
Forud for denne uges topmøde konsulterer EU-præsident Donald Tusk alle 28 stats- og regeringschefer i Unionen. Onsdag gælder det ifølge Tusk's uge-kalender Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Mødet kommer til at foregå telefonisk. 


Torsdag 15. september

Formel afstemning om Julian King
Europa-Parlamentet stemmer om sin holdning til udnævnelsen af Julian King som ny britisk EU-kommissær.

Nye regler for rejsedokumenter til ikke-EU-borgere
Europa-Parlamentet stemmer også om et nyt sæt regler for en fælles europæisk standard for rejsedokumenter til personer uden for Unionen, der rejser ind i EU. De fælles regler skal gøre det lettere for EU-lande at sende eksempelvis illegale migranter tilbage til det land, de kom fra.

Ifølge EU-Kommissionen blev mindre end 40 procent af afgørelser om hjemsendelse af illegale tredjelandsborgere håndhævet i 2014.


Fredag 16. september

EU-topmøde i Bratislava – uden Storbritannien
27 ud af EU’s 28 stats- og regeringschefer mødes i Slovakiets hovedstad Bratislava til et dagslangt uformelt topmøde om Unionens fremtid.

Storbritanniens premierminister Theresa May er som den eneste EU-leder ikke inviteret.

Til mødet skal statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans 26 EU-kolleger diskutere fremtiden for et EU uden Storbritannien. Selvom briterne ikke formelt har trykket på den exit-knap, der skal påbegynde landets forhandlinger om at forlade EU, har det britiske nej altså allerede konsekvenser. 

EU-cheferne ventes også at skulle diskutere EU’s fremtidige prioriteter, herunder migration og flygtninge, sikkerhedspolitik og økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00