Det sker i EU: Whistleblowere, fake news, Syrien og bier

OVERBLIK: Nye udspil om beskyttelse af whistleblowere, fake news, fair søgninger på nettet med mere forventes i denne uge, hvor EU-eksperter vil se på forbud mod en potentiel bi-dræber, hvor Lionel Messi og Femern-forbindelsen er for EU-Domstolen, og hvor verdenssamfundet samles i Bruxelles for at forsøge at finde svar på alle de mange aspekter af Syrien-krisen.

En gruppe pesticider kaldet neonikotinoider er under stærk mistanke for at være skyld i biers død. Derfor vil EU-eksperter i denne uge diskuterer, om de skal forbydes.
En gruppe pesticider kaldet neonikotinoider er under stærk mistanke for at være skyld i biers død. Derfor vil EU-eksperter i denne uge diskuterer, om de skal forbydes.Foto: /ritzau/Reinhard Eisele
Rikke Albrechtsen

Mandag 23. april
Nye regler, der skal beskytte dem, der ringer med alarmklokken, hvis der er urent trav hos virksomheder eller myndigheder, præsenteres mandag af EU-Kommissionen. Fredningen af de såkaldte whistleblowere kommer i kølvandet på blandt andet de såkaldte LuxLeaks, hvor de involverede endte med at blive slæbt for retten for at have lækket følsomme oplysninger om store selskabers lukrative skatteaftaler i Luxembourg.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, drager til Washington for at mødes med sit amerikanske modstykke, Donald Trump. Det sker kun en uge før, at den deadline for indførelse af en straftold på europæisk stål og aluminium, som Trump har truet med, udløber. Ud over det indbyrdes handelsforhold er også Syrien og Iran højt på dagsordenen.

I Sofia mødes EU's sundhedsministre til uformelle drøftelser om blandt andet sund ernæring til børn og adgang til medicin.

I Bruxelles får EU's kommissær for humanitær hjælp, Christos Stylianides, besøg af Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, der nu er chef for Red Barnet International.

Tirsdag 24. april
En stor Syrien-konference afholdt af EU og FN begynder i Bruxelles og spænder over to dage. Tirsdag mødes over 200 ngo'er, der er aktive i regionen, med FN-organisationer og politikere for at diskutere hjælpeindsatsen i regionen og beskyttelse af flygtninge. Derudover mødes EU's udenrigschef, Federica Mogherini, og FN's særlige Syrien-udsending, Staffan de Mistura, med repræsentanter for det syriske civilsamfund.

Samme dag påbegynder formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, en rundrejse på Vestbalkan forud for det topmøde mellem EU og de seks lande på EU's dørtærskel, der løber af stablen i Sofia i næste måned.

Onsdag 25. april
EU-Kommissionen har en pakket dagsorden, når de efter planen skal vedtage en bunke nye forslag på det digitale indre marked om blandt andet spredning af fake news, mere gennemsigtighed i internet-søgetjenester, domænenavnet .eu og kunstig intelligens. De kommer også med en lovpakke for selskabsret og tager en sidste intern debat om det forslag til Unionens næste langtidsbudget, der skal fremlægges i næste uge.

Dag 2 på Syrien-konferencen mødes politikere fra over 30 donorlande og lande i regionen med ministre fra de 28 EU-lande og diskuterer de politiske, humanitære og økonomiske udfordringer. De forventes også at melde ind, hvor mange bistandsmidler de har tænkt sig at sende til regionen.

Torsdag 26. april
Der falder EU-dom i en sag om fodboldspilleren Lionel Messis ret til at tage patent på sit eget navn, hvilket han fik afslag på fra EU's Kontor for Harmonisering i det Indre Marked tilbage i 2014, fordi det lignede det eksisterende varemærke Massi for meget.

Samme dag kommer Femern-forbindelsen under lup ved EU-Domstolen, når der er høring i den sag, som færgeselskaberne Stena Lines og Scandlines har startet mod Kommissionen for at have givet grønt lys for statsstøtte til projektet i første omgang.

I Sofia starter et møde mellem ASEM-landenes finansministre fra Asien og Europa, hvor de blandt andet skal tale om skat i digital økonomi, cybersikkerhed i finansverdenen og klodens generelle økonomiske tilstand.

Fredag 27. april
De europæiske biers ve og vel er på dagsordenen, når eksperter udsendt fra de 28 EU-lande skal diskutere og muligvis stemme om et forbud mod brug af såkaldte neonikotinoider på markerne. Disse stoffer er under kraftig mistanke for at bidrage til kollapset i de europæiske bi-bestande.

Den tyske kansler, Angela Merkel, følger i Macrons fodspor og mødes med den amerikanske præsident i Washington. Dagsordenen indeholder flere af de samme punkter, herunder de amerikanske trusler om at trække sig fra atomaftalen med Iran. Også Rusland vil figurere højt på listen, ligesom det gensidige samarbejde i NATO, hvor Trump er stærkt kritisk over manglende tysk betalingsvilje, også er på dagsordenen.

EU's finansministre mødes i Sofia til et uformelt todages træf. Dagen starter med eurolandene alene, der skal diskutere tingenes tilstand i det økonomiske samarbejde. Derefter er der blandt andet kapitalmarkedsunion, og masser af skat på programmet, blandt andet digital skat, inddrivelse af skat og skattesnyd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00