DF er ”brandærgerlig” over besparelse på erhvervsuddannelser

EUD: DF er "brandærgerlig" over, at finansloven ikke dækker alle besparelser på erhvervsuddannelserne. Regeringen stod i vejen, lyder forklaringen. Besparelser sikrer en effektiv offentlig sektor, svarer minister.

Man kan ikke få alt, hvad man peger på.

Heller ikke selvom man hedder Dansk Folkeparti og lægger de afgørende mandater til en finanslovsaftale.

Med finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti står sidstnævnte tilbage med et resultat for erhvervsuddannelserne, som ikke lever op til partiets ønsker.

I løbet af efteråret meldte partiets ledelse ad flere omgange ud, at ”regeringens besparelser på erhvervsuddannelser skal væk", som partiformand Kristian Thulesen Dahl formulerede det i september.

Det kommer ikke til at ske i 2018.

Besparelserne stammer fra det såkaldte omprioriteringsbidrag, som ifølge erhvervsskolerne selv løber op i cirka 270 millioner kroner til næste år.

Læs også: Finanslov: Det skal du vide om uddannelse

Parterne fandt med fredagens aftale 170 millioner kroner til delvist at lukke hullet. Det er slet ikke tilfredsstillende, mener skolerne, underviserne og – mindre overraskende – oppositionen.

"Brandærgerlig"
Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, erkender nu, at resultatet heller ikke varmer hos Folketingets næststørste parti.

”Der er ingen tvivl om, at jeg er brandærgerlig over, at det ikke lykkedes at komme igennem med en fuldstændig annullering af omprioriteringsbidraget på området. Det havde vi ønsket os i Dansk Folkeparti,” siger hun og tilføjer:

”Vi er ikke i mål, før besparelserne er fuldstændig afskaffet. Vi fik afsat 170 millioner kroner. Det er et acceptabelt niveau ud fra en betragtning om, at vi fik andre DF-sager igennem.”

Hvorfor er det acceptabelt med 170 millioner kroner, når I helt vil annullere besparelserne?

”Fordi det trods alt er bedre end 0 kroner, og fordi det er bedre end sidste år. Det glæder mig også, at vi har fået skrevet ind i aftalen, at der skal laves en evaluering af omprioriteringsbidraget inden forhandlingerne om finansloven 2019. Det er en bunden opgave at se på det igen til næste år," siger hun og fortsætter:

"Der prøver vi at komme igennem med, at besparelserne helt skal fjernes.”

Minister: Besparelse sikrer effektiv sektor
Ifølge Marlene Harpsøe løb Dansk Folkeparti hovedet mod en mur under forhandlingerne med regeringen.

Her var der ifølge Marlene Harpsøe ikke vilje til at friholde erhvervsuddannelserne fra omprioriteringsbidraget.

”Det var vores prioritering. Vi kunne ikke komme helt i mål i forhold til regeringens prioritering. Det var en forhandlingssituation,” siger hun.

I et skriftligt svar til Altinget: uddannelse forholder undervisningsminister Merete Riisager (LA) sig til Dansk Folkepartis udlægning. Ministeren skriver først, at omprioriteringsbidraget er med til at sikre, at den offentlige sektor er så effektiv som muligt og tilføjer:

”Derudover har vi en stor udfordring med, at for få vælger en erhvervsuddannelse."

Merete Riisager skriver videre:

"Det skal vi have løst – til gavn for de unge, der får en spændende uddannelse med masser af muligheder. Og til gavn for erhvervsskolerne, der kan se frem til flere penge."

"Vi er godt i gang med initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse, fx med en praksisfaglig uddannelsesparathedsvurdering, erhvervspraktik i 7. og 8. klasse og en helt ny FGU-uddannelse, der skal gøre flere parate til en erhvervsuddannelse."

Undervisningsministeren hæfter sig ligesom Marlene Harpsøe ved, at parterne bag finansloven vil følge området tæt og gøre "en samlet status for erhvervsuddannelserne i første halvår i 2018”.

Forrige artikel Altinget sender nyt magasin på gaden Næste artikel Løkke og co. giver grønt lys til Brexit-aftale Løkke og co. giver grønt lys til Brexit-aftale