Dansk Folkeparti henter vælgere retur fra Socialdemokratiet

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkeparti er godt på vej til at udligne de mange vælgere, partiet tabte til Socialdemokratiet tidligere i valgperioden, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. 

DF-vælgere, der sprang til Socialdemokratiet, ser ud til at have tilgivet partiet for Meld- og Feld-sagen.
DF-vælgere, der sprang til Socialdemokratiet, ser ud til at have tilgivet partiet for Meld- og Feld-sagen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Dansk Folkeparti har ikke alene fået stoppet blødningen af vælgere til Socialdemokratiet. Snart kan det måske være svært at se, der har været et sår.

Oven på MELD og FELD-sagen med beskyldninger om fusk med EU-midler i efteråret 2016 flygtede mere end 40.000 DF-vælgere over til Socialdemokratiet – men siden er omkring 30.000 S-vælgere gået den anden vej igen og vil nu stemme på Dansk Folkeparti.

Den socialdemokratiske evne til at hente vælgere over fra blå til rød blok har tilsvarende været på retur siden 2017.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden valget i 2015 og frem til sommerferien, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. Analysen er lavet på baggrund af ca. 10.000 Gallup-interviews fra hvert kvartal siden valget.

Sagerne om EU-svindel har været den direkte anledning til at skifte for mange DF-vælgere. Men Mette Frederiksen havde slet ikke haft adgang til de utilfredse DF-vælgere, hvis S ikke havde strammet udlændingepolitikken.

Erik Holstein
Politisk kommentator

”Oven på MELD og FELD-sagen var der entydigt en bevægelse af vælgere fra Dansk Folkeparti og over til Socialdemokratiet. Der er stadig mange, der har taget den tur, men siden er der også mange socialdemokrater, som er gået den anden vej – så det nærmer sig efterhånden status quo,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

(Artikel fortsætter under graf) 

Ud af Meld- og feld-skyggen?
Ifølge politisk kommentator Erik Holstein er det vanskeligt at finde en entydig politisk forklaring på, at Dansk Folkeparti har vundet vælgere tilbage fra Socialdemokratiet.

Han peger på, at Socialdemokratiet har fremlagt et stramt asyludspil, indgået forlig med de borgerlige om at imødegå ghettoer og parallelsamfund – og tilmed garanteret, at Radikale ikke kommer med i en S-regering efter næste valg.

”Det er alt sammen noget, der bør glæde de vælgere, der befinder sig mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Så forklaringen er nok snarere, at DF er ved at komme ud af skyggen fra MELD og FELD-sagen,” siger Erik Holstein.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, hvor alle partiers vælgervandring bliver analyseret. Få blandt andet svar på, hvem de liberale vælgere foretrækker.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00