DF støvsuger arbejder-vælgerne

VÆLGERVANDRING: Socialdemokraternes seneste fremgang i meningsmålingerne skal ikke findes blandt arbejdervælgerne. En ny analyse viser nemlig, at arbejdervælgerne fortsat strømmer til Dansk Folkeparti og blå blok.

Arbejdervælgerne støtter mere og mere op om Dansk Folkeparti.
Arbejdervælgerne støtter mere og mere op om Dansk Folkeparti.
Morten Øyen

Dansk Folkeparti fortsætter sin fremgang blandt arbejdervælgerne. Hvor det tidligere var Socialdemokraterne, arbejderne ville stemme på, så er det nu næsten hver tredje arbejder, der vil stemme på Dansk Folkeparti.

Det er den højeste tilslutning blandt arbejdere, partiet nogensinde har haft. Og Kristian Thulesen Dahls parti slår nu Venstre og Socialdemokraterne med mere end 10 procentpoint i kampen om arbejdervælgerne.

Det viser en ny analyse, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget på baggrund af mere end 200.000 Gallup-interviews siden valget.

 (artikel fortsætter under graf)

Det tyder på, at de bedre udsigter for dansk økonomi slet ikke gør indtryk på de traditionelle arbejdere. Det kan skyldes, at de stadig afventer en større regeringsindsats på dagpengeområdet og en bedre beskyttelse mod indvandring af konkurrerende arbejdskraft.

Søren Risbjerg Thomsen
Valgforsker

Note: Arbejdere er defineret som ufaglærte og faglærte manuelle lønmodtagere. Eksempler: havnearbejder, maskinoperatør, rengøringsassistent, truckfører, snedker, teletekniker.

Blå blok langt foran
Af målingen fremgår det, at 32,7 procent af havnearbejdere, maskinoperatørerer, rengøringsassistenter, snedkere og andre ufaglærte og faglærte manuelle lønmodtagere vil stemme på Dansk Folkeparti. Ved valget var det kun 18 procent. Dengang var det største arbejderparti Socialdemokraterne med opbakning fra godt 30 procent af arbejdervælgerne. I dag er det tal nede på 20,7 procent.

Samtidig står Venstre til at kunne høste 21,6 procent af arbejdervælgerne. Det er med til, at blå blok får tilslutning fra 61,6 procent af arbejderne. Og det er en "usædvanlig høj" opbakning, vurderer valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

"Det tyder på, at de bedre udsigter for dansk økonomi slet ikke gør indtryk på de traditionelle arbejdere. Det kan skyldes, at de stadig afventer en større regeringsindsats på dagpengeområdet og en bedre beskyttelse mod indvandring af konkurrerende arbejdskraft," siger han.

S-fremgang blandt funktionærer
Socialdemokraterne er ellers gået frem i den seneste tids meningsmålinger. Men den samme fremgang kan det gamle arbejderparti ikke registrere blandt arbejdervælgerne. Fremgangen får Helle Thorning-Schmidts parti i stedet fra lavere og højere funktionærer. Den gruppe tæller andre lønmodtagere end arbejdere, som pædagoger og bankassistenter – men også lønmodtagere med ledelsesansvar som bygningsingeniører og oversygeplejersker.

Blandt de lavere funktionærer er Socialdemokraterne størst med 25,7 procent, mens Venstre er det største parti blandt højere funktionærer. Venstre er dog gået tilbage blandt begge disse vælgergrupper i løbet af foråret, viser Risbjergs analyse.

"Det kan være et tegn på, at funktionærerne i højere grad end de øvrige stillingsgrupper bevæger sig i retning af en opslutning om en fortsat socialdemokratisk ledet regering," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Du kan læse hele Søren Risbjerg Thomsens analyse af partiernes sociale profiler på Altinget: christiansborg. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00