DF's nye sundhedsstemme går direkte mod partiets rygepolitik

TOBAK: Priserne på tobak skal sættes markant op. Sådan lyder det fra KL's nye sundhedsformand, DF'eren Jette Skive, i en direkte udfordring af partilinjen hos Dansk Folkeparti på Christiansborg.

Det er sjældent set, at det er en politiker fra Dansk Folkeparti, der høster de største og mest buldrende klapsalver til en konference om rygning med Kræftens Bekæmpelse som vært.

Men det var netop tilfældet, da den nyvalgte formand for KL's sundhedsudvalg, Jette Skive (DF), fik ordet til "Kræftpolitisk Forum 2018", der onsdag fandt sted på Christiansborg.

Jette Skive, der er sundhedsrådmand i Aarhus Kommune, havde nemlig en opsang til Christiansborg-politikerne: Gør nu noget ved priserne på tobak.

"Vi kan se fra de andre nordiske lande, at det virker. Og priserne på tobak i Danmark er meget lave. Vi skal sige til Folketingets politikere, at nu må de godt sætte priserne på smøger op," siger hun.

Forpligtet over for de svageste
På Christiansborg er Dansk Folkeparti kraftig modstander af, at priserne på tobak skal stige. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) argumenterer jævnligt for, at højere afgifter på cigaretter vil gå ud over de svageste i samfundet, der vil blive ramt endnu hårdere på pengepungen.

Men den argumentation er forfejlet, mener Jette Skive, der nu vil "tage en snak" med Liselott Blixt om rygning. Højere priser på cigaretter vil gavne de svageste i samfundet, mener KL-sundhedsformanden, og hun peger samtidig på, at det er "uforskammet" ikke at gøre noget for at forebygge rygning.

"Jeg synes faktisk ikke, det er ordentligt af os. De svageste i samfundet har så meget andet at slås med, så hvorfor skal vi give dem helbredsmæssige problemer oveni. Den vinkel vil jeg gerne snakke med Liselott om," siger Jette Skive til Altinget.

Hun understreger samtidig, at der ikke skal være tale om små afgiftsstigninger. Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at tobaksafgifterne skal indekseres, så de følger den almindelige prisudvikling. Men det er ikke nok, mener KL-sundhedsformanden.

"Jeg skal ikke gøre mig til herre over, præcis hvor meget priserne skal stige. Men det skal være mere end 25 øre eller 2,50 kroner. Hvis det skal virke, skal det være markant," siger Jette Skive, der slår fast, at hun som sundhedspolitiker føler sig forpligtet til at handle:

"Jeg er sundhedsrådmand i Aarhus, og nu sidder jeg også som formand for KL's sundhedsudvalg. Så jeg har også en forpligtelse til at vise rettidig omhu over for dem, der er svagest."

 

Læs hele artiklen på Altinget: 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl bejler til landdistrikterne Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl bejler til landdistrikterne