Debat

DGI: Kønsopdelt idræt er mere normen end afvigelsen

DEBAT: Stort set alle idrætsaktiviteter dyrkes kønsopdelt. Og hvis vi et øjeblik husker på vores egen historie, så har særskilte idrætsforeninger forbeholdt kvinder haft en markant placering, skriver DGI-formand. 

"Det er et helt misforstået krav, hvis regeringen vil forbyde, at foreninger og kommuner udbyder kønsopdelt svømning. Det er et grundlæggende princip i folkeoplysningsloven og brud på foreningsfriheden, som er en vigtig dansk værdi. Og så er det i øvrigt ikke særligt liberalt," mener DGI-formand Søren Møller.
"Det er et helt misforstået krav, hvis regeringen vil forbyde, at foreninger og kommuner udbyder kønsopdelt svømning. Det er et grundlæggende princip i folkeoplysningsloven og brud på foreningsfriheden, som er en vigtig dansk værdi. Og så er det i øvrigt ikke særligt liberalt," mener DGI-formand Søren Møller.Foto: DGI
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Møller 
Formand for DGI

Kønsopdelt svømning, som særligt tiltrækker piger med muslimsk baggrund, er voldsomt til debat. Selv integrationsministeren er gået ind i debatten, hvor hun på TV 2 kalder kønsopdelt svømning for misforståede hensyn.

Fakta
Deltag i debatten ved at sende dit indlæg til [email protected]

Samtidig varsler integrationsministen, at hvis kommunerne ikke kan finde ud af det, så kan det være, at regeringen må stille krav til, hvordan man forvalter området. Nu er der det ved det, at svømningen i Tingbjerg forestås af Hovedstadens Svømmeklub, altså en forening, som finder, at dette er et relevant tilbud til en gruppe af foreningens medlemmer.

Hertil kommer, at idræt altid har været kønsopdelt. Kønsopdelt idræt er meget mere normen end afvigelsen. Stort set alle idrætsaktiviteter dyrkes kønsopdelt. Og hvis vi et øjeblik husker på vores egen historie, så har særskilte idrætsforeninger forbeholdt kvinder haft en markant placering. Vi har og har haft kvindelige gymnastikforeninger, Kvindelig Sejlklub, Foreningskvinder og så videre.

Netop idrætten – og ikke mindst gymnastikken – har historisk været en vej for kvinder ind i samfundslivet. 

Søren Møller
Formand for DGI

Netop idrætten – og ikke mindst gymnastikken – har historisk været en vej for kvinder ind i samfundslivet. 

Stigende blufærdighed
Denne debat skal også ses i lyset af, at vi i det hele taget oplever en stigende blufærdighed i idrætten, som ikke har noget med etnicitet at gøre. Derfor har enkelte svømmeklubber hold for overvægtige, som ikke ønsker at klæde om og svømme med normalvægtige. Vi ser også et voksende antal idrætsudøvere, som vælger ikke at klæde om og tage bad i faciliteterne, og det har ikke noget med etnicitet at gøre.

Denne adfærd kan være svær at praktisere i forhold til svømning, hvilket formodentlig afholder nogle fra at svømme. 

Det er en vigtig og relevant samfundsdiskussion at drøfte, hvilke hensyn man kan og skal tage til minoriteter. Især hvis man med disse hensyn kan være med til at styrke en social kontrol over den enkeltes mulighed og ønske om at deltage i samfundslivet.

Fællesskaber
Historien viser, at når kvinder har oplevelser og fælleskaber sammen, har det været med til at styrke deres evner og mod til at skabe det liv, som de ønsker sig. Det er de samme erfaringer, man har aktuelt med kønsopdelt svømning. 

Det er et helt misforstået krav, hvis regeringen vil forbyde, at foreninger og kommuner udbyder kønsopdelt svømning. Det er et grundlæggende princip i folkeoplysningsloven og brud på foreningsfriheden, som er en vigtig dansk værdi. Og så er det i øvrigt ikke særligt liberalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00