Debat

Dignity: Børnene i de syriske lejre kan få nødvendig behandling i Danmark

DEBAT: Relevant ekspertise og konkrete behandlingstilbud står klar, hvis regeringen i Danmark ligesom Tyskland og Finland henter børn hjem fra syriske fangelejre, mener Dignity.

Danske børn befinder sig fangelejrene Al-Hol og Al-Roj i det kurdisk kontrollerede område i det nordøstlige Syrien. De skal hentes hurtigst muligt hjem, mener Dignity.
Danske børn befinder sig fangelejrene Al-Hol og Al-Roj i det kurdisk kontrollerede område i det nordøstlige Syrien. De skal hentes hurtigst muligt hjem, mener Dignity.Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Grue Christensen og Helena Lund
Direktør og psykolog i Dignity

Et charterfly fra Erbil i Nordirak landede den sidste weekend før jul først i Frankfurt og derefter i Helsinki. I en længe forberedt aktion repatrierede den tyske og finske regering tre tyske og to finske mødre og i alt 18 børn fra fangelejrene Al-Hol og Al-Roj i det kurdisk kontrollerede område i det nordøstlige Syrien.

Ifølge tyske medier forhandler den tyske regering med den kurdiske administration om repatriering af yderligere et tocifret antal tyske mødre og deres børn fra fangelejrene.

En repatriering er ud fra et humanitært synspunkt nødvendig, og heldigvis har vi i Danmark – ligesom i Tyskland og Finland – faglig ekspertise og behandlingstilbud til at rehabilitere børnene for deres traumer og skabe betingelserne for en god opvækst på trods af uhyrlighederne i deres tidlige barndom.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Stærke argumenter for repatriering kan også hentes hos regeringens egne sikkerhedsrådgivere i Center for Terroranalyse (CTA), der har adresse hos PET.

CTA slog i marts 2020 fast, at det er "usandsynligt, at der udgår en aktuel terrortrussel" fra de danske børn, men "at risikoen for indoktrinering og påvirkning som udgangspunkt forøges, jo længere tid børnene opholder sig i et radikaliseret miljø, herunder i lejrene i det nordøstlige Syrien".

Vi står klar med vores ekspertise og rådgivning, hvis regeringen beslutter at hente børnene hjem fra lejrene i Syrien.

Rasmus Grue Christensen og Helena Lund
Direktør og psykolog i Dignity

Hent børn og mødre hjem hurtigt
Konsekvensen af rådgivningen fra CTA burde være ligefrem: Både børn og mødre bør hentes hjem hurtigst muligt, så børnene får en chance for en nogenlunde normal barndom.

Når vi siger, at kvinderne skal til Danmark, indebærer det, at de naturligvis ville skulle stilles for retten og straffes for de forbrydelser, som de måtte have begået i Islamisk Stats mørke tjeneste.

Men skal børnene virkelig straffes for deres (endnu ikke dømte) mødres handlinger ved at være tvunget til at leve i en fangelejr? Danmark må ikke se passivt til, mens danske børn går til grunde eller radikaliseres i fangelejre i Syrien.

De fleste af mødrene må formodes at stå til en lang fængselsstraf i Danmark. Børnene vil derfor formentlig, også hvis mødrene kommer med til Danmark, skulle leve helt eller delvist i andre dele af familienetværket eller hos plejefamilier. Inden for de rammer kan vi bidrage til at skabe en tryg opvækst i et samfund med demokratiske værdier.

Læs også

Kan bistå med traumebehandling
De op mod 30 danske børn må forventes at være traumatiserede og have behov for behandling. Der vil være en betydelig opgave med at behandle og integrere børnene i Danmark efter hjemkomsten. 

Men vores stærke velfærdssamfund har en børnefaglig ekspertise, der kan bistå børnene med traumebehandling, integration og, om nødvendigt, afradikalisering.

Vi skriver dette med afsæt i, at Dignity er et højtspecialiseret center med mange års erfaring med at behandle traumatiserede flygtningefamilier.

Behandlere hos Dignity og flere andre specialiserede institutioner vil kunne være med til at afdække og bidrage til at imødekomme børnenes behandlingsbehov og i tæt samarbejde med kommunale sagsbehandlere, daginstitutioner, plejeforældre, skoler og andre aktører hjælpe børnene på rette spor. 

Vil bryde den onde cirkel
Rettidig og professionel behandling af børnene vil kunne bryde den onde cirkel og give mulighed for at starte på en frisk.

Børn er som regel langt bedre til at omstille og tilpasse sig end voksne. I vores danske klinik oplever vi heldigvis ofte, at traumatiserede børn rejser sig igen og lever gode liv i Danmark, på trods af de modbydelige krigs- og flugtoplevelser de og deres familier har gennemlevet.

Vi står klar med vores ekspertise og rådgivning, hvis regeringen beslutter at hente børnene hjem fra lejrene i Syrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Grue Christensen

Direktør, Dignity
cand.merc. i økonomi og filosofi (CBS), master i international politik (LSE)

0:000:00