FOA-Dennis siger farvel: Vi har skabt resultater, og det sidste skabte vi i nat

AFSKED: FOA’s formand gennem 16 år takker af onsdag. Han afslutter karrieren i fagbevægelsen med at indgå en overenskomstaftale, der giver rynkede bryn hos de øvrige fagfæller.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Det er en kendt og til tider udskældt personlighed i fagbevægelsen, der onsdag træder tilbage som formand efter 16 år på posten.

FOA-formand Dennis Kristensen fyldte 65 år i februar, og det betyder, at han falder for sit forbunds aldersgrænse og er nødsaget til at gå på pension. FOA afholder derfor ekstraordinær kongres i Odense, hvor hans afløser skal findes.

I den forbindelse gav Dennis Kristensen en afskedstale til medlemmerne, hvor han så tilbage på sin tid som formand.

”Jeg har nydt det. Både når vi har været enige, når I har skældt ud, og når vi i fællesskab har skabt resultater. Jeg synes, at vi har skabt nogle resultater. Det sidste skabte vi i nat,” sagde Dennis Kristensen og fortsatte:

”Det vil der blive meget diskussion om. Jeg tror, når røgen lægger sig, vil de fleste sige, det var nu ikke så ringe at skabe et lønresultat, der betyder reallønsfremgang for vores medlemmer, og som betyder, vi er sikret, at vi i fremtiden følger med de privatansattes lønudvikling.”

FOA indgik tidligt onsdag morgen sammen med de andre LO-forbund på det regionale område en aftale med Danske Regioner, mens både FTF og Akademikerne ikke ville skrive under på aftalen. Dermed har LO-forbundene slået sprækker i den såkaldte musketered, hvor fagbevægelsen har givet hinanden ord på, at ingen lander en aftale uden de andre.

Mere åben fagbevægelse
Resultaterne i overenskomstforhandlingerne er dog ikke det eneste, at den mangeårige formand gerne vil se tilbage på. Dengang Dennis Kristensen for 16 år siden trådte til som formand, opsatte han nogle pejlemærker for sig selv, som han gerne ville måles på efter sin tid i formandsstolen.

Han ville blandt andet gerne bidrage til at skabe mere åbenhed og gennemsigtighed i fagbevægelsen, således at medlemmerne kunne få en bedre indsigt i det faglige arbejde for eksempel i forbindelse med overenskomstforhandlinger.

”Jeg synes selv, at jeg kan slå et lille kryds ved det, og jeg vil opfordre jer til, at det er en vej, vi godt kan komme videre ad,” sagde Dennis Kristensen.

Fortsætter som OK18-forhandler
Afskedstalen foregik ikke i Odense, men i stedet på storskærm. Dennis Kristensen er nemlig stadig optaget af de igangværende overenskomstforhandlinger i Forligsinstitutionen i København. Selvom han officielt går på pension torsdag, fortsætter han som FOA’s forhandler, indtil forhandlingerne er afsluttet.

De mange forhandlingstimer i Forligsinstitutionen betyder også, at Dennis Kristensen endnu ikke har haft tid at gøre klar til sin efterfølger.

”Nu må I ikke sige det her til nogen, men jeg skulle faktisk have tømt mit kontor til den nye formand,” sagde Dennis Kristensen og tilføjede:

”Undskyld til den nye formand, det ligner et bombekrater, når du ankommer. Det må jeg se at få gjort noget ved, når vi slipper ud fra Forligsinstitutionen.”

Se hele afskedstalen i videoen nedenfor, hvor Dennis Kristensen sætter flere ord på FOA’s aftale med Danske Regioner på det regionale område og de videre forhandlinger.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00