Debat

Direktør: Freelance-bølge på Uber-kurs  

DEBAT: Politikerne må vågne op, hvis ikke freelance-bølgen skal drukne i Uber-problemer. Der er behov for en markant regelforenkling og en ny definition af lønmodtagerbegrebet, skriver Morten T. Højberg, adm. direktør i Moment.

Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten T. Højberg
Administrerende direktør i Moment

Det vælter frem med nye portaler, som gør det let at blive freelancer og tilsvarende let for arbejdsgivere at hyre fleksibel arbejdskraft. Det er der masser af fordele ved, men problemerne lurer i paragrafferne.

Hvis ikke valget skal stå mellem enten en opløsning af den danske arbejdsmarkedsmodel eller en lukning af de nye portaler, skal politikerne handle hurtigere og klogere end i Uber-sagen.

Når jeg udtrykker mig så dramatisk, skyldes det, at mit eget firma for år tilbage lavede et koncept, der mindede rigtig meget om for eksempel freelanceportalen Upwork.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Konceptet blev kendt ulovligt af Landsskatteretten, som oversat til almindeligt dansk sagde til os, at vi måtte lave et vikarbureau i stedet for. Loven har ikke ændret sig siden, men mange af de nye portaler gør i dag præcis, som vi gjorde dengang. Bare uden først at være omkring Landsskatteretten.

Fanget i arbejdsmarkedets komplekse regler
Problematikken bunder i, at selvom man påtager sig freelancearbejde, er man ikke nødvendigvis selvstændig. Mange af dem, der formidler opgaver via en freelance-portal, er derfor underlagt vikarloven og hele arbejdsmarkedets gigantiske kompleks af regler og aftaler for pension, ferie, løn og så videre.

Skal vi have en ordentlig løsning, bør valgmulighederne altså udvides og nuanceres. Vi opfordrer derfor til, at politikerne iværksætter en kraftig regelforenkling 

Morten T. Højberg
Administrerende direktør i Moment

Og så er vi tilbage ved indledningens ubehagelige valg. Som sagerne står, skal politikerne nemlig enten sige:

1: ”Vi vil gerne have freelanceportalerne. Derfor må vi se bort fra den megen regulering, fordi portalerne ikke kan rumme det.”

Eller:

2: ”Portalerne overholder ikke loven og må ryge samme vej som Uber.”

For mit eget firma er der noget besnærende ved tanken om via valg nummer 1 at kunne genoptage vores idé fra dengang. Men fagbevægelsen og et flertal i Folketinget vil næppe kunne se det besnærende i det. På den anden side vil dele af regeringen og arbejdsgiverne formentlig have det mere end svært med valg nummer 2.

En regelforenkling er nødvendig
Skal vi have en ordentlig løsning, bør valgmulighederne altså udvides og nuanceres. Vi opfordrer derfor til, at politikerne iværksætter en kraftig regelforenkling og, ikke mindst, en gennemskuelig definition af lønmodtagerbegrebet, som i dag fortolkes forskelligt fra lov til lov. Samtidig bør der fra politisk side hurtigt indledes en konstruktiv dialog med nye spillere på arbejdsmarkedet, så vi ikke hælder deres innovation ud af landet, som det skete med Uber.

Jeg ved, at Vikarbureauernes Brancheforening står klar med input, og jeg tror, at vi kan knække koden i fællesskab. Vi har som bureauer fået komplicerede regler og fleksibilitet til at mødes i mange år, så vi ved, hvordan man skaber løsninger. Vi håber, at vi bliver mødt af politisk velvilje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Thune Højberg

Formand, Vikarbureauernes Brancheforening i Danmark under Dansk Erhverv
Cand.jur. (Københavns Universitet 2001)

0:000:00