Disse tre bøger skal du læse i din efterårsferie

De rødbrune blade er begyndt at falde. Det er med andre ord den perfekte årstid til at slænge sig i sofaen med en god bog. Altinget giver dig her tre bud på, hvilke bøger, det skal være.

Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Efterår er lig med bøger. Forlagene spytter dem ud, og det kan være svært at vælge, hvilke man skal kaste sig over.

Nye eller gamle? Et vidnesbyrd, faglitteratur, noget mere aktivistisk?

Altinget guider dig derfor til, hvilke bøger, der er et must dette efterår.

Læs med her, hvor der er lidt for enhver smag:

 

Foto: Forlag

Fanden tage dig 

Af Niels Frank

Det er få måneder siden, at ligestillingsminister Marie Bjerre (V) gav sit bud på en 'Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab'.

Og det er kun få dage siden, at hun sendte et lovforslag i høring, som skal give mænd, der er udsat for vold af deres partner, ret til at komme på krisecenter og få gratis psykologhjælp, ligesom kvinder, der er voldsudsatte, i forvejen har det.

Hvis du vil du supplere de politiske initiativer med et personligt vidnesbyrd, så kan du gribe fat i 'Fanden tage dig'. Forfatter Niels Frank har skrevet fortællingen om sin søster, Elin. Hun var en af dem, der efter 30 års psykisk vold blev blev offer for partnerdrab.

Det er en hjerteskærende og rørende bog, som ikke blot kommer omkring sorgen, men også myndighedernes rolle og den efterfølgende retssag.

Hvis du synes problematikken er så spændende, at du vil længere ned i kaninhullet, kan du med fordel dykke ned i fagbogen 'En forudsigelig forbrydelse', samtidig. Den er skrevet af journalist Line Vaaben og retsmediciner Asser Hedegård Thomsen. De to kombinerer konkrete eksempler på kvindedrab i Danmark med perspektiveringer til statistik og faglig viden. 

Det er hård, men vigtig læsning.

 

Foto: Forlag

Det Blinde Øje

Af Mathilde Walter Clark

Overså vi det vigtigste, da alle rettede blikket mod Mette Frederiksens påståede grundlovsbrud?

Ja, mener forfatter og filosof Mathilde Walter Clark, der med sin nye bog vil åbne vores øjne for de vilkår, danske mink lever under.

"Det er faktisk meget værre end man forestiller sig, selvom man forestiller sig, at det er slemt," sagde hun for nylig til Altinget i et interview.

Men det er faktisk ikke minkenes vilkår, Walter Clark finder mest interessant. Det er til gengæld, hvordan politikere, embedsmænd, journalister og resten af samfundet ifølge forfatteren lader sig forføre af det, hun kalder ”industriens teaterforestilling”.

Bogen har fået blændende anmeldelser, også af Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, som giver den 5 stjerner og skriver følgende:

"Det er en rystende bog, der vender op og ned på vores forestillinger om helte og skurke – og efterlader læseren med en besk smag i munden."

Tag den med på efterårsferie, hvis du vil have et helt nyt perspektiv på minksagen,  hvis du vil læse en bog, der sætter danskernes syn på dyrevelfærd til debat, eller hvis du vil have et indblik i, hvordan sektorforskning - altså forskning, som har et strategisk afsæt - foregår.

 

Foto: Forlag

Måske skulle du snakke med nogen

Af Lori Gottlieb

Mistrivsel. Stress. Ensomhed. Vi snakker på mange måder mere og mere om mental sundhed, og der kommer løbende initiativer fra politikerne, der skal forbedre vores trivsel.

Psykolog Lori Gottlieb giver os et indblik i nogle af de patienter, hun konsulterer på sin klinik i USA. Hun tager udgangspunkt i deres personlige fortællinger og perspektiverer til fagviden og universelle pointer om vores psyke.

Det gør hun på fortrinlig vis.

Mød blandt andet 69-årige Rita, som er så ensom, at hun truer med at tage sit eget liv på sin 70-års fødselsdag. Og mød John, manden der på overfladen har det hele - en misundelsesværdig karriere, to børn og en smuk kone - og som alligevel er meget vred på livet.

Bogen kan anbefales, hvis du vil have en intelligent og humoristisk konkretisering af, hvilke helt almindelige mennesker i alle mulige afstøbninger, der gemmer sig bag termer som "mistrivselskrise" eller "indsatsen mod ensomhed" eller andre ord i den boldgade, som politikerne kaster om sig med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00