Debat

Djøf advarer: Lønforskel mellem det private og det offentlige kan blive farligt

DEBAT: Bliver lønforskellen mellem det offentlige og det private for stor, gambler man med de offentligt ansattes engagement, skriver Henrik Funder, formand for Djøf Privat.

Hvis offentligt ansatte kan forvente solide lønstigninger ved at skifte til den private sektor, kan det blive svært at rekruttere de bedste folk til opgaven, mener Henrik Funder, formand for Djøf Privat.
Hvis offentligt ansatte kan forvente solide lønstigninger ved at skifte til den private sektor, kan det blive svært at rekruttere de bedste folk til opgaven, mener Henrik Funder, formand for Djøf Privat.Foto: /ritzau/Linda Kastrup
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Funder
Formand for Djøf Privat

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Hvorfor blander en formand for privatansatte djøf'ere sig nu i debatten om de offentlige overenskomster, tænker du måske.

Jeg har ikke hørt nogen argumentere for, at den offentlige sektor skal være lønførende. Og det er der vist heller ikke nogen fare for.

Henrik Funder
Formand, Djøf Privat

Svaret er enkelt: En god og velfungerende offentlig sektor er afgørende for, at vi i de private virksomheder kan skabe en konkurrencedygtig vækst.

Fremtidens arbejdskraft
Det handler selvfølgelig helt basalt om uddannelse, sundhed, børne- og ældreomsorg og alle de opgaver, hvor den offentlige sektor bidrager til den danske velstand.

Men også om god og effektiv myndighedsbetjening eller uddannelsen af fremtidens arbejdskraft, så de danske virksomheder kan koncentrere sig om at levere varen.

Derfor er det også med private briller vigtigt, at overenskomstforhandlingerne på det offentlige område lander på et fornuftigt niveau, så den offentlige sektor fortsat er attraktiv og kan rekruttere og fastholde dygtige folk. For ingen har vel rigtig gavn af en offentlig sektor, hvor kvaliteten falder?

Lønnen er ikke uvæsentlig
Før jul var der en intens debat om, hvorvidt de offentlige lønninger stikker af fra de privates løn. Jeg har ikke hørt nogen argumentere for, at den offentlige sektor skal være lønførende. Og det er der vist heller ikke nogen fare for.

År for år er lønforskellen cirka 16 procent i de privatansattes favør, når man ser på lønudviklingen for offentligt og privat ansatte djøf'ere. At vi overhovedet har dygtige folk i den offentlige sektor handler om, at de er loyale, passionerede og dedikerede. Men som alle vi andre vil de også gerne anerkendes for indsatsen.

Og hvis det ikke sker, og man på den anden side af gaden kan forvente solide lønstigninger på op mod flere tusinde kroner om måneden ved at skifte til den private sektor, ja, så gambler de offentlige arbejdsgivere med engagementet.

Jeg håber, at de offentlige arbejdsgivere og lønmodtagere lander en fornuftig fornyelse af overenskomsterne, hvor begge parter kan se sig selv. For ingen er tjent med en opslidende konflikt – og da slet ikke de danske virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Funder

Global Business Director, Novozymes
cand.merc. øko. markedsføring (Copenhagen Business School 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024