Dobbelt-bøde til udenlandske virksomheder med rod i papirerne

STRAMNING: Nu kan udenlandske virksomheder, der gentagne gange ikke registrerer sig korrekt i Danmark, blive ramt af dobbelt bødestraf. Arbejdsmarkedets parter i byggebranchen er positivt stemte over for regelændringen.

Udenlandske firmaer fra eksempelvis Østeuropa vil fremover blive straffet dobbelt så hårdt på pengepungen, hvis de gentagne gange ikke melder sig korrekt i det danske RUT-register.
Udenlandske firmaer fra eksempelvis Østeuropa vil fremover blive straffet dobbelt så hårdt på pengepungen, hvis de gentagne gange ikke melder sig korrekt i det danske RUT-register.Foto: Colourbox
Michael HjøllundLise-Lotte Skjoldan

Hvis en polsk håndværkervirksomhed eller et rumænsk malerfirma gentagne gange ikke melder sig hos myndighederne, når de arbejder i Danmark, vil bødehammeren fremover falde dobbelt så tungt som ved første overtrædelse.

Det er konsekvensen af en lovændring, der netop er trådt i kraft.

Fremover vil det medføre en bøde på 20.000 kroner, hvis en udenlandsk virksomhed mere end én gang ikke opfylder sin pligt til at registrere sig i Register for udenlandske tjenesteydelser, det såkaldte RUT-register. Det er dobbelt så meget som standardbøden ved den første overtrædelse.

Indsats mod social dumping
Hos BAT-kartellet, der repræsenterer en række fagforeninger med i alt ca. 90.000 medlemmer i byggebranchen, er sekretariatsleder Gunde Odgaard glad for de nye regler.

”Alt andet lige bør det få folk til at registrere sig, som de skal. Derfor synes vi, det er godt, at bødestraffen bliver sat op,” siger han.

Fordoblingen af RUT-bøderne er en del af sidste års finanslovsaftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten. Et af aftalens elementer er en styrket indsats mod social dumping. Her er RUT-registret en måde, hvorpå myndigheder og fagforeninger kan holde øje med de udenlandske virksomheder, der kommer til Danmark.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kan godt se ideen i at forhøje bødestørrelsen for gentagne brud på reglerne, men er ikke sikker på, hvor stor en effekt det reelt vil have på antallet af sager om overtrædelser.

”Det sender et signal om, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at alle skal registrere sig. Men hvor stor en effekt, det vil have, ved jeg ikke,” siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Søren Lange Nielsen.

I 2013 blev der ifølge Rigspolitiet udskrevet bøder for næsten 2,7 millioner kroner til virksomheder, der overtrådte de danske regler for udstationeret arbejdskraft.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked her (kræver abonnement)

Dokumentation

Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT)
Formålet med Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er at give myndighederne bedre muligheder for at føre tilsyn med, at udenlandske virksomheder, som arbejder i Danmark, overholder de danske regler om f.eks. arbejdsmiljø og skat.

En række af oplysningerne i RUT er offentligt tilgængelige. Det gælder for oplysninger om virksomhedens navn, adresse i hjemlandet, arbejdsstedet i Danmark, virksomhedens kontaktperson i Danmark og arbejdets art (branche). Adgang til disse oplysninger betyder bl.a., at arbejdsmarkedets parter bedre kan varetage deres interesser over for udenlandske virksomheder i forhold til at sikre, at de ansatte arbejder under ordnede forhold i Danmark.

RUT-regler for udenlandske virksomheder
Udenlandske virksomheder, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark, skal anmelde sig til Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Reglerne gælder for udenlandske virksomheder, herunder selvstændige uden ansatte, som midlertidigt udfører opgaver i Danmark. Anmeldelsen skal ske senest, samtidig med at arbejdet påbegyndes. Virksomheder, der overtræder reglerne, risikerer en bøde på 10.000 kr.

Kilde: Arbejdstilsynet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gunde Odgaard

Sekretariatsleder, BAT-Kartellet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00