Om  
Eigil Mølgaard

Dødsfald: Fhv. direktør for Finanstilsynet Eigil Mølgaard (90)

Direktør for Finanstilsynet 1988-96, cand.jur. Eigil Mølgaard, Farum, er stille sovet ind, 90 år gammel. Han arbejdede for 20 ministre. Bisættelse i stilhed.

Redaktionen

Gårdejersønnen fra Kjellerup blev jurist fra Aarhus Universitet i 1958 og blev straks ansat i Industriministeriet.

Eigil Mølgaard blev advokat 1966 og fik møderet for Landsret året efter.

I 1973 var han tilbage i Industriministeriet 1973 som kontorchef.

Herefter fulgte en smuk karriere i den finansielle sektor: Direktør for Forsikringstilsynet 1983-86, for Tilsynet med Banker og Sparekasser 1986-87 og for Finanstilsynet 1988-96, hvorefter han arbejdede i Økonomiministeriets Departement 1996-2000.

I Finanstilsynet var han med til at redde en række kriseramte banker - det var under den økonomiske krise i 90'erne.

"Det var en hård tid. Vi måtte håndtere 135 kriseramte institutter, store og små mellem hinanden, heraf 44 banker og sparekasser gennem syv-otte år," huskede Eigil Mølgaard tilbage ved sin 80 års dag.

Eigil Mølgaard nød respekt blandt branchefolk. De opfattede ham som en god og pragmatisk direktør der lod sund fornuft råde, når det var muligt - uden direkte at overtræde det skrevne ord.

Genmæle efter kritik
Eigil Mølgaard fik kritik for at have begået fejl som direktør i Finanstilsynet under krisen, men tog siden til genmæle i bogen ”Vagthund og Syndebuk”. Her gik den ellers loyale embedsmand til angreb på konfliktsky politikere, som han mente overlod skraldet til embedsmændene.

Internationalt var Eigil Mølgaard medlem af Eksekutivkomiteen for verdensorganisationen for forsikringstilsyn (IAIS) 1996-98 og medlem for World Bank af bestyrelsen for The Toronto Center for Executive Development in Financial Sector Supervision 1997-2002.

Juristen var formand for Lokalradionævnet 2003-06. Efter erhvervskarrieren var han også en aktiv debattør. Senest under finanskrisen i nullerne var han efter "inkompetente bankbestyrelser". Han mente at kunne se historien gentage sig, hvor en bølge af bankkrak igen ramte Danmark. Eigil Mølgaard advarede direkte mod nepotisme i bestyrelsen i lokale banker i form af byens bedsteborgere. 

Eigil Mølgaard, der var Ridder af 1. grad af Dannebrog, var far, morfar og oldefar. Han og hustruen Sonja nåede at fejre guldbryllup, inden hun døde i 2005.

Bisættelsen finder sted i stilhed, oplyser familien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eigil Mølgaard

Forfatter, økonomisk- og juridisk rådgiver, fhv. direktør, Finanstilsynet, fhv. delegeret, Finansministeriet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1958)

0:000:00