Om  
Jacques Delors
Henning Christophersen

Dødsfald: Fhv. formand for EU-Kommissionen Jacques Delors (98)

Den franske socialist og økonom Jacques Delors, der i ti vigtige år var formand for EF/EU-Kommissionen, er død i sit hjem i Paris, 98 år gammel.

Rasmus Nielsen

Forhenværende formand for EU-Kommissionen Jacques Delors er død 98 år gammel.

Det oplyser datteren Martine Aubry til nyhedsbureauet AFP.

Jacques Delors var kendt som en af det nyere europæiske samarbejdes chefarkitekter.

Han blev i 1985 formand for det, der dengang hed EF-Kommissionen, og i hans tiårige embedsperiode var der fuld fart på udviklingen af samarbejdet. Det skete bl.a. i tæt samarbejde med den samtidige danske næstformand for Kommissionen, tidligere dansk finansminister Henning Christophersen (V). De to var i samtiden - trods deres forskellige ståsted - kendt for et fortroligt og frugtbart samspil om den økonomiske udvikling af Europa.

Under Jacques Delors nåede EU således blandt andet at etablere det vigtige indre marked for fri bevægelighed for kapital, personer, varer og tjenesteydelser samt vedtage Maastricht-traktaten om styrkelse af Den Europæiske Union. Initiativer der siden har givet Europa vækst og stor jobskabelse.

Forinden sin europæiske karriere havde Jacques Delors en smuk løbebane i fransk politik. I 1940'erne frem til 60'erne havde Delors en række poster i bankverdenen og den franske centraladministration. I 1969 blev han rådgiver for den daværende premierminister Jacques Chaban-Delmas, der tilhørte gaullistpartiet.

I 1974 blev Delors selv medlem af socialistpartiet (PS). Han var kortvarigt valgt til Europa-Parlamentet fra 1979-1981. Under den franske præsident François Mitterrand bestred Delors så en række økonomiske ministerposter fra 1981-1984, før turen gik til øverste etage i kommisions-bygningen i Bruxelles.

Jacques Delors blev udnævnt til europæisk æresborger i 2015 i respekt for den politiske indsats for Europas udvikling og fremgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacques Delors

Fhv. formand, Parti socialiste, Frankrig, og for EU-Kommissionen, fhv. MEP
Økonom

Henning Christophersen

Bestyrelsesformand, Metroselskabet, fhv. næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. MF (V), minister og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1965)

0:000:00