Om  
Jens Henrik Sandberg

Dødsfald: Tidl. museumsdirektør Jens Henrik Sandberg (69)

Fhv. museumsdirektør og formand for Danske Museer, mag.art. Jens Henrik Sandberg, Klampenborg, er død, 69 år gammel. Bisættelse 17. januar 2022.

For første gang i nyere tid gik flaget på halv på Oluf Høst Museet.
For første gang i nyere tid gik flaget på halv på Oluf Høst Museet. Foto: Oluf Høst Museet

Dagsregn på det, man ellers kender som "Sol over Gudhjem", og så satte Nordenvinden ellers tryk på til natten. Røde lys advarede søfolk: Bliv væk: havnen er lukket.

I morges åndede alt fred og idyl: Der var nyfalden, stille sne og sol over Gudhjem - lige noget for byens store maler Oluf Høst.

Netop i de timer under omslaget døde en fin fyr, kunsthistoriker og Oluf Høst Museets mangeårige direktør Jens Henrik Sandberg i en alder af kun 69 år. Ufortjent med det gode humør og den virkelyst - "Hække" blandt venner - besad.

Det begyndte for Århus-drengen med at spille trommer i musikmiljøet omkring folkene i Østjydsk Musikforsyning og TV-2. Men interessen for billedkunst kom springende, og Jens Henrik Sandberg blev medarbejder 1983-91 på DR Provinsafdelingens legendariske Kunstquiz med Per Arnoldi som vært. De havde det sjovt.

Imens fik Sandberg eksamen i kunsthistorie ved byens universitet, og vupti: Efter et år som museumsinspektør blev den 37-årige udnævnt til direktør for Herning Kunstmuseum i tiden 1989-91.

Efter tre år som kunstfaglig medarbejder på de to flagskibe Louisiana og Statens Museum for Kunst var der igen bud efter Jens Henrik Sandberg som museumschef, nu for Kunsthallen Portalen-Køge Bugt Kulturhus i årene 1994-98.

1998 var det år, Oluf Høst Museet i malerens hjemby Gudhjem skulle åbne. og Jens Henrik Sandberg takkede ja til en opfordring om at blive ny direktør for det kunstnermuseum, der netop var indrettet. Lige til at præge. Hér skulle han blive helt frem til 2016, hvor de første tegn på sygdom desværre var kommet til.

Traditionelt er det forfattere og journalister, der har dyrket og skrevet om Oluf Høst (1884-1966). Man kan nok sige, at Jens Henrik Sandberg med sin mere forskningsbaserede tilgang kom endnu et spadestik ned i stoffet. Publikationerne fra hans hånd om Bornholms store malersøn kom i en lind strøm.

Han fik med familiens tilladelse adgang til Oluf Høsts mange logbøger på Det Kgl. Bibliotek - dagbøger der i dag er frigivet for offentligheden. Bl.a. tålmodige studier på læsesalen banede vejen for hovedværket, biografien "Oluf Høst - jeg blev væk i mig selv" (Gyldendal 2012) med mange, hidtil ukendte facetter af den ellers så feterede og omtalte maler.

Også efter sin fratrædelse forskede Jens Henrik Sandberg ufortrødent videre i Høst, og det endda i den måske allermest spændende periode i kunstnerens liv:  årene fra 1930 og frem til 1945. Der foreligger et færdigt manuskript, som snarest forsøges udgivet, hvilket selvsagt ville have glædet Sandberg usigeligt.

Gennem sine næsten 20 år som museumsdirektør i Gudhjem lykkedes det også Jens Henrik Sandberg at udvide en spirende samling med en række Høst-hovedværker, hovedsageligt erhvervet gennem et tillidsfuldt forhold til efterkommere.

Det kom Oluf Høst Museet tilgode, at det kunne tiltrække en kunstfaglig museumsdirektør, der havde blik både for de nære og fjerne horisonter i tid og sted.

For misforstå det ikke: Jens Henrik Sandberg groede ikke fast på Bornholm. Hans hjerte bankede for den moderne kunst, hvad hans og hustruen Jane Mylenberg Sandbergs hjem også bærer præg af. 

Sandberg nød at være udstillingsorganisator for den tysk-australske stjernefotograf Helmut Newton i årene 1996-2001, og han var kunstnerisk rådgiver for ART/OMI i New York fra 1991 og kommissær for Istanbul Biennalen 1995 og 1997.

Han påtog sig også en arbejdsbyrde i fagets organisationer: Han var således medlem af bestyrelsen for Foreningen af Danske Kunstmuseer fra 2002, heraf formand 2003-05 og var næstformand i Organisationen Danske Museer 2005-07 og formand 2008-09.

Museumsdirektørparret Jane og Jens Henrik Sandberg, der blev gift for 30 år siden, havde for få år siden den sorg at miste deres ældste søn. Nu må Jane Sandberg så kæmpe videre - uden gemalens støtte - for Enigma, museum for post, tale og kommunikation.

Bisættelse: Rigshospitalets Kapel, Frederik V's Vej 11, 2100 København Ø, mandag den 17. januar kl. 9.30. Fremfor at sende blomster opfordrer familien til at støtte Oluf Høst Museet, reg: 0658 konto: 5902863291, mærket Sandberg.

Omtalte personer

Jens Henrik Sandberg

Fhv. museumsdirektør, Oluf Høst Museet, formand Danske Kunstmuseer (2003-05), Danske Museer (2008-09)
mag.art. (kunsthistorie, Aarhus Uni. 1985)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion