Om  
Ulrik Høy

Dødsfald: Journalist, kommentator Ulrik Høy (74)

Journalist, forfatter og mangeårig klummeskribent i Weekendavisen, fhv. kulturredaktør Ulrik Høy, Espergærde, er død, 74 år gammel. Han bisættes lørdag 11. januar.

Rasmus Nielsen

Ulrik Høy blev i 1977 cand.mag. i nordisk litteratur og musik, men gjorde sig tidligt gældende som skribent med sans for velskrevne, aktuelle, borgerlige kommentarer. 

Han virkede som kulturredaktør på Weekendavisen i årene 1984-90 og var derefter journalist på avisen frem til 2012.

I en nekrolog i Weekendavisen skriver Ulrik Høys mangeårige kollega og ven, Poul Pilgaard Johnsen blandt andet:

"Han var på sin vis også et jordskælv på højrefløjen, for der var få borgerlige meningsdannere i medierne i de årtier, som turde råbe så højt som han – og som samtidig kunne skrive, så englene sang."

Bo Bjørnvig skriver samme sted i sin nekrolog, at særlig en af Ulrik Høys bagsideklummer, kaldet "Platuglen", blev chefredaktionen for meget:

"Høy blev avisen en helt uvurderlig skribent, alt mens han blev en plage for den ansvarshavende chefredaktør. For samtidig med at hans klummer tiltrak flere og flere læsere, var nogle af dem også skyld i store tab af abonnenter. Som da han han under aids-epidemien skrev, at bøsserne godt kunne udvise en smule tilbageholdenhed i stedet for fortsat at løbe rundt med tomahawken ude af bukserne. Den Platugle medførte den største opsigelsesbølge, der nogensinde har ramt Weekendavisen, men til avisens ros holdt man fast ved, hvad man kunne kalde avisens alternative lederskribent.

I juli 2018 kom det dog til et brud mellem Ulrik Høy og Weekendavisens nye chefredaktør, Martin Krasnik. Høy var begyndt på sin gamle avis igen efter en kort tid på Berlingske som 'Groft sagt'-skribent. Nu var temaerne især Trump, muslimer og faren ved indvandring.

Krasnik begrundede fyringen:

"Vi sagde ikke farvel igen, fordi dine holdninger var for meget eller forargelige, men fordi du begyndte at skrive som en arrig frihedskæmper, længe efter at krigen var vundet, løb åbne døre ind med høje brøl. Synes jeg. Måske er det mig, der har forandret mig, muligvis, men jeg synes ikke, at formuleringen "skærpet selvforsvar til værn mod griske flygtninge" vidner om det ulrikhøytflyvende overskud, jeg håbede på."

Ulrik Høy sov stille ind torsdag morgen omgivet af sin nærmeste familie, oplyser Berlingske. Han efterlader sin hustru, Jette Høy, og hendes to børn, som han betragtede som sine egne, samt datteren Synne Garff, der er international chef i Bibelselskabet, og svigersønnen Joakim Garff og deres fire børn.

I 1999 blev Ulrik Høy tildelt Berlingske Journalisters Hæderspris. Blandt hans tillidshverv kan nævnes formand for Studenterkredsen, Vartov 1976-78, redaktør for 'Værn om Danmark' 1984-85 samt formand for Den Danske Afghanistan Komité 1985-90. I 2004 var Ulrik Høy desuden medstifter af tænketanken Cepos.

Ulrik Høy bisættes på sin 75-års fødselsdag, lørdag 11. januar, fra Egebæksvang Kirke i Espergærde kl. 12.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Høy

Journalist, forfatter, fhv. kulturredaktør
Cand.mag. i dansk og musik (1977)

0:000:00