Drilsk dug gav udfordringer ved afsløringen af ny kæmpestatue

STATUE: På rampen til Børsen i det indre København kunne dronning Margrethe fredag præsentere en seks meter høj statue af kong Christian 4. Afsløringen gik dog ikke helt som planlagt. Se billederne her. 

Den centrale del af Københavns bybillede har fået et nyt historisk monument. 

Dronning Margrethe kunne nemlig fredag løfte sløret for en helt ny statue af Danmarks længst regerende monark, kong Christian 4., på pladsen foran Børsen ved siden af Christiansborg.

Selve præsentationen gik dog ikke helt som planlagt.

Snoren knækkede, og dugen, der dækkede statuen, endte derfor med at sidde fast på statuens hoved i flere lange minutter, inden næstformanden for Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Niels E. Bjerrum (S), ved hjælp af en stige kunne afsløre statuen i sin fulde form.

Bygherren Christian 4. 
Statuen er seks meter høj og er lavet i bronze og granit af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen efter ni års arbejde. 

Den viser Christian 4., der står på tre spejlvendte illustrationer af tre af sine mest kendte bygningsværker fra København: Børsen, Rundetårn og tårnet på Rosenborg Slot:

"Statuen forestiller bygherren Christian 4., der spejler sig i nogle af sine mest kendte bygningsværker. Det har været en lang rejse, og det skyldes i høj grad initiativtager Palle Plambeck Olsens ukuelige stædighed, at vi kan stå her i dag," sagde formand for Christian 4.-komitéen, Niels-Knud Liebgott, ved afsløringen. 

Skulpturen har kostet 1,8 millioner kroner og er støttet af donationer fra blandt andre Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden og Altinget.

Den med afstand største donation stod den nyligt afdøde erhvervsmand Johan Schrøder dog for. Han har støttet projektet med én million kroner.

Se en række billeder fra afsløringen og forberedelserne af den herunder. 

Snoren giver efter, og statuen forbliver tilsløret, mens alle tilskuere forventningsfuldt venter.

Den endelige afsløring af "Christian 4. som bygherre" med hjælp fra næstformand ved Københavns Kommune Teknik- og Miljøudvalget, Niels E. Bjerrum.

Så er Christian 4. som bygherre afsløret, og kongen kan kigge over Christiansborgs Slotplads hele vejen til Biskop Absalons statue på Gammel Strand.

To dage før afsløringen af statuen tiltrak opstillingen en del opmærksomhed af personer der kom forbi Slotsholmen og Børsen. Mange stoppede op og tog billeder.

Dronningen på vej til afsløringen.

Hans Pauli Olsen i sit atelier på Østerbro.

Christian 4.'s kobberkopi på vej til toppen af soklen.

Håndværkere i gang med de sidste justeringer for at få Christian 4. på plads. 

,

Forrige artikel K-borgmester om blå Sjælsmark-melding: Det er ikke løsningen K-borgmester om blå Sjælsmark-melding: Det er ikke løsningen Næste artikel Hvem skal jeg stemme på til EU-valget: Prøv Altingets kandidattest Hvem skal jeg stemme på til EU-valget: Prøv Altingets kandidattest