Efter gyser-afstemning: Ursula von der Leyen bliver formand for EU-Kommissionen

TÆT LØB: Europa-Parlamentet har tirsdag aften godkendt den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, som kommissionsformand. Ti stemmer afgjorde sagen.  

"Jeg føler mig beæret, og jeg er overvældet. Jeg vil gerne takke jer for den tillid, I har til mig. Den tillid, I viser mig, er jo tillid, I viser Europa. Og til et forenet og stærkt Europa. Fra øst til vest. Fra syd til nord."

Sådan lød det fra den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, da det stod klart, at hun havde fået de påkrævede stemmer, som nu gør hende til den næste formand for EU-Kommissionen. 

383 medlemmer af Europa-Parlamentet valgte tirsdag aften at stemme for von der Leyen, der kommer fra det tyske kristenkonservative CDU-parti, som den tyske kansler, Angela Merkel, også er medlem af.  

Dermed kan hun nu gå i gang med at sætte sit hold af kommissærer og gøre sig klar til at overtage posten fra den fungerende formand, Jean-Claude Juncker. 

For at blive godkendt skulle hun have mindst 374 stemmer, da det kræver mere end 50 procent af de afgivne stemmer at blive godkendt. 

Snæver sejr
Helt op til afstemningen har der hersket tvivl om, hvorvidt Ursula von der Leyen kunne samle et flertal bag sig i Parlamentet. Hendes spinkle sejr vidner da også om, at hun har måttet kæmpe lige til det sidste. 

Altinget kunne tidligere på ugen fortælle, hvordan hendes besøg hos de forskellige politiske grupper i Parlamentet så ud til kun at gøre von der Leyen mere upopulær blandt parlamentarikerne. 

Hos den socialdemokratiske gruppe herskede der frustration over, at stats- og regeringslederne ikke havde peget på den hollandske socialdemokrat Frans Timmermanns som den næste kommissionsformand.

Hos de liberale fik hun gjort sig upopulær ved at sige, at den danske Margrethe Vestager ikke ville være ligestillet med netop Timmermanns, der skulle være hendes 1. næstformand. Vestager skulle stadig være privilegeret næstformand – men ikke på samme niveau som Timmermanns.  Men ifølge den danske EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V), som sidder i den liberale gruppe, endte von der Leyen med at give indrømmelser her for at komme den liberale gruppe i møde.

Længere ude på venstrefløjen var både De Grønne og venstrefløjsgruppen GUE/NGL langtfra begejstrede for den tyske kandidat.

”Vi var på forhånd skeptiske over, at stats- og regeringslederne bag lukkede døre udpeger en svag tysk minister. Det rykker ved magtbalancen at få en kommission indirekte styret af Merkel og Macron. Nu kan vi så ovenikøbet konstatere, at Ursula von der Leyen slet ikke er ambitiøs og konkret nok på klimaområdet. Så det bliver et klart nej fra os,” sagde den nyvalgte SF’er Kira Marie Peter-Hansen, der sidder i den grønne gruppe til Altinget. 

I forsøget på at imødekomme kritikken fra netop De Grønne og parlamentarikerne længere ude på venstrefløjen understregede von der Leyen også i sin tale tirsdag, at CO2-reduktionsmålene for 2030 ikke er ambitiøse nok. De skal skærpes til 50 procent eller måske 55 procent, lød det fra hende.

Men det imponerede ikke Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet.

Tværtimod sendte Nikolaj Villumsen tirsdag en opfordring til alle danske medlemmer af Parlamentet om at stemme imod Ursula von der Leyen som kommissionsformand. 

"Oplagt kandidat"
Den holdning deler de danske socialdemokraters leder i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, dog ikke. Hun erklærede tirsdag, at hun ville stemme for von der Leyen. 

Morten Helveg Petersen, der er en af Radikales to medlemmer af Europa-Parlamentet, var overrasket over, hvor få stemmer der endte med at afgøre afstemningen, når der ifølge ham var tale om en "så oplagt kandidat".

Den fungerende kommission med Jean-Claude Juncker i spidsen træder officielt tilbage 1. november, hvorefter Ursula von der Leyen overtager roret.

Forrige artikel Respekteret, men langtfra elsket af alle: EU’s kommende leder er en vaskeægte føderalist Respekteret, men langtfra elsket af alle: EU’s kommende leder er en vaskeægte føderalist Næste artikel Pelle Dragsted: Revolution starter hos forbrugerne i forsyningssektoren Pelle Dragsted: Revolution starter hos forbrugerne i forsyningssektoren
Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

FIK DU LÆST: Den danske diplomat i USA, Henrik Kauffmann, forhandlede på egen hånd uden mandat fra København, da den danske regering var kontrolleret af den tyske besættelsesmagt. Han lagde grunden til den relation mellem USA, Danmark og Grønland, som blev ændret i foråret i år. Det fortæller historiker Bo Lidegaard i dette interview i anledning af sin bog om Kauffmann, som nu også portrætteres i en ny film.