Efter skift fra DF til Venstre: Karsten Nielsen håber på fire år mere som borgmester på Læsø

Karsten Nielsen er landets hidtil første og eneste DF-borgmester, men er nu skiftet til Venstre med håb om at blive partiets borgmesterkandidat på Læsø. Forbindelsen til Venstre er bedre for både øen og ham selv, lyder begrundelsen.

Læsø Kommunes borgmester Karsten Nielsen er skiftet fra Dansk Folkeparti til Venstre, som han nu håber at blive borgmesterkandidat for.
Læsø Kommunes borgmester Karsten Nielsen er skiftet fra Dansk Folkeparti til Venstre, som han nu håber at blive borgmesterkandidat for.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

For første gang nogensinde lykkedes det Dansk Folkeparti at erobre en egentlig borgmesterpost ved kommunalvalget i 2017.

Godt nok i landets mindste kommune, Læsø, med 1.800 indbyggere fordelt over 118 kvadratkilometer og placeret 30 kilometer ude i Kattegat.

Men nu er Dansk Folkepartis tid som borgmesterparti igen forbi. I starten af juni besluttede Læsø-borgmester Karsten Nielsen at skifte sig medlemskab i Dansk Folkeparti ud med en indmeldelse i Venstre.

Men hvorfor nu det?

Karsten Nielsen – hvorfor har du valgt, at du hellere vil stille op for Venstre ved det kommende kommunalvalg end for Dansk Folkeparti?

”Det, der vægter for mig, er primært de lokale issues. Jeg anerkender, at vi ikke kan drive en kommune af Læsøs størrelse, uden at vi har en god forbindelse til Christiansborg.”

 Jeg har lavet den vurdering af hvad der tjener primært Læsøs bedste, men selvfølgelig også lidt mit eget.

Karsten Nielsen (V)
Borgmester på Læsø

”Jeg har intet at bebrejde DF for i forhold til det, de har ydet på Christiansborg for at holde liv i Læsø Kommune. Og selv om jeg ikke har haft et voldsomt tæt samarbejde med den lokale DF-bestyrelse, så har jeg ikke noget at klandre dem for.”

”Grunden til at jeg skifter er nok en vurdering af, hvor jeg kan tjene Læsøs interesser bedst. Og der betragter jeg Venstre som en lidt større spiller på Christiansborg end DF.”

Bedst for Læsø - og mig
Handler det også om dine egne personlige chancer for genvalg, at du stiller op for Venstre?

”Om mine genvalgschancer er større hos Venstre, ved jeg ikke. Men jeg har lavet den vurdering af, hvad der tjener primært Læsøs bedste, men selvfølgelig også lidt mit eget. Det er derfor, jeg har valgt at skifte, selv om det ikke var en let beslutning.”

Jakob Ellemann har ringet og sagt om ikke god for mig, så i hvert fald ønsket mig velkommen i klubben.

Karsten Nielsen (V)
Borgmester på Læsø

”Jeg var jo nok egentlig der, hvor jeg ville have valgt at stoppe. Men blandt andet på grund af coronaen er mange af de ting, vi har haft i støbeskeen, blevet sat på standby. Ting, som jeg gerne vil være med til at arbejde videre med, og så er jeg blevet rigtig glad for det politiske arbejde.”

Er din opstilling for Venstre på plads?

”Altså, jeg er her forleden blevet medlem. Og Jakob Ellemann har ringet og sagt om ikke god for mig, så i hvert fald ønsket mig velkommen i klubben."

”Men det er den lokale vælgerforening, som skal stille mig op til kommunalvalget. Og det håber jeg da, de vil. Det skal formentlig besluttes her sidst i juni.”

Klar til fire år mere som borgmester
Bliver det som borgmesterkandidat, at du stiller op?

”Det er ikke afgjort endnu. Men jeg har da nogle indikationer fra Venstre om, at det kunne de godt se for sig.”

Så det kan godt ende med en stemmeseddel på Læsø med dig som Venstres borgmesterkandidat?

”Det kan ikke afvises. Men det må opstillingsmødet vise.”

Er det din egen ambition at fortsætte som borgmester?

”Ja, det ville jeg da ikke have noget imod. Det er jo noget af det, jeg kan lide ved det her – at være borgmester for 1.800 herude midt i Kattegat.”

Pensionistilværelsen fravalgt
Hvad var dit alternativ til at genopstille?

”Jeg bliver jo 66 år til efteråret. Så hvis jeg ikke skulle være i kommunalbestyrelsen, så ville jeg jo ikke have så langt til en pensionisttilværelse.”

Så er jeg blevet grebet lidt af det og tænker, at det er dejligt at gøre noget for det sted, man bor.

Karsten Nielsen (V)
Borgmester på Læsø

Men nu satser du på fire år mere i arbejdstøjet. Hvorfor?

”Det var i september 2017, at jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at stille op for DF. Så jeg nåede kun at være til måske tre kommunalbestyrelsesmøder her på Læsø af ren og skær nysgerrighed inden valget dengang. Jeg havde ikke beskæftiget med kommunalpolitik eller politik i det hele taget tidligere.”

”Men nu er jeg – også qua de resultater, vi har nået, og det samarbejde vi har haft i kommunalbestyrelsen – så er jeg blevet grebet lidt af det og tænker, at det er dejligt at gøre noget for det sted, man bor.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Nielsen

Fhv. borgmester (V), Læsø Kommune
finansuddannet

0:000:00