Debat

Elberth: Det bliver et digitalt nej ved EU-afstemning

KLUMME: Mens Kirsten Birgit fra Radio24syv har mobiliseret sin troldehær, smider de politiske partier på ja-siden vælgerne fra sig med mærkelige digitale påfund og fejl. Det ligner et digitalt nej, skriver Benjamin Rud Elberth. 

Der kan ske meget i afstemningen og valgkampen endnu. Men indtil videre ligner det et soleklart digitalt nej, skriver Benjamin Rud Elberth.
Der kan ske meget i afstemningen og valgkampen endnu. Men indtil videre ligner det et soleklart digitalt nej, skriver Benjamin Rud Elberth.Foto: Kim Haugaard/Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Afstemningen lignede ellers til forveksling Patentdomstolsafstemningen i 2014. Ja-siden var foran, så blev der spænding, og til sidst trak ja-siden fra igen og sikrede et sikkert ja til Patentdomstolen. Blandt andet båret af stærke kampagnetryk fra ja-partierne.

Men retsforbeholdsafstemningen har taget en digital drejning, som var meget svær at forudse: Mens partierne på ja-siden laver det ene mærkværdige kampagnetiltag efter det andet i form af strammede budskaber, der direkte bringer blodet i kog hos de digitale meningsdannere, har en satirefigur sat så tydeligt et aftryk på debatten, at vi er holdt op med at tale om retsforbeholdsafstemningens i forvejen komplekse akter. 

Ja-sidens mærkelige kampagneudtryk
Søren Pind pippede mandag morgen om en ekspert fra DR, der sammenlignede Venstres valgplakat med nazistisk plakatkunst. 

Det er måske også lige at gå til yderligheder, men faktum er, at Venstres valgplakat er blevet genstand for ikke kun hån, men også undren over udtrykket. Vi er langt forbi undren over S-kampagnens direkte budskaber, som er faldet meningsdannerne på Twitter for brystet, fordi de mener, at S direkte insinuerer, at man ikke vil bekæmpe pædofili, hvis man stemmer nej.

Mens partierne på ja-siden laver det ene mærkværdige kampagnetiltag efter det andet i form af strammede budskaber, der direkte bringer blodet i kog hos de digitale meningsdannere, har en satirefigur sat så tydeligt et aftryk på debatten, at vi er holdt op med at tale om retsforbeholdsafstemningens i forvejen komplekse akter. 

Benjamin Rud Elberth

Imens fik SF’s Pia Olsen Dyhr tweetet så voldsomt over, at en anarkokapitalist havde klippet plakater ned på Nørrebro, at hun fik beskyldt Enhedslisten for udåden, skabt en historie på DR og måtte sige undskyld igen.

Godt nok har Enhedslisten også selv stået for skud for at have slettet en fejlagtig kampagnepåstand efter spørgsmål fra Politiken, men nej-siden har helt overvejende stået bedst på nettet indtil nu.

Enmandshæren Messerschmidt er også ved at komme i gear efter sin Meld- og Feld-historie og er vel reelt den eneste, der kan yde Søren Pind retfærdig modstand på nettet og i debatterne. Men symptomatisk for ja-siden lykkedes Radikale Ungdom at tage prisen mandag aften for det indtil nu mest tonedøve kampagnebudskab ”Hvad får du med et nej? Begejstrede børnelokkere”, der fik sat meningsdannerne i kog endnu engang på sociale medier og givet den ny ungdomsformand sin ilddåb. Når folk som Qvortrup og Anne Sophia Hermansen er forargede på Twitter over den, så spreder budskabet sig. Det virker, som om ja-siden simpelthen har glemt, hvordan man laver kampagner.

 

Det har skabt en heftig debat. Men vi siger det gerne igen.Et ja d. 3. december betyder, at det danske politi fortsat...

Posted by Radikal Ungdom on Monday, 9 November 2015

Kirsten Birgits troldehær
Imens er Radio24syv hoppet ind i kampen med satirefiguren Kirsten Birgit, der som kampagneleder har fået skabt sig en troldehær af indtil videre 600 tilmeldte, der nu egenhændigt skriver politiske nej-budskaber på ja-politikernes Facebook-vægge og på Twitter.

Det har nået et omfang, der gør kampagnen til den umiddelbart mest slagkraftige i denne valgkamp, blandt andet fordi det er utrolig svært ikke at holde af Kirsten Birgit og synes, hun er hylemorsom. Flytter det stemmer?

I hvert fald har det flyttet den måde, vi taler om ja-siden på: Ja-siden bliver betragtet som klynkere, når de klager over satirefiguren i Presselogen på News. Imens har Kirsten Birgit og Radio24syv fået tegnet en version af Venstres valgplakat og vendt Socialdemokraternes kampagneudtryk på hovedet, så ja-siden for alvor bliver udstillet.

De store erhvervsorganisationer er reduceret til at forsøge at sætte deres aftryk på samtalen, men den har for længst forplantet sig til at handle om noget helt andet end ja-sidens argumenter. Når Radio24syv bliver beskyldt for at tage parti og flytte holdninger, taler de satirisk sort, så man ikke kan lade være at trække på smilebåndet.

Det er nok nej-siden, der kommer til at grine mest af det, efterhånden som også Liberal Alliance har koblet sig på troldehæren og nu har blandet sig i debatterne i kommentarfelterne.

Det ligner et digitalt nej  
Der kan ske meget i afstemningen og valgkampen endnu. Men indtil videre ligner det et soleklart digitalt nej.

Ja-siden har simpelthen været for dårlige i udtryk og kampagnebudskaber, og lige nu taber de debatten, når de klynker på nettet og i Presselogen, og fordi Kirsten Birgit har ramt internettets meme-kultur, når det er allerbedst, for satire og sjove kreative grafikker, der gør grin med højtidelige politikere, kan nå rigtig langt.

----
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm

Fhv. seniorkorrespondent, Den Korte Weekendavis på Radio24syv
journalist

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00