Elevorganisationer boykotter Borgerlige Studerende

PROTEST: De tre største elevorganisationer på ungdomsuddannelserne melder afbud til et møde i Undervisningsministeriet, fordi Borgerlige Studerende deltager. Afbuddene ”undrer” ministeren.

Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning melder fra til en rundbordssamtale i Undervisningsministeriet, fordi Borgerligt Studerende sidder med om bordet.
Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning melder fra til en rundbordssamtale i Undervisningsministeriet, fordi Borgerligt Studerende sidder med om bordet. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Tyson W. Lyall

Der bliver tomt om bordet 1. juni i Undervisningsministeriet, når minister Merete Riisager (LA) holder møde med en række elevorganisationer.

De tre største på ungdomsuddannelsesområdet har nemlig meldt afbud, fordi den borgerligt-liberale organisation Borgerlige Studerende også deltager.

Under en rundbordssamtale ville ministeren ellers høre organisationernes bud på, hvordan man kan få flere unge til at søge en erhvervsuddannelse.  

Det ønsker Landssammenslutningen af Handelsskoleelever (LH), Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO) og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) ikke at være med til, når også Borgerlige Studerende sidder med om bordet.

Det undrer mig, at de tre organisationer har meldt afbud til mødet, men det står dem helt frit for. Hvis de ændrer mening, er døren stadig åben, og der er kaffe nok til alle

Merete Riisager, Undervisningsminister

Altinget: uddannelse bad DGS og EEO begrunde afbuddene, men ingen af de to organisationer ønsker at udtale sig til citat. EEO bekræfter dog, at Borgerlige Studerendes deltagelse er udslagsgivende for, at organisationerne bliver væk.

Formand: God dialog med minister
Borgerlige Studerende blev stiftet i 2014, og dækker både grundskole, universitet og erhvervsskoler.

Organisationens formand Ida Egede er ”vred og ked af det” over, at de øvrige elevorganisationer bliver væk fra rundbordssamtalen.

”Det er beklageligt på demokratiets og på organisationernes medlemmers vegne. Deres foreninger ønsker ikke at have en dialog med en minister, som gerne vil lytte, fordi de er uenige med nogen i panelet,” siger hun.

Ida Egede har med egne ord fået besked fra Undervisningsministeriet om, at organisationernes afbud skyldes hendes deltagelse.

Hun har derfor rettet henvendelse til LH og DGS, men forklarer, at de heller ikke overfor hende ønsker at begrunde deres afbud.

Ifølge Ida Egede har det siden Borgerlige Studerendes stiftelse været småt med dialogen med de øvrige elevorganisationer. Men særligt siden Merete Riisager tiltrådte som undervisningsminister i november 2016 har dialogen med Undervisningsministeriet været levende, siger hun.

Riisager: Der er kaffe nok
Netop undervisningsminister Merete Riisager undrer sig over afbuddet fra de tre store elevorganisationer.

Det er nemlig en helt oplagt mulighed for at blive hørt, mener hun.

”Erhvervsuddannelserne er vigtige for de unge og for Danmark, så det ville da være helt oplagt for dem at bidrage til debatten om, hvordan de kan gøres attraktive for flere unge," siger hun og understreger, at hun alene sætter holdet til den slags møder i ministeriet.

”Jeg inviterer mange mennesker med vidt forskellige politiske ståsteder til kaffe. Og hvem jeg inviterer, bestemmer jeg. Det, der er vigtigt, er, at de har indsigt i uddannelsesområdet og har fornuftige ting at byde ind med, og så er deres politiske holdninger derudover mindre vigtige.” 

”Det undrer mig, at de tre organisationer har meldt afbud til mødet, men det står dem helt frit for. Hvis de ændrer mening, er døren stadig åben, og der er kaffe nok til alle.”

Rundbordssamtalen løber af stablen torsdag 1. juni i Undervisningsministeriet – uden de tre store elevorganisationer. Foruden Borgerlige Studerende deltager også Danske Skoleelever.

Ministeren har samtidig inviteret professor og centerleder på Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson, og områdechef for ungdomsuddannelser hos EVA, Camilla Hutters, til mødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)