Ellemann spejder mod midten i landsmødetale: ”Vi er ikke i nærheden af et alternativt flertal til Mette Frederiksen som statsminister”

Det borgerlige alternativ har været uklart og forvirrende for vælgerne, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen i sin tale til Venstres landsmøde. Venstre skal stå i egen ret og søge indflydelse, sagde han og holdt døren åben til regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

HERNING: Så længe der er et markant rødt og lilla flertal bestående af venstrefløjen og Moderaterne, skal Venstre orientere sig imod de partier, som ønsker at påvirke udviklingen i Danmark.

Sådan lød det fra partiformand Jakob Ellemann-Jensen i sin tale til Venstres landsmøde lørdag formiddag i Herning Kongrescenter, hvor han lagde afstand til de øvrige blå partier og holdt døren åben for et regeringssamarbejde med Mette Frederiksen (S).

Derfor er det naturligt at følge op på mulighederne for et samarbejde. Uanset om det bliver med Venstre i regering eller i opposition.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Partiformand

Om det er realistisk at gå i regering med den normale hovedfjende i dansk politik, Socialdemokratiet, bliver nu reelt undersøgt, lød det fra Jakob Ellemann, der vil have Venstres hunger efter indflydelse til at være en konstant, mens dansk politik er under forandring.

”Vi er ikke i nærheden af et alternativt flertal til Mette Frederiksen som statsminister,” sagde Jakob Ellemann-Jensen, som ovenpå Venstres valgnederlag dog havde bemærket, at Mette Frederiksen i valgkampen varmede op til en anden ny politisk kurs.

Mette Frederiksen talte ifølge V-formanden pludselig om både skattelettelser, om frit valg og om reformer af den offentlige sektor. Alt sammen interessante temaer for enhver venstremand, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

”Derfor er det naturligt at følge op på mulighederne for et samarbejde. Uanset om det bliver med Venstre i regering eller i opposition,” sagde han.

Det blå alternativ var forvirrende

Landsmødetalen var fattig på konkrete nyheder og politik, og var i stedet V-formandens analyse af dansk politik, der står et uvant sted ovenpå valget med tre blokke.

Flertallet peger på Mette Frederiksen (S) som statsminister, men både rød og blå blok gik tilbage ved valget, mens en ny lilla blok vandt frem.

Sammen fik de blå partier 72 mandater af vælgerne overfor rød bloks 87 mandater. Det er en tilbagegang for blå blok på syv mandater, konstaterede Jakob Ellemann-Jensen.

”Årsagerne til det er mange, men jeg tror ikke, vi behøver en valgforsker for at konkludere, at det borgerlige alternativ har været uklart og forvirrende for vælgerne,” sagde V-formanden og nævnte, at han på gade og stræder blev mødt med spørgsmål om, hvem der egentlig skulle være blå bloks statsminister. Og hvilken politik ville man få med et blåt flertal i stedet for med de røde?

Det har de blå partier ikke kunne give klare svar på.

”Det kan vi i sidste ende kun takke os selv for. For vi har brugt alt for meget tid på at bekrige hinanden i den blå blok i stedet for at samarbejde. Ikke kun i den forgangne valgperiode, men i de seneste mange år,” sagde Ellemann og tilføjede:

”I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens stykker. Jeg siger ikke det her for at hænge nogen partier ud, for det gælder os alle sammen.”

Venstre ser mod midten

Derfor er Ellemann også kommet frem til, at Venstre skal stå mere i egen ret og afsøge mulighederne for aftryk på en ny regering.

Når han ser på de borgerlige partier, så kan han godt se en fællesmængde, som kunne være et fundament for blå samarbejde i en ideel verden.

Her er Jakob Ellemann-Jensens krav til det brede samarbejde

I sin landsmødetale opridsede V-formanden en række politikpunkter, som han tager med sig i de nuværende tilnærmelser af et bredt flertal.

  • Han vil have reformer, som lemper skatten og øger arbejdsudbuddet.
  • Han vil også se på reformer, der kan løse udfordringer i den offentlige sektor ved at give nye og mere frie rammer. Han udpeger især sundhedssektoren som et område, der kræver nye tiltag, men ligeledes skal den offentlige sektor som helhed rustes til det stigende pres i de kommende år.
  • Et bredt samarbejde skal også tage beslutninger om den grønne omstilling, hvor Ellemann-Jensen især har blik for at sikre, at en kommende CO2-afgift på landbruget skrues sammen på en måde, der fremmer arbejdspladser.
  • Endelig skal det være en bunden opgave at opruste det danske forsvar.

Om respekt for individet og borgernes frie valg, et velfærdssamfund med plads til det private og frivillige, vilje til at opruste militæret, en ambitiøs grøn omstilling og en stram udlændingepolitik, som også er åben for dem, der vil arbejde her.

”Men vi må også konstatere, at sådan er det ikke. Derfor er det min klare overbevisning, at Venstre i højere grad skal stå i egen ret,” sagde Ellemann og tilføjede:

”Selvfølgelig med respekt for vores samarbejdspartnere og deres ret til at mene noget andet end Venstre, men med en større selvstændighed som parti. For det går ikke, at Venstre kun kan være summen af det, som de blå partier kan blive enige om.”

Den manglende fællesmængde – og manglende mandater – mellem de blå partier, får derfor Venstre til at kigge mod midten for at få indflydelse.

Partiet har været fast gæst til alle regeringsforhandlinger i Statsministeriet og på Marienborg. Ellemann understregede i talen, at han endnu venter på et udspil fra den kongelige undersøger – Mette Frederiksen – før Venstre for alvor kan afgøre, om partiet kan se sig selv i et samarbejde.

”Vi skal tænke os godt om – og overveje grundigt hvordan vi vil være med. Den beslutning skal vi træffe på et oplyst grundlag. Det har vi ikke endnu,” sagde Jakob Ellemann-Jensen, der på den måde holder alle døre og udgange åbne.

Kravene til et nyt bredt samarbejde

Mens han venter på udspillet fra den fungerende statsminister, tester Venstre reformviljen blandt både Socialdemokratiet, men også andre partier i Folketinget, tilføjede V-formanden.

I talen løftede han sløret for, hvilke politiske sager som partiet forsøger at få indflydelse på.

De politiske krav tæller både skattelettelser, øget arbejdsudbud og reformer, der sikrer friere valg i den offentlige sektor. Derudover vil Venstre have afgørende indflydelse på udformningen af en kommende CO2-afgift, og partiet minder om, at partierne i Folketinget skal fortsætte den lovede oprustning af det danske forsvar.

Venstres tilnærmelser til Socialdemokratiet og omvendt kommer efter fire ugers valgkamp – og en valgperiode – hvor Ellemann-Jensen gentagende gange ellers har fortalt, at han ikke stoler på sin potentiel kommende regeringspartner.

I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens stykker. 

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Partiformand

Der er ingen tvivl om, at tidligere udtalelser vil blive hevet frem, hvis Venstre ender i regering. Allerede nu forsøger Ellemann at komme dem i forkøbet. Han lægger ikke skjul på, at det vil kræve en del tillidsøvelser, før Venstre skriver under på et regeringsgrundlag.

”Det er endnu meget usikkert, hvor det hele ender. For det er ikke kun politiske uenigheder, der står i vejen. Også tilliden halter mellem Socialdemokratiet og Venstre efter den seneste valgperiode. Og tillid er ikke noget, man kan aftale at have. Det er kun noget, man kan opbygge og gøre sig fortjent til over tid,” sagde Jakob Ellemann-Jensen og fortsatte:

”Og helt ærlig; det er ikke sikkert, vi kan komme overens. Og det kan sætte en begrænsning på, hvor tæt et samarbejde kan blive.”

Ellemann kræver tålmodighed

Store dele af talen og budskaberne blev mødt med store klapsalver fra baglandet, og talen kan også ses som en test af baglandet forud for de kommende uger, hvor det vil blive afgjort, om Venstre ender i eller udenfor en regering.

Appellen fra Ellemann var klar. Han bad om tålmodighed og tiltro til, at han vil træffe de rette valg på vegne af partiet.

”Jeg forstår godt der er mange uafklarede spørgsmål. Og jeg forstår også godt, hvis man savner en hurtig afklaring. Men jeg beder jer om at være tålmodige. Vær tålmodige, så jeg kan afsøge, hvordan vi bedst stiller Venstre de kommende fire år, og hvordan vi får den størst mulige indflydelse på dansk politik,” sagde han.

Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter fortsætter til søndag eftermiddag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00