Ellemann trækker sig og forlader dansk politik: "Min person skygger for Venstre"

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som partiformand for Venstre og forlader dansk politik. "SVM-konstellationen ligner mere og mere et kamikazeprojekt," vurderer Altingets politiske redaktør, der ser tegn på en opsejling til intern magtkamp i Venstre.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Martin MauricioMalte Bruhn

Jakob Ellemann-Jensen forlader dansk politik og trækker stikket som både partiformand, minister og medlem af Folketinget.

Det sagde han på et pressemøde på Christiansborg mandag formiddag.

"Jeg stopper fuldstændig og endegyldigt i dansk politik i dag. Sådan må det være. Sådan skal det være. Jeg melder mig ikke ind i et andet parti. Jeg melder mig ud af politik. Jeg melder mig ikke ud af Venstre," lød det fra Jakon Ellemann-Jensen, der har været formand i fire år.

Ved sin side havde han næstformand Stephanie Lose og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der nu overtager ledelsen af partiet frem til landsmødet i næste måned. Om en af de to stiller op til formandsposten, ville de ikke sige på pressemødet. Til gengæld er det sikkert, at Venstre fortsætter i den nuværende SVM-regering.

Læs også

"Jeg lovede at gøre mig umage. Det har jeg gjort. Jeg har kæmpet for det, jeg tror på, men det er ikke altid tilstrækkeligt," lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, der fortsatte: 

"Jeg må konstatere, at min person skygger for Venstres resultater i regeringen. Og min person skygger for, at Venstre kan komme fremad igen. Det er derfor, at jeg tager konsekvensen nu og træder tilbage som formand".

Stephanie Lose vil nu varetage det organisatoriske ansvar i Venstre frem mod partiets landsmøde 18.-19. november, mens Troels Lund Poulsen vil tiltræde som økonomiminister og varetage regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Moderaterne.

Lynanalyse

Ellemann-exit afslører enorme problemer i SVM-konstellationen

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Det var en fast besluttet og tydeligt berørt Jakob Ellemann-Jensen, der på pressemødet mandag formiddag tog et af de mest bemærkelsesværdige exits set i dansk politik.

Fra toppen af magten – i sit parti, i regeringen, i politik som sådan – valgte Ellemann at sige helt stop og med øjeblikkelig virkning. Og selvom han gjorde, hvad han kunne for at understrege sine resultater, kan ingen skjule, at det er et forsmædeligt politisk og personligt nederlag.

Ellemann prøvede at sige, at det var "hans person", der stod i vejen for, at Venstre kan tiltrække flere vælgere. Og med sit abrupte farvel til dansk politik forsøgte han at lave en fortælling om en formand, der som sin sidste handling ofrer sig selv for sit parti. Men ingen kan skjule, at Venstres problemer stikker meget dybere end Jakob Ellemann-Jensens person.

Alt sammen illustreret ved, at det i denne yderst kritiske stund – som regeringsparti og som et parti, der på få år er gået fra at være et af landets to største partier til i meningsmålingerne at være blandt de små – ikke kan stille sikkerhed for, hvem der skal være næste formand.

Magtkamp står for døren

De fleste peger på, at det står mellem de to politikere, der flankerede Ellemann til pressemødet, Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen. Men når det endnu ikke er klart, hvem der skal efterfølge Ellemann, så er det selvfølgelig fordi de to ikke er blevet enige med hinanden, om hvem det skal være.

Fra Troels Lund Poulsens lejr lyder det, at problemet ikke er regeringsdeltagelsen i sig selv. Hvad Stephanie Lose mener om den sag, er mere uklart.

Venstre er dermed et parti med en forestående åben magtkamp om formandsposten, mens man er i regering. Sidste gang, vi så det i en regering, var SF i Thorning-tiden. Dermed også sagt, at det kan blive meget værre for Venstre.

Men ligesom Ellemanns exit ikke kan isoleres til ham personligt, kan det heller ikke isoleres til Venstre. Det er hele SVM-konstellationens politiske og vælgermæssige bæredygtighed, der nu er draget meget åbenlyst i tvivl.

Det ligner mere og mere et kamikazeprojekt, og Ellemanns havarerede karriere behøver langt fra at blive den eneste – også selvom den var den første.

Fortryder ikke regeringssamarbejde

Ellemann vendte retur til dansk politik 1. august, efter han sygemeldte sig med stress i februar.

Både før og efter sin sygemelding har han og partiet kæmpet med vælgerflugt og dårlige meningsmålinger, der ramte et historisk lavt niveau i oktober. Han slog dog fast, at sygemeldingen ingen indvirkning har haft på hans beslutning.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har haft sjovere dage på kontoret end i dag. Det er ikke bare nogle politiske drømme, politiske ambitioner som er brast. Det er også nogle personlige. Ligesom alle min kolleger i det her fantastisk hus, gik jeg ind i politik, fordi jeg gerne ville gøre en forskel for mennesker og gøre vores vidunderlige Danmark endnu bedre," sagde Jakob Ellemann-Jensen, som understregede, at det ene og alene er hans egen beslutning at trække sig fra formandsposten i Venstre, der "står et svært sted."

"Vi har været et regeringsbærende parti i omkring 15 af de seneste par og tyve år. Det ligger i vores DNA at tage ansvar og at gøre os gældende – også når det er svært. Det har kostet opbakning blandt vælgerne," sagde han.

Han understregede, at han ikke fortryder regeringssamarbejdet med Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M).

"Min beslutning om at gå i regering med Venstre, var den rigtige. Det var det rigtige for Danmark. Det var det rigtige for Venstre. Og det var det rigtige for regeringen."

Læs også

Venstre fortsætter i regering

Troels Lund Poulsen sagde på pressemødet, at der er tale om en "tung dag" for Venstre.

Han afviste dog at Ellemanns farvel vil udløse ændringer i partiets politiske linje. Samtidig kommer Venstre ikke til at forlade regeringen.

"Jeg vil gerne benytte lejligheden her i dag til at slå fast, at vi kommer til at fortsætte vores arbejde med at gennemføre regeringsgrundlaget. For jeg mener, at Venstre skal fortsætte i regeringen. Her er vi i gang med at gøre en forskel og skabe resultater for alle danskere," sagde han. 

Han italesatte selv en af de sager, der for alvor har skabt intern uro i Venstres bagland, nemlig spørgsmålet om den CO2-afgift på landbruget, som Jakob Ellemann-Jensen varslede og erklærede sin støtte til tidligere på måneden.

Læs også

"Jeg er opmærksom på, at der har været en diskussion om CO2-afgift på landbruget. Jeg vil også gerne i dag gøre det helt klart, at vi skal i mål med den grønne omstilling, og at vi står fuldt og helt bag regeringsgrundlaget," sagde han og fortsatte:

"Som der står i regeringsgrundlaget, så skal CO2-afgiften indrettes på en måde, hvor vi samlet set ikke flytter danske arbejdspladser ud af landet, og hvor vi ikke svækker konkurrencen. Vi vil udvikle og investere i vores gode fødevareproduktion i Danmark."

Stephanie Lose benyttede lejligheden til at slå fast, at hun kun respekt til overs for den afgående formand.

"Nu har du valgt at sige stop, og det er jeg selvfølgelig ked af. Men omvendt forstår jeg godt, at nok kan være nok. Du overtog partiet i en meget vanskelig situation, og det har ikke været nogen nem opgave for dig. Det havde det ikke været for nogen ny formand," sagde hun.

Venstre-veteran Søren Gade stillede efter Ellemanns pressemøde op for kort at besvare spørgsmål fra pressen. Her slog han fast, at han ikke selv agter at gå efter formandsposten, men sendte i stedet en appel til Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose om at melde sig på banen.

Du kan læse Altingets interview med Søren Gade her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00