EL's bagland peger på Villumsen som spidskandidat til EU-valg

SPIDSKANDIDAT: Ved en urafstemning blandt Enhedslistens medlemmer blev det klart, at Nikolaj Villumsen er favorit til at blive partiets spidskandidat ved EP-valget i 2019. Den endelig afgørelse træffes på årsmødet.

Enhedslistens udlændinge- og integrationsordfører Nikolaj Villumsen er et skridt tættere på at blive partiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet i 2019.

Et flertal af partiets medlemmer pegede nemlig på Villumsen ved en urafstemning blandt baglandet. Han vandt afstemningen med 1514 stemmer foran forsvarsordfører Eva Flyvholm, der fik 1200 stemmer, skriver BT.

Nikolaj Villumsen udtrykte sin glæde over medlemmernes støtte på Twitter og Facebook:

 

Men resultatet af urafstemningen er kun vejledende, for den endelige beslutning træffes først på årsmødet 7.-29. april 2018 i Korsgadehallen på Nørrebro i København, hvor der foruden resultatet også skal tages højde for partiets krav om, at der skal vælges to kvinder og to mænd. 

Udvælgelsesprocessen
På partiets årsmøde skal der ikke bare vælges én spidskandidat, men der vælges en top-fire, som skal være øverst på stemmesedlen i maj 2019.

Og der er rift om pladserne. I alt 17 medlemmer af Enhedslisten har meldt sig ind i kampen om en topplacering. Heriblandt er de to særligt prominente navne, folketingsmedlemmerne Nikolaj Villumsen og Eva Flyvholm.

Villumsen offentliggjorde allerede sit ønske om at opstille som partiets spidskandidat i januar 2018, og han fik fuld opbakning fra Eva Flyvholm:

"Nikolaj Villumsen har meldt sig frivilligt som en mulig spidskandidat, og det bakker jeg på det allervarmeste op om. Når jeg gerne vil med på holdet, er det, fordi jeg i mange år har arbejdet med EU-politik i Enhedslisten, ført valgkamp med Folkebevægelsen, været debattør og aktiv i retsforbeholdskampagnen," skriver Eva Flyvholm på Facebook.

Netop topplaceringen på Enhedslistens stemmeseddel er afgørende, når der skal kæmpes om de 13 danske pladser i Europa-Parlamentet, da partiet stiller op på en partiliste. Det betyder, at det er den interne prioritering, der bestemmer, hvem der bliver valgt.

Enhedslistens første EU-valg
Det er første gang, at der vil stå Ø på stemmesedlen ved et EU-valg. Hidtil har partiet ved europæiske valg anbefalet sine vælgere og medlemmer at placere deres stemme ved Folkebevægelsen mod EU, som lige nu repræsenteres af partimedlemmet Rina Ronja Kari i parlamentet.

Enhedslisten har i mange år drøftet, om partiet selv skulle opstille som selvstændigt parti i stedet for at støtte Folkebevægelsen og den hedengangne Junibevægelse. I 2019 sker det så.

Rina Ronja Kari genopstiller også ved valget i 2019. Hun vil arbejde for en dansk folkeafstemning om udmeldelse af EU. Det står ikke øverst på Enhedslistens dagsorden, lyder det fra Nikolaj Villumsen.

"Vi er modstandere af EU. Og hvis vi havde 90 mandater, så vi gerne, at vi fra dansk side indledte en forhandling med EU om en genforhandling af Danmarks forhold til EU. Og så satte resultatet til folkeafstemning. Men det er ikke det, et EU-parlamentsvalg vil dreje sig om. Det, vi vil kæmpe for, er en solidarisk og bæredygtig politik", skriver BT.

Dog har Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU valgt at indgå i et teknisk valgforbund, der skal sikre, at de EU-kritiske stemmer ikke går til spilde.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl bejler til landdistrikterne Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl bejler til landdistrikterne